Πόνος στις αρθρώσεις: Οι αιτίες που τους προκαλούν και πώς να τους αντιμετωπίσεις

05.04.2020
Πόνος στις αρθρώσεις: Οι αιτίες που τους προκαλούν και πώς να τους αντιμετωπίσεις
O πόνος στις αρθρώσεις μπορεί να είναι μια ήπια ενόχληση που ίσως τύχει να σου συμβεί μόνο μία φορά, ή μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι συμβαίνει κάτι λίγο πιο σοβαρό. Εδώ θα διαβάσεις μερικούς από τους πολλούς λόγους που μπορεί να σε κάνουν να βιώσεις έναν τέτοιο πόνο αλλά και θα μάθεις το πότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Φυσικά, μερικές αιτίες θα χρειαστούν περισσότερη προσοχή, ενώ άλλες καταστάσεις θα βελτιωθούν μόνες τους με την πάροδο του χρόνου. Αυτός ο εύχρηστος οδηγός εξηγεί μερικές από τις πολλές και διαφορετικές αιτίες του πόνου στις αρθρώσεις.

Αρθρίτιδα

Η πιο συνηθισμένη αιτία του πόνου στις αρθρώσεις προέρχεται από την οστεοαρθρίτιδα, η οποία είναι εκφυλιστική πάθηση και συμβαίνει στις αρθρώσεις καθώς γερνάμε.

Τραυματισμοί

Οι τραυματισμοί όπως τα διαστρέμματα είναι συνήθως αρκετά εμφανείς και προφανείς, αν λοιπόν έχεις στραμπουλήξει ή γυρίσει ένα τμήμα του σώματος σου και αυτός ο σύνδεσμος αργότερα σε πονάει, θα μπορούσες να έχεις πάθει διάστρεμμα.

Ουρική Αρθρίτιδα

Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχει συσσώρευση ουρικού οξέος, κυρίως στις αρθρώσεις.

Διάβασε και αυτό: Αρθρίτιδα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει η γυναίκα κάθε ηλικίας

Τενοντίτιδα

Η τενοντίτιδα είναι μια άλλη κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πολλούς πόνους στις αρθρώσεις. Η τενοντίτιδα, σύμφωνα με την κλινική Mayo, είναι η φλεγμονή ενός τένοντα, ο οποίος είναι σαν ένα ινώδες κορδόνι που προσκολλά τους μύες μας στα οστά μας.

Γρίπη

Ναι, η γρίπη μπορεί να σε κάνει να νιώθεις πολύ άρρωστη σε περιοχές του σώματός σου που δεν έχουν σχέση με τις αρθρώσεις, αλλά ένα από τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να περιλαμβάνει πόνο στις αρθρώσεις.

Η νόσος του Lyme

Αν και σπάνια, η ασθένεια Lyme, που μεταδίδεται από το δάγκωμα ορισμένων ειδών τσιμπουριών, μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Ασθενειών.

Ρευματικός πυρετός

Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να συμβεί αν μια λοίμωξη από στρεπτόκοκκο αφεθεί χωρίς θεραπεία, αλλά ακόμη και τότε, είναι ακόμα σπάνιος καθώς μόνο το 5% των λοιμώξεων που έχουν αφεθεί χωρίς θεραπεία τελικά μπορεί να το γυρίσουν σε ρευματοειδή πυρετό.

Ποιες θεραπείες μπορείς να εφαρμόσεις στο σπίτι;

Ο Dr. Bryan Little ειδικός διευθυντής του τμήματος ορθοπεδικής χειρουργικής στο Ιατρικό Κέντρο του Ντιτρόιτ, λέει ότι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την ανακούφιση του πόνου των αρθρώσεων είναι το να μετακινείσαι περισσότερο - ναι, πραγματικά. «Η σωματική δραστηριότητα είναι ο καλύτερος και συνηθέστερος τρόπος για την αντιμετώπιση του πόνου στις αρθρώσεις χωρίς ιατρική θεραπεία», λέει στο SheKnows. «Με την αύξηση της δραστηριότητας, είτε πρόκειται για περπάτημα, κολύμπι ή τζόκινγκ, θα νιώσεις καλύτερα».

Αυτό το είδες; 5 προειδοποιητικά σημάδια υγείας στα οποία συχνά οι γυναίκες δεν δίνουν σημασία

Πότε πρέπει να ζητήσεις ιατρική βοήθεια;

Ωστόσο, υπάρχουν φορές που πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια, ειδικά εάν ο πόνος στις αρθρώσεις επηρεάζει την καθημερινή σου ζωή και τις αγαπημένες σου δραστηριότητες, σημειώνει ο Dr. Little. Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις, από ήπιους τραυματισμούς έως σοβαρά προβλήματα, μπορεί να είναι δύσκολο να καθορίσεις πότε θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό, πότε να πάρεις ένα αναλγητικό και πότε να περιμένεις. Ευτυχώς, ο Spinner λέει ότι ενώ τα περισσότερα καλοήθη κοινά προβλήματα με πόνο επιλύονται μόνα τους, υπάρχουν μερικές ενδείξεις που θα σου πουν από μόνες τους πότε πρέπει να αναζητήσεις ιατρική βοήθεια.