Εποχική αλλεργία: Πώς να ξεχωρίσεις τα συμπτώματα της από αυτά του κορονοϊού

21.04.2020
Εποχική αλλεργία: Πώς να ξεχωρίσεις τα συμπτώματα της από αυτά του κορονοϊού
Η άνοιξη μοιάζει λίγο διαφορετική αυτή τη χρονιά. Οι περισσότεροι από εμάς μένουμε σπίτι εδώ και εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορανοϊού, αλλά απλώς και μόνο επειδή υπάρχει ένας ολοκαίνουργιος ιός που κυκλοφορεί, δεν σημαίνει ότι μπορούν να περάσουν απαρατήρητα άλλα ζητήματα υγείας. Για παράδειγμα οι εποχικές αλλεργίες, κάτι που πολλοί αντιμετωπίζουμε κάθε χρόνο.

Με τους απλούστερους όρους, η σεζόν της αλλεργίας ξεκινά συνήθως μόλις τα δέντρα αρχίζουν να ανθίζουν, καθώς οι εποχικές αλλεργίες προκαλούνται κυρίως από τη γύρη. «Αυτό διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο και σύμφωνα με το από ποιες αλλεργίες υποφέρει κάποιος, αλλά ως επί το πλείστον, η εποχή της γύρης των δέντρων αρχίζει από τα τέλη Φεβρουαρίου και διαρκεί έως τον Ιούνιο, η περίοδος χλόης διαρκεί όλο το καλοκαίρι και οι αλλεργίες από την αμβροσία ξεκινούν τον Αύγουστο και διαρκούν μέχρι την πρώτη χιονόπτωση» δήλωσε στο Health, ο ωτορινολαρυγγολόγος Josef Shargorodsky.

Επειδή οι εποχικές αλλεργίες ξεκινούν συχνά στο τέλος της εποχής του κρυολογήματος και της γρίπης (και αυτή τη χρονιά, συμπίπτουν με την πανδημία του κοροναϊού), μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί εάν πάσχεις από αλλεργία ή άλλη ασθένεια. Δες παρακάτω πώς μπορείς να εντοπίσεις εάν πάσχεις από ενοχλητικές εποχικές αλλεργίες και τι μπορείς να κάνεις για να αρχίσεις να αισθάνεσαι καλύτερα.

Διάβασε και αυτό: Αυτά τα 7 τρόφιμα μπορούν να ανακουφίσουν την εποχιακή αλλεργία σου

Ποια είναι τα συμπτώματα της εποχικής αλλεργίας;

«Ο τυπικός πάσχων υποφέρει από κλασικά συμπτώματα του ανώτερου αναπνευστικού», λέει ο αλλεργιολόγος Δρ Ronald Purcell. Αυτό σημαίνει ρινική καταρροή, βήχα, φτέρνισμα, συμφόρηση (που μπορεί συχνά να προκαλέσει ροχαλητό τη νύχτα) και φαγούρα στα μάτια και τα αυτιά. Δυστυχώς, πολλά από αυτά τα συμπτώματα μπορούν να μιμηθούν εκείνα που προκαλούνται από αναπνευστικούς ιούς. Αλλά ένας καλός κανόνας, σύμφωνα με τον Δρ Purcell, είναι να παρατηρήσουμε πόσο σύντομα εμφανίζονται αυτά τα συμπτώματα. Οι αναπνευστικοί ιοί, λέει ο Δρ Purcell, εμφανίζονται πολύ γρήγορα, κάνοντας τον ασθενή να αισθανθεί άρρωστος κατά τη διάρκεια μιας μόλις ημέρας. Εν τω μεταξύ, οι εποχικές αλλεργίες αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. «Ένας ιός θα σε χτυπήσει γρήγορα σαν έναν τόνο τούβλων. Οι αλλεργίες είναι λίγο πιο σταδιακές», εξηγεί ο Δρ Purcell.

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με ιούς όπως η γρίπη και ο COVID-19, οι εποχικές αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό, δήλωσε στο Health ο Marc F. Goldstein, επικεφαλής του τμήματος αλλεργίας και ανοσολογίας στο Νοσοκομείο Pennsylvania.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα των εποχικών αλλεργιών, ωστόσο, είναι κάτι που συνήθως δεν σχετίζεται με το κοινό κρυολόγημα: η φαγούρα. Εάν παρατηρήσεις ότι η συμφόρηση σου συνοδεύεται από μοτίβο κνησμού, υπάρχει πιθανότητα να αντιδράς στη γύρη του αέρα αντί να υποφέρεις από ιό, συμβουλεύει ο Δρ Purcell. Σημειώνει επίσης ότι εάν πάσχεις από άσθμα, οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα του άσθματος.

Δες και αυτό: Σωτήρης Κοντιζάς: Οι συμβουλές ενός master chef για τις παιδικές τροφικές αλλεργίες

Πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα της αλλεργίας;

Εάν ταλαιπωρεισαι από βήχα, φτάρνισμα ή άλλα συμπτώματα αλλεργίας κάθε χρόνο περίπου την ίδια εποχή, είναι σοφό να επισκεφθείς αλλεργιολόγο. Ενώ οι επιλογές θεραπείας για τα συμπτώματα εποχικής αλλεργίας, ποικίλλουν, η πρώτη γραμμή άμυνας είναι συνήθως ένα αντιισταμινικό, λέει ο Δρ Purcell.

Εάν τα φάρμακα δεν λειτουργούν αρκετά καλά για σένα, οι ενέσεις για αλλεργία (ενέσιμη ανοσοθεραπεία) είναι μια άλλη επιλογή, λέει ο Δρ Purcell. Αλλά υπάρχει ένα πολύ μεγάλο μειονέκτημα: Αυτές οι ενέσεις χορηγούνται κατά τη διάρκεια μερικών ετών (3-5), ώστε να μπορέσεις σταδιακά να δημιουργήσεις ανοσία στο συγκεκριμένο αλλεργιογόνο σου. Επειδή αυτή η διαδικασία είναι τόσο χρονοβόρα, οι περισσότεροι αλλεργιολόγοι συστήνουν αυτή τη θεραπεία μόνο όταν οι αλλεργίες είναι τόσο επώδυνες που διαταράσσουν την καθημερινή ρουτίνα, όπως την απώλεια ημερών εργασίας ή σχολείου.

Συμπερασματικά, εάν έχεις συνηθίσει τα εποχικά συμπτώματα αλλεργίας και έχεις ένα σχέδιο θεραπείας που σε κάνει να αισθάνεσαι καλύτερα, ακολούθησε το (φυσικά με την καθοδήγηση του γιατρού σου). Αλλά αν παρατηρήσεις νέα συμπτώματα - ειδικά αυτά για τα οποία έχει γίνει φέτος τόση συζήτηση - επικοινώνησε με το γιατρό σου για να διαπιστώσεις εάν στην πραγματικότητα υποφέρεις από αλλεργία ή εάν θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.