Το ωμό γάλα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές - Ποια είναι όμως η γνώμη των ειδικών;

14.12.2024
Το ωμό γάλα γίνεται όλο και πιο δημοφιλές - Ποια είναι όμως η γνώμη των ειδικών;
Πηγή:freepick
Οι γιατροί συνεχίζουν να προειδοποιούν γι' αυτό

Το ωμό γάλα, ή μη παστεριωμένο γάλα, έχει γίνει πρόσφατα θέμα συζήτησης τόσο στα social media όσο και στην πολιτική σκηνή, με πολλούς να το υποστηρίζουν και άλλους να προειδοποιούν για τους κινδύνους της κατανάλωσής του. Αν και πολλοί πιστεύουν ότι το ωμό γάλα είναι πιο υγιεινό ή ευεργετικό από το παστεριωμένο, οι γιατροί και οι διατροφολόγοι είναι σαφείς: υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με την κατανάλωσή του.

Τι είναι το ωμό γάλα;

Το ωμό γάλα είναι το γάλα που δεν έχει υποβληθεί στη διαδικασία της παστερίωσης, η οποία αναπτύχθηκε από τον Louis Pasteur το 1864 και περιλαμβάνει τη θέρμανση του γάλακτος σε συγκεκριμένη θερμοκρασία για να καταστραφούν τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να περιέχει. Αυτή η διαδικασία προστατεύει τους καταναλωτές από λοιμώξεις που μπορεί να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους. Για πάνω από 100 χρόνια, η παστερίωση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική και ασφαλής, μειώνοντας σημαντικά τους κινδύνους από την κατανάλωση γάλακτος.

Γιατί οι γιατροί προειδοποιούν κατά της κατανάλωσης ωμού γάλακτος;

Η κατανάλωση ωμού γάλακτος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές λοιμώξεις, όπως αυτές από το βακτήριο E. coli, τη λιστέρια, την σαλμονέλα και τον καμπυλοβακτηρίδιο, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν από ήπιες εντερικές διαταραχές μέχρι απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις. Οι γιατροί προειδοποιούν ότι οποιοσδήποτε, ανεξαρτήτως ηλικίας ή υγείας, μπορεί να εκτεθεί σε αυτούς τους κινδύνους, και ειδικότερα οι έγκυες γυναίκες, τα παιδιά και οι ευπαθείς ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

Η παστερίωση, από την άλλη, δεν επηρεάζει τη θρεπτική αξία του γάλακτος, και οι γιατροί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει ότι το ωμό γάλα είναι πιο υγιεινό από το παστεριωμένο. Αντίθετα, το παστεριωμένο γάλα μπορεί να περιέχει επιπλέον θρεπτικά συστατικά, όπως εμπλουτισμένες βιταμίνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που δεν βρίσκονται στο ωμό γάλα.

Γιατί όμως συνεχίζει να κερδίζει δημοτικότητα;

Η αύξηση της δημοτικότητας του ωμού γάλακτος, ιδιαίτερα στα social media και μεταξύ των υποστηρικτών του wellness κινήματος, μπορεί να αποδοθεί σε παραπληροφόρηση και μύθους που προωθούν τα οφέλη του. Ειδικά στο TikTok, influencers και άλλοι χρήστες αναπαράγουν ανεπιβεβαίωτους ισχυρισμούς σχετικά με το πόσο υγιεινό είναι, ενώ προβάλλουν τις προσωπικές τους εμπειρίες με ωμό γάλα ως απόδειξη των υποτιθέμενων ωφελειών του.

Αυτοί οι ισχυρισμοί, ωστόσο, δεν έχουν επιστημονική βάση. Οι γιατροί και οι διατροφολόγοι συνεχώς επαναλαμβάνουν ότι δεν υπάρχει καμία έγκυρη έρευνα που να δείχνει ότι το ωμό γάλα έχει μεγαλύτερα διατροφικά οφέλη από το παστεριωμένο, ενώ η κατανάλωσή του συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Εναλλακτικές για το ωμό γάλα

Αν θέλεις να αποφύγεις τους κινδύνους του ωμού γάλακτος, αλλά να απολαύσεις τα οφέλη του γάλακτος στη διατροφή σου, υπάρχουν πολλές ασφαλείς εναλλακτικές. Υπάρχουν φυτικά γάλατα (όπως αμυγδάλου, καρύδας, ή βρώμης), που είναι εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά, και μπορούν να αντικαταστήσουν το ζωικό γάλα χωρίς να διατρέχουν τους κινδύνους που έχει το ωμό γάλα.

Οι γιατροί συστήνουν πάντα στους ασθενείς τους, και ιδιαίτερα στις έγκυες γυναίκες και τα παιδιά, να συμβουλεύονται τον γιατρό τους πριν υιοθετήσουν οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή, και να αποφεύγουν το ωμό γάλα.

Παρά τις δημοφιλείς θεωρίες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο, οι κίνδυνοι του ωμού γάλακτος είναι σαφείς και τεκμηριωμένοι από την επιστήμη. Αν και η κατανάλωσή του εξακολουθεί να κερδίζει έδαφος λόγω παραπληροφόρησης, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η παστερίωση παραμένει η ασφαλέστερη και πιο υγιεινή επιλογή για την προστασία της υγείας μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14.12.2024 - 00:15