Αρνητική κριτική: Γιατί μας επηρεάζει και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε;

20.02.2025
Αρνητική κριτική: Γιατί μας επηρεάζει και πώς μπορούμε να τη διαχειριστούμε;
Photo by Jon Tyson on Unsplash
H κριτική δεν είναι εύκολη ούτε για αυτόν που την κάνει κυρίως για αυτόν που τη δέχεται

Μεγάλη λέξη η κριτική και στις μέρες μας φαίνεται πως όλοι κρίνουν αλλά δεν θέλουν να κρίνονται αλλά και πως η κριτική μπορεί να ακόμα και να καταρρακώσει σε ανεπανόρθωτο σημείο την ψυχολογία ενός ανθρώπου.

Δυσκολευόμαστε να δεχτούμε την κριτική γιατί νιώθουμε απειλή, μπαίνουμε σε αμυντική θέση και μας είναι δύσκολο να καθησυχαστούμε λέει η ψυχολόγος Μαρία Λαΐου, στην εκπομπή Όλα για τη ζωή μας για τον λόγο που δεν δεχόμαστε εύκολα την κριτική.

Πώς διαχειριζόμαστε την αρνητική κριτική;

Η αυτοπεποίθηση είναι το σημείο κλειδί για να διαχειριζόμαστε και να αντιμετωπίζουμε κάθε κριτική. Ένας άνθρωπος που ξέρει ποιος είναι, τι ποιότητες έχει, μπορεί να ακούσει κριτική, να τη δεχτεί και να δει πίσω από αυτήν χωρίς να κλονιστεί.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε την αλήθεια πίσω από την κριτική. Είναι σημαντικό να κάνουμε ερωτήσεις στον εαυτό μας, τι είναι αληθές και τι να κρατήσω από την κριτική» λέει η χαρακτηριστικά η ψυχολόγος.

Πώς όμως προετοιμαζόμαστε αλλά και πώς αντιμετωπίζουμε την αρνητική κριτική;

Δεν αιφνιδιαζόμαστε: Εάν σκοπεύεις να κάνεις κάτι καινοτόμο π.χ. στη δουλειά σου ή να βάλεις όρια θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένη για αντιδράσεις και κριτική διότι συνήθως οι άνθρωποι αντιδρούν με φόβο στο νέο. Μην το αφήσεις να σε επηρεάσει.

Αντιδρούμε με επιχειρήματα: Μπορείς να πείσεις τον άλλον ότι έχει άδικο και να του το αποδείξεις. Ακόμα κι αν δεν σε ακούσει όμως, μπορείς να αντλήσεις την ικανοποίηση ότι απα΄ντησες.

Δεν παίρνουμε την κριτική βαριά και επί προσωπικού: Αν κάποιος σου ασκήσει κριτική, ειδικά στα social media, μπορείς να τον ευχαριστήσεις που μοιράστηκε μαζί σου τις σκέψεις του ή μπορείς ακόμα να του ζητήσεις να σου εξηγήσει τη δική του οπτική. Αν πάλι πρόκειται για έναν άγνωστο, μπορείς απλά να τον αγνοήσεις και να συνεχίσεις αυτό που κάνεις. Η αντίδραση με ευγένεια συνήθως αιφνιδιάζει τους κακοπροαίρετους κριτές που υπαναχωρούν μπροστά στη στάση αυτή.

Εξετάζουμε ποιος και γιατί κάνει κριτική: Κάποιος που είχε μια άσχημη μέρα και ξεσπά πάνω σου προφανώς και δεν είναι σε θέση να σου κάνει εμπεριστατωμένη κριτική που θα τη λάβεις σοβαρά υπόψη σου. Όταν η κριτική προέρχεται από ένα άτομο που εμπιστεύεσαι και εκτιμάς, ακόμα κι αν είναι αρνητική θα έπρεπε να τη λάβεις υπόψη σου κρατώντας την ουσία της κριτικής και ίσως όχι τα αρνητικά λόγια ή τον τρόπο.

Να θυμάσαι ότι δεν μπορείς να τους ικανοποιήσεις όλους. Σε κάποιους θα αρέσεις, σε κάποιους όχι, το θέμα είναι να τα έχεις καλά με τον εαυτό σου!



Τελευταία τροποποίηση στις 20.02.2025 - 19:42