6 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αμελείς

08.09.2024
6 γυναικολογικά συμπτώματα που δεν πρέπει να αμελείς
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Σημαντικά γυναικολογικά συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή.

Η γυναικολογική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη γενικότερη υγεία κάθε γυναίκας και τα συμπτώματα που δεν μοιάζουν φυσιολογικά πρέπει να συζητιούνται με τον γιατρό. Κάθε αλλαγή ή ενόχληση που παρατηρείς, μπορεί να κρύβει κάτι σοβαρό, οπότε η πρόληψη είναι ζωτικής σημασίας.

7 σημαντικά γυναικολογικά συμπτώματα που χρειάζονται προσοχή

Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων

Αν εμφανιστούν αιμορραγίες σε μη αναμενόμενες στιγμές, μπορεί να σχετίζονται με διάφορα ζητήματα, όπως ορμονικές διαταραχές, πολυκυστικές ωοθήκες, ινομυώματα ή ακόμη και προβλήματα θυρεοειδούς. Μικρές κηλίδες αίματος κατά την ωορρηξία είναι συνηθισμένες, αλλά αν παρατηρείς πιο έντονες αιμορραγίες, είναι καλύτερα να ζητήσεις τη συμβουλή του γιατρού σου.

Πόνος ή αιμορραγία κατά τη σεξουαλική επαφή

Η εμφάνιση πόνου ή αιμορραγίας μετά το σεξ μπορεί να είναι σημάδι μόλυνσης, όπως τα χλαμύδια, αλλά και ενδείξεις ξηρότητας του κόλπου, κάτι συχνό στην εμμηνόπαυση. Σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να σχετίζεται με προβλήματα στον τράχηλο ή τον κόλπο.

Αλλαγή στη ροή της περιόδου

Αν η έμμηνος ρύση γίνεται πιο έντονη ή η διάρκεια της αλλάξει, αυτό μπορεί να υποδεικνύει παθήσεις όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα ή ακόμη και λοιμώξεις. Αυτές οι αλλαγές μπορεί επίσης να είναι ένδειξη προεμμηνόπαυσης, γι' αυτό και η συζήτηση με έναν ειδικό είναι απαραίτητη.

Ξαφνικός και έντονος πόνος κατά την περίοδο

Αν παρατηρήσεις έντονους πόνους που δεν είχες στο παρελθόν, μπορεί να οφείλονται σε κύστες ή πολυκυστικές ωοθήκες. Η ενδομητρίωση είναι μια άλλη πιθανή αιτία, οπότε μην αγνοείς αυτό το σύμπτωμα και απευθύνσου στον γιατρό σου.

Αλλαγές στα κολπικά υγρά

Αν τα κολπικά υγρά έχουν έντονη και δυσάρεστη οσμή, αυτό μπορεί να υποδεικνύει βακτηριακή κολπίτιδα, μυκητιασική μόλυνση ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Είναι σημαντικό να γίνει έλεγχος για να αντιμετωπιστεί σωστά το πρόβλημα.

Πόνος στην περιοχή της πυέλου ή στον κόλπο

Ο πόνος σε αυτές τις περιοχές μπορεί να συνδέεται με διάφορα προβλήματα, όπως οι κύστεις, τα ινομυώματα ή ακόμη και λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης. Μην αμελήσεις να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου αν παρατηρήσεις τα παραπάνω συμπτώματα.

Κάθε αλλαγή στο σώμα σου μπορεί να είναι σημαντική, γι' αυτό και η επικοινωνία με τον ειδικό είναι πάντα η καλύτερη επιλογή.

Τελευταία τροποποίηση στις 08.09.2024 - 02:26