Το να παίζεις βιντεοπαιχνίδια, να μασάς τσίχλα και να κάνεις τσιχλόφουσκες ή ακόμα και να ρεύεσαι, είναι, "απαγορευτικό" σύμφωνα με τους περισσότερους γονείς. Ωστόσο, αυτές οι «καταστρoφικές» συνήθειες έχουν θετικές επιπτώσεις στη διάθεση, τον εγκέφαλο και την ψυχική υγεία. Το πιο σημαντικό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι όλα είναι καλά όταν γίνονται με μέτρο. Δοκίμασε το και δεν θα χρειαστεί να περιμένεις πολύ για κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα.
Ας δούμε λοιπόν τον κόσμο από μια άλλη οπτική γωνία και πού ξέρεις, μπορεί να καταργήσουμε μερικούς πολύ γνωστούς μύθους. Ας αρχίσουμε!
1. Μάσημα τσίχλας: μειώνει τα επίπεδα της πίεσης και ενισχύει τη μνήμη
Απ 'ότι φαίνεται, η τσίχλα κατά το διάβασμα έχει ένα μάτσο θετικές επιδράσεις στο σώμα μας. Μεταξύ αυτών βελτιώνει τη μνήμη, την προσοχή, την εγρήγορση και τη λήψη αποφάσεων.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Publimed δείχνει ότι τα άτομα που μασούσαν τσίχλα κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, ήταν 24% καλύτεροι στις βραχυπρόθεσμες δοκιμές μνήμης και κατά 36% καλύτεροι στις μακροπρόθεσμες δοκιμές μνήμης. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι η τσίχλα μειώνει επίσης την αίσθηση του στρες, επειδή μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, μιας ορμόνης η οποία παίζει ρόλο στην ανάπτυξη των αντιδράσεων του στρες.
2. Bιντεοπαιχνίδια: ενισχύουν την ικανότητά σου να μαθαίνεις και να λαμβάνεις αποφάσεις
Τα βιντεοπαιχνίδια γρήγορης δράσης με περιφερειακές εικόνες βοηθούν τους ανθρώπους να πάρουν σωστές πρωτοβουλίες και αποφάσεις χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους, όπως αποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Biology. Επιπλέον, τα βιντεοπαιχνίδια στρατηγικής σε πραγματικό χρόνο, ενισχύουν την ικανότητα του εγκεφάλου σου και την ικανότητα να μαθαίνεις. Παρόλα αυτά, οι ευεργετικές ιδιότητες λειτουργούν μόνο με τα παιχνίδια γρήγορης δράσης, και όχι με τα αργά time-passers.
3. Bρίσιμο: μειώνει το στρες και αυξάνει την ανεκτικότητα του πόνου
Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα συμφωνήσουν ότι το να βρίζεις είναι απλά μια κακή συνήθεια από την οποία πρέπει να απαλλαγείς. Ωστόσο, διάφορες μελέτες έχουν δείξει ότι οι βρισιές μπορεί να μειώσουν το άγχος και να βοηθήσουν να αποβάλεις το συναίσθημα της απογοήτευσης. Επιπλέον, μπορούν να αυξήσουν την ανοχή του πόνου σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε από την Σχολή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Keele. Είναι μια συναισθηματική απελευθέρωση, αλλά αν καταντήσεις να βρίζεις υπερβολικά, θα μετατραπεί σε κακή και ενοχλητική (για τους άλλους) συνήθεια.
4. Ύπνος μέχρι αργά: μειώνει τις καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια
Οι άνθρωποι που ξυπνούν νωρίς συνήθως κατηγορούν όσους θέλουν να κοιμούνται λίγο περισσότερο, ότι είναι τεμπέληδες και αργόσχολοι. Αλλά, αυτό δεν είναι αλήθεια. Το πολύ πρωινό ξύπνημα μπορεί να είναι κακό για την υγεία σου. Σύμφωνα με μελέτη του Kyoto Prefectural University of Medicine, οι άνθρωποι που ξυπνούν πολύ νωρίς μπορούν να αναπτύξουν κίνδυνο για υψηλή αρτηριακή πίεση και είναι πιθανό να υποστούν σκλήρυνση των αρτηριών, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και υπέρταση. Έτσι, μπορείς να ακολουθήσεις τις εντολές του σώματος σου και να κοιμηθείς λίγο περισσότερο, όταν έχεις τη δυνατότητα...
5. Κουτσομπολιό: βοηθάει τις φιλίες και ανακουφίζει από το άγχος
Αν και το κουτσομπολιό θεωρείται κακή συνήθεια, έχει επίσης θετική επίδραση. Μια ψυχολογική έρευνα του πανεπιστημίου του Stanford, δείχνει ότι το κουτσομπολιό βελτιώνει τους δεσμούς μας με τους άλλους ανθρώπους και βοηθάει να αναπτύσσονται οι φιλίες μας. Επίσης, το κουτσομπολιό μειώνει τα επίπεδα άγχους και βαρεμάρας. Ομάδες που κουτσομπολεύουν συνεργάζονται, αποβάλουν τον εγωισμό και ανταλλάσσουν καλύτερα τις κοινωνικές πληροφορίες.
6. Ρέψιμο: βοηθά στην ανακούφιση από τον πόνο στο στομάχι
Το ρέψιμο μπορεί να ακούγεται αηδιαστικό, αλλά είναι ένα φυσιολογικό μέρος της διαδικασίας της πέψης μας. Βοηθά στην απομάκρυνση του ανεπιθύμητου αερίου που έχει συλλέξει μέσα του το στομάχι μας και μας βοηθά να διατηρούμε μια καλή γαστρική υγεία. Πρέπει να ρευτείς έτσι ώστε το αέριο να μην παραμένει μέσα στο στομάχι σου και προκαλεί καούρα. Όπως λένε κάποιοι: «Είναι καλύτερα να ρευτείς από το να το κρατήσεις μέσα».