Η αναβλητικότητα είναι ένα σημάδι των καιρών μας ειδικά στα θέματα υγείας. Αναβάλλουμε διαρκώς αυτό που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όχι απαραίτητα διότι θα έχει αρνητική έκβαση αλλά με τον φόβο αυτής.
Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που αναβάλλουμε πράγματα και πώς μπορούμε να λύσουμε αυτό το θέμα;
Κόπωση από φορτωμένο πρόγραμμα και πολλές ευθύνες
Οι πολλές ευθύνες είτε στο σπίτι είτε στη δουλειά είτε και στα δύο πολλές φορές μας φέρουν όχι μόνο σωματική αλλά και ψυχική εξάντληση από το άγχος, η οποία κατά συνέπεια μας κάνει να αναβάλλουμε διαρκώς πράγματα που μας αφορούν ακόμα και ωφέλιμα όπως π.χ. να γυμναστούμε.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Το πρώτο βήμα είναι να ξεκουραστείτε και στη συνέχεια να ρυθμίσετε το πρόγραμμά σας ώστε οι υποχρεώσεις να μην σας πνίγουν.
Αν η επίμονη σκιά του άγχους κρύβεται πίσω από την τάση σας να αναβάλλετε, είναι σημαντικό να δράσετε. Η προσέγγιση των υποχρεώσεών σας με διαφορετικό τρόπο, η μείωση του επιπέδου της αρνητικότητας και η απόκτηση νέων συνηθειών είναι απαραίτητα βήματα.
• Κάντε πρακτικές χαλάρωσης και βαθιάς αναπνοής.
• Ορίστε ένα ρεαλιστικό σχέδιο και χρονοδιάγραμμα που μπορείτε να τηρήσετε.
• Διαχωρίστε τις εργασίες σε μικρότερα, ευκολότερα στην εκτέλεση βήματα.
• Εκλογικεύστε τους φόβους σας και μην ανησυχείτε για πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί ακόμα.
• Εντοπίστε τα ερεθίσματα που σας κάνουν να αναβάλλετε, για παράδειγμα το κινητό σας τηλέφωνο.
• Ασκηθείτε στην αυτοκριτική για να καθιερώσετε καλύτερο έλεγχο των σκέψεών σας.
Υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό σας
Έχετε εμμονή να κάνετε τα πάντα τέλεια; Έχετε πάντα την ανάγκη να είστε οι καλύτεροι; Αμφισβητείτε συχνά τις ικανότητές σας; Η αναβλητικότητα είναι μια συμπεριφορά που ενισχύεται από αυτά μας τα χαρακτηριστικά. Αν οι απαιτήσεις από τον εαυτό σας οδηγούν σε δυσπροσαρμοστική τελειομανία, η αναβλητικότητά σας μπορεί να σχετίζεται με αυτήν.
Τι μπορείτε να κάνετε;
• Περιορίστε το επίπεδο των απαιτήσεων και της αυτοκριτικής.
• Θέστε ρεαλιστικούς στόχους που μπορείτε να κατακτήσετε.
• Εξασκηθείτε στην αυτό-φροντίδα και ενισχύστε την αυτοεκτίμησή σας.
• Αποφύγετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους- η τελειότητα είναι αδύνατη.
• Γίνετε πιο συμπονετικοί με τον εαυτό σας
Προβλήματα στην οργάνωση του χρόνου σας και στον προγραμματισμό
Μία από τις αιτίες πίσω από την αναβλητικότητα έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι χαώνονται με το πώς πρέπει να προγραμματίζουν τις εργασίες τους και τις δραστηριότητές τους κυρίως όταν βγαίνουν εκτός ωραρίων στη δουλειά οπότε όλα πάνε πίσω.
Τι μπορείτε να κάνετε;
Μείνετε πιστοί στο ωράριο εργασίας σας ειδικά τις μέρες που έχετε προγραμματίσει άλλα πράγματα, ενημερώνοντας από νωρίς ότι οι υποχρεώσεις σας δεν σας επιτρέπουν να κάνετε υπερωρίες και εν ανάγκη μετατοπίστε τις δραστηριότητές κατά κάποια λεπτά αντί να τις αναβάλλετε.
Και μια βαθύτερη αιτία
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, εάν κάποιος μεγάλωσε σε περιβάλλον όπου έπρεπε να διεκδικεί την αγάπη και την αναγνώριση και οι γονείς δεν του εμφύσησαν αυτοπεποίθηση, είναι πιο πιθανό να σκεφτεί ότι κάθε αποτυχία του σημαίνει ανικανότητα και όχι απλώς λάθος υπολογισμό. Αυτό σημαίνει ότι αποφεύγει να αναλάβει ευθύνες για να μην αποτύχει ή αναβάλλει να αντιμετωπίσει καταστάσεις για τον ίδιο λόγο.