Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ρούχων;

19.03.2020
Κορονοϊός: Μπορεί να μεταδοθεί μέσω των ρούχων;
H πανδημία του κορονοϊού εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Αλλά επίσης εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά θέματα που παραμένουν άγνωστα για τον ιό, όπως για παράδειγμα το πώς επηρεάζει έναν από τους βασικούς άξονες της καθημερινής σου ζωής: τα ρούχα σου. Το ερώτημα που υπάρχει είναι αν μπορεί ο κορονοϊός να επιβιώσει στα ρούχα. Διάβασε παρακάτω τι πιστεύουν οι ειδικοί:

Μπορεί ο κορονοϊός να ζήσει στα ρούχα; Εάν ναι, για πόσο χρονικό διάστημα;

Οι πληροφορίες σχετικά με το εάν ο κορονοϊός μπορεί να ζήσει σε οποιαδήποτε επιφάνεια εξακολουθούν να είναι ασαφείς, αλλά υπάρχουν μερικά καθησυχαστικά πράγματα που γνωρίζουμε. Το Harvard Health λέει ότι η νόσος είναι πιο πιθανό να επιβιώνει σε σκληρή επιφάνεια σε σχέση με μια μαλακή επιφάνεια, όπως το ύφασμα. Και υλικά, για παράδειγμα, όπως το λουστρίνι μπορούν να είναι ασφαλέστερα από τα άλλα. Το χρονικό διάστημα που μπορεί να ζήσει ο κορονοϊός είναι ακόμα σε συζήτηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά ότι η διάρκεια ζωής της νόσου είναι μεταξύ μερικών ωρών και μερικών ημερών.

Η Saralyn Mark, επικεφαλής της American Medical Women's Association, λέει στο Bustle ότι είναι καλύτερο να εφαρμόζεται καλή υγιεινή ενδυμάτων. «Εάν κάποιος ζει με ένα άτομο που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, ίσως πρέπει να αλλάζει τα ρούχα του όταν επιστρέφει στο σπίτι και να πλένει τα αντικείμενα». Συνιστά το πλύσιμο των ρούχων με απορρυπαντικό σε ζεστό νερό και το πλύσιμο των επιφανειών με προϊόντα που περιέχουν αλκοόλη.

Πώς προστατεύω τον εαυτό μου από τον κορονοϊό όταν ψωνίζω ρούχα;

Τα καλά νέα είναι ότι για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι αγορές ρούχων γίνονται μόνο on line (αν και υπάρχουν και αλυσίδες σούπερ μάρκετ που πωλούν ρούχα). Η πιθανότητα ότι ένα άτομο μπορεί να μολύνει ένα πακέτο και ότι η μόλυνση θα διαρκέσει σε όλη τη διαδικασία αποστολής για να μολύνει τον παραλήπτη της συσκευασίας, είναι σχετικά χαμηλή.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τα ψώνια πρόκειται να προέλθει από αλληλεπίδραση με άλλους ανθρώπους και όχι με το προϊόν», λέει ο Brian Labus, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα. «Αν ελαχιστοποιηθεί η άμεση επαφή, θα μειωθεί ο κίνδυνος ασθένειας. Δεδομένου ότι πρόκειται για μια ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση, ενδέχεται να υπάρξουν πολλές αλλαγές στις συστάσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε στην καθημερινή μας ζωή και αυτό θα συμπεριλαμβάνει και τις συμπεριφορές των αγορών μας».

Υπάρχει πιθανότητα προσβολής από κορονοϊό από πακέτα;

Όλες οι επίσημες πηγές εκτιμούν ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω ενός πακέτου είναι χαμηλός, ακόμη και αν έχει έρθει σε επαφή με μολυσμένο άτομο.

«Η στιγμή που τα προϊόντα φτάνουν στα ράφια των καταστημάτων, είναι συνήθως μερικές εβδομάδες από τότε που κατασκευάστηκαν» εξηγεί ο Labus. «Ο ιός μπορεί να είναι σε θέση να επιβιώσει ελάχιστες μέρες, ακόμα και σε ιδανικό για αυτόν περιβάλλον, αλλά δεν θα επιβιώσει μέχρι να παραλάβεις αυτό το προϊόν. Ακόμα κι αν κάτι που παραγγέλνεις online σου σταλεί την επόμενη μέρα, θα μείνει σε αποθήκη στη διαδικασία αποστολής, οπότε δεν θα καταφέρει να επιβιώσει».