Κορονοϊός: Τα πέντε σημεία στο σπίτι σου που πρέπει να απολυμαίνεις καθημερινά

27.03.2020
Κορονοϊός: Τα πέντε σημεία στο σπίτι σου που πρέπει να απολυμαίνεις καθημερινά
Εκτός από όλες τις συνηθισμένες περιπτώσεις του κρυολογήματος και της γρίπης εποχής, ο νέος κορονοϊός μας έχει κάνει ακόμα πιο προσεκτικούς στις καθημερινές μας συμπεριφορές. Για να διατηρήσεις τον εαυτό σου και την οικογένειά σου υγιή και αυτή την περιόδο, υπάρχουν μερικά σημεία που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Η απολύμανση συγκεκριμένων επιφανειών είναι ένα από αυτά.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα καθαριστικά απολύμανσης ικανά να σκοτώσουν αυτόν τον συγκεκριμένο ιό, οπότε θα χρειαστεί να ελέγξεις τον κατάλογο των εγκεκριμένων προϊόντων καθαρισμού από τα Διεθνή Κέντρα Πρόληψης Νοσημάτων, τα οποία είναι αποτελεσματικά κατά του COVID-19, βάσει δεδομένων για τους ιούς που είναι πιο δύσκολο να εξουδετερωθούν. Κατά τον καθαρισμό, εστίασε πρώτα στα αντικείμενα και τα σημεία που τείνεις να αγγίζεις συχνότερα (όπως τα κινητά τηλέφωνα και τα ντουλάπια), ώστε να μπορείς να κάνεις όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικές «επιχειρήσεις» γρήγορου καθαρισμού.

Ποια είναι λοιπόν τα σημεία και τα αντικείμενα στο σπίτι μας που χρειάζονται καθημερινή απολύμανση

Το κινητό τηλέφωνο

Αγγίζεις το κινητό σου τηλέφωνο πολλές φορές όλη την ημέρα - και μπορεί να το κρατάς στα χέρια σου ακόμη και όταν διαβάζεις αυτό το κείμενο. Έτσι, ακόμη και αν πλένεις επιμελώς τα χέρια σου, εάν δεν απολυμαίνεις επίσης το τηλέφωνό σου, το δευτερόλεπτο που ελέγχεις ένα SMS, επαναφέρεις τα μικρόβια πίσω στα χέρια σου. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο συχνά αγγίζουμε τα τηλέφωνά μας, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, διαπίστωσε ότι τα κινητά τηλέφωνα έχουν περισσότερα μικρόβια από τα καθίσματα τουαλέτας.

Για να καθαρίσεις επιμελώς το τηλέφωνό σου χωρίς να διακινδυνεύσεις ζημιές από το νερό, ακολούθησε τις οδηγίες του Health.com. Κράτησε τα χέρια σου καθαρά, σκούπισε την επιφάνεια με ένα αντιβακτηριδιακό πανί μικροϊνών και ρίξε σπρέι πάνω σε ένα πανί και όχι απευθείας πάνω στην οθόνη για να αποφύγεις ζημιές. Αφαίρεσε τη θήκη και σκούπισε την με ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε ισοπροπυλική αλκοόλη 70% και άφησε το να στεγνώσει

Διάβασε και αυτό: #Μένουμε_Σπίτι: 5 "δουλειές" που επιτέλους θα βρεις την ευκαιρία να κάνεις

Τα πόμολα και οι διακόπτες των φώτων

Μπορεί να νομίζεις ότι το να αρρωστήσεις από τα πόμολα είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά σύμφωνα με τον Chuck Gerba, καθηγητή περιβαλλοντικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, είναι πολύ πιθανό. Τα μικρόβια διαρκούν περισσότερο στις επιφάνειες απ 'ότι νομίζεις. Για να απολυμάνεις τα πόμολα και τους διακόπτες των φώτων στο σπίτι σου (εστιάζετε σε σημεία συχνής διέλευσης, όπως η πόρτα του μπάνιου), καθάρισε τα με ένα προϊόν που εξολοθρεύει τα μικρόβια. Όταν καθαρίζεις τους διακόπτες, πρόσεξε να μη στάξει υγρό στην πρίζα.

Ο πάγκος της κουζίνας και η βρύση

Είναι λογικό να προσπαθείς να διατηρήσεις την κουζίνα σου καθαρή όλο το χρόνο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις περισσότερο στη διάρκεια της περιόδου των κρυολογημάτων και της γρίπης. Και ιδιαίτερα τώρα με την απειλή του κορονοϊού. Δεδομένου ότι αυτό είναι το σημείο όπου συγκεντρώνεται η οικογένεια, ο πάγκος και η βρύση αγγίζονται συχνά από βρώμικα χέρια. Για να διατηρήσεις την περιοχή αυτή χωρίς βακτήρια, ψέκασε την επιφάνεια του πάγκου, τις βρύσες και τα χερούλια, με απολυμαντικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή για το χρόνο επαφής.

Το τηλεχειριστήριο

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: Όταν μένεις περισσότερο χρόνο στο σπίτι αυτό σημαίνει περισσότερο χρόνο στην τηλεόραση. Για να απολυμάνεις το τηλεχειριστήριο, αφαίρεσε πρώτα τις μπαταρίες. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί βουτηγμένο σε 70% οινόπνευμα ισοπροπυλικής αλκοόλης για να σκουπίσεις το τηλεχειριστήριο και χρησιμοποίησε μια μπατονέτα για να καθαρίσεις προσεκτικά τα κουμπιά. Βεβαιώσου ότι το τηλεχειριστήριο είναι εντελώς στεγνό πριν τοποθετήσεις πάλι τις μπαταρίες και μετά είναι έτοιμο για να απολαύσεις άφοβα την αγαπημένη σου ταινία ή σειρά.

Δες και αυτό: Μένεις μέσα στο σπίτι με τα παιδιά; Τρεις μοναδικές ευκαιρίες που δεν πρέπει να χάσεις

Το γραφείο

Με όλο και περισσότερους από εμάς να εργαζόμαστε από το σπίτι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, είναι σημαντικό να καθαρίζεις τις ζώνες εργασίας στο σπίτι σου. Ανεξάρτητα από το αν έχεις γραφείο στο σπίτι ή χρησιμοποιείς την κουζίνα σου, βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς ένα απολυμαντικό σπρέι ή πανάκι για να καθαρίσεις το laptop, την επιφάνεια εργασίας και την καρέκλα. Και πάλι, τσέκαρε τις επιφάνειες που αγγίζεις συχνά (λαβές συρταριού κλπ.) και απολύμανε προσεκτικά αυτά τα συγκεκριμένα σημεία.