Οι διαφορές ανάμεσα στην αλλεργία και τον κορονοϊό

30.03.2020
Οι διαφορές ανάμεσα στην αλλεργία και τον κορονοϊό
Ποια είναι τα συμπτώματα που διαφοροποιούν την αλλεργία από τον κορονοϊό;

Πολλοί άνθρωποι που παρουσιάζουν κάθε χρόνο εποχικές αλλεργίες, μπορεί να έχουν ήδη αρχίσει να νιώθουν τα συμπτώματα. Ωστόσο, η συγκυρία με την πανδημία κορονοϊού κάνει δύσκολο το διαχωρισμό των συμπτωμάτων.

Δες και αυτό: Φτιάχνεις μόνη σου απολυμαντικό χεριών; Ιδού τι πρέπει να προσέξεις

Πώς να καταλάβεις τη διαφορά
Συνήθως ο COVID-19 προκαλεί πυρετό ενώ στις αλλεργίες αυτό δεν συμβαίνει σχεδόν ποτέ. Επίσης, όταν έχουμε «μπούκωμα» στη μύτη, το πιθανότερο είναι πως θα πρόκειται για αλλεργική ρινίτιδα αφού μόλις το 5% των ασθενών με κορονοϊό παρουσιάζει συμπτώματα από τη μύτη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο ασθενής που έχει αλλεργίες και πάσχει από βρογχικό άσθμα γνωρίζει τα συμπτώματα που συνήθως παρουσιάζει κάθε εποχή του χρόνου, όπως φτέρνισμα, βήχας, αναπνοή με συριγμό ή δύσπνοια, φαγούρα στη μύτη και τα μάτια, μπορεί να του είναι οικεία και να μην τον ανησυχούν.

Αυτό το είδες; Πώς να σταματήσεις να πιάνεις το πρόσωπο σου

Εάν παρατηρήσεις πως τα συμπτώματα επιδεινώνονται όταν βγαίνεις στη βεράντα ή στο δρόμο, ή όταν μυρίζεις μια έντονη μυρωδιά, τότε πιθανότατα είναι αλλεργία και όχι κορονοϊός.
Από την άλλη πλευρά, εάν νιώθεις πόνο στους μυς ή τα κόκαλα, μια γενική καταβολή και έντονο πονοκέφαλο, τότε ίσως να πρόκειται για συμπτώματα κορονοϊού.

Διάβασε επίσης: Το απίθανο πείραμα με το πιπέρι και το σαπούνι για να μάθουν τα παιδιά τη σημασία του "πλένω καλά τα χέρια μου"

Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά αν έχεις βρογχικό ή αλλεργικό άσθμα, εάν νιώσεις δυσφορία στην αναπνοή ή συμπτώματα που σε ανησυχούν, μίλησε με τον γιατρό σου.