Κορονοϊός: 7 μύθοι για «θεραπείες» και ποια είναι η αλήθεια

24.04.2020
Κορονοϊός: 7 μύθοι για «θεραπείες» και ποια είναι η αλήθεια
Κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους και αβεβαιότητας, όπως η πανδημία του κορονοϊού που βιώνουμε, αναζητούμε οποιαδήποτε πληροφορία που έχει τη δυνατότητα να μας κάνει να νιώσουμε ότι γνωρίζουμε κάτι παραπάνω για την κατάσταση. Μια δυσάρεστη παρενέργεια αυτού είναι το πόσο εύκολα εξαπλώνεται η παραπληροφόρηση, ακριβώς λόγω του πόσο διψασμένοι είμαστε για οποιαδήποτε πληροφορία που θα μπορούσε να μας δώσει μια ελπίδα. Στην τρέχουσα κατάσταση, αυτό έχει λάβει τη μορφή υποτιθέμενων «θεραπειών» για την ασθένεια του κορονοϊού.

Αλλά υπάρχουν πολλές επιβλαβείς, αναληθείς πληροφορίες για όλο αυτό. Το κλειδί είναι να πιστεύουμε τις πληροφορίες που προέρχονται από αξιόπιστη πηγή. Αλλά για να κάνουμε τα πράγματα λίγο πιο εύκολα, έχουμε δημιουργήσει μια λίστα με μερικούς από τους πιο διαδεδομένους μύθους για τον κορονοϊό που θα μπορούσαν ακόμη και να βλάψουν εσένα ή την οικογένειά σου. Υπάρχουν πολλά περισσότερα από αυτό, αλλά, τουλάχιστον, είναι μια αρχή.

Μύθος 1: Η χρήση αλατούχου διαλύματος μπορεί να αποτρέψει τη μόλυνση από κορονοϊό

Δεν ισχύει σε καμία περίπτωση καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το ξέπλυμα της μύτης σου με αλατούχο διάλυμα, θα μπορούσε να σε εμποδίσει να μολυνθείς με τον νέο κορονοϊό.

Μύθος 2: Το Listerine σκοτώνει τον ιό

Kάποια στιγμή κυκλοφόρησε ένα e mail που παρείχε μια «εξαιρετική περίληψη» των συμβουλών για τον COVID-19 και το οποίο υποτίθεται ότι είχε εκδοθεί από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Πρώτα απ 'όλα, αυτό δεν προήλθε από κανέναν στο περίφημο πανεπιστημιακό και ερευνητικό νοσοκομείο. Κατά δεύτερον δεν ισχύει ότι το Listerine μπορεί να σκοτώσει τον ιό.

Μύθος 3: Τα ξηρά, ζεστά και χωρίς υγρασία περιβάλλοντα καθιστούν δυσκολότερη την εξάπλωση του ιού

Αυτό είναι ένα άλλο «διαμάντι» από το ψεύτικο email του Johns Hopkins, το οποίο ισχυρίζεται ότι ο COVID-19 χρειάζεται «υγρασία για να παραμείνει σταθερός και ειδικά το σκοτάδι. Επομένως, τα ξηρά, ζεστά, χωρίς υγρασία και φωτεινά περιβάλλοντα θα τον εξουδετερώσουν γρηγορότερα». Επειδή μαθαίνουμε ακόμα για τον ιό κάθε μέρα, οι επιστήμονες δεν είναι 100% σίγουροι για το πώς θα προχωρήσει, αλλά σε μια επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ νωρίτερα τον Απρίλιο, τα μέλη μιας επιτροπής της Αμερικανικής Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, διευκρινίζουν ότι ο καιρός είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο, δεδομένου του πόσο λίγοι άνθρωποι έχουν ανοσία στον ιό αυτήν τη στιγμή.

Μύθος 4: Η κατανάλωση σκόρδου θα μπορούσε να αποτρέψει τη μόλυνση από τον κορονοϊό

Κάποιοι που αγαπούν το σκόρδο, θα ήλπιζαν ότι αυτό ήταν αλήθεια, αλλά δυστυχώς, δεν είναι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. «Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες», επισημαίνει ο οργανισμός. «Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις από την τρέχουσα επιδημία ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να προστατεύσει τους ανθρώπους από το νέο κορονοϊό».

Μύθος 5: Οι στεγνωτήρες χεριών μπορούν να σκοτώσουν τον ιό

Δεν θα ήταν εκπληκτικό εάν κάτι που βρίσκεται σε σχεδόν κάθε τουαλέτα σε δημόσιο χώρο, να μπορούσε να σταματήσει τον κορονοϊό; Φυσικά θα ήταν, αλλά οι στεγνωτήρες χεριών δεν μπορούν να σκοτώσουν τον κορονοϊό, λέει ο ΠΟΥ. Αντ 'αυτού, ο οργανισμός συνιστά τη συνήθη ρουτίνα πλύσης χεριών ή απολύμανσης χεριών.

Μύθος 6: Το ζεστό μπάνιο μπορεί να αποτρέψει τον κορονοϊό

Υπήρξε επίσης μια φήμη που έλεγε ότι αν κάνεις ζεστά μπάνια θα μπορούσες να αποφύγεις να μολυνθείς από τον κορονοϊό. Αλλά και πάλι, ο ΠΟΥ λέει ότι αυτό δεν είναι σωστό. Η κανονική θερμοκρασία του σώματός σου δεν θα αλλάξει με βάση το ζεστό ντους ή το μπάνιο. Αλλά, επίσης, το πολύ ζεστό νερό μπορεί να σου προκαλέσει εγκαύματα, οπότε καλό είναι να μην το κάνεις.

Μύθος 7: Τα δίκτυα 5G διαδίδουν τον κοροναϊό

Αυτός είναι ένας από τους νεότερους μύθους που κυκλοφορεί. Βασικά, υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι ο κορονοϊός έχει κάποια ικανότητα να ταξιδεύει μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G. Αλλά και πάλι, ο ΠΟΥ λέει ότι αυτό δεν είναι αλήθεια, επισημαίνοντας ότι ο COVID-19 εξαπλώθηκε σε χώρες χωρίς δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G.

Πώς να αποφεύγεις τις ψεύτικες ειδήσεις για τον κορονοϊό

Όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι πλέον πιο σημαντικό από ποτέ να εμπιστευόμαστε τα έγκυρα μέσα ενημέρωσης, δεδομένου ότι οι λανθασμένες εσφαλμένες πληροφορίες μπορούν κυριολεκτικά να βλάψουν εσένα ή την οικογένειά σου. Αλλά με όλες τις πληροφορίες και την κάλυψη των μέσων εκεί έξω, πώς εντοπίζεις τα ψεύτικα νέα; Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να μπορέσεις να τα ξεχωρίζεις:

  • Να ελέγχεις πάντα ένα link για το πού οδηγεί και να διασταυρώνεις αν η είδηση υπάρχει και σε έγκυρα sites
  • Βεβαιώσου ότι η πηγή πληροφοριών είναι αξιόπιστη
  • Πάρε τις πληροφορίες σου απευθείας από έγκυρα sites