Όταν χτυπήσει το ξυπνητήρι τι κάνεις:
Α. Σηκώνεσαι αμέσως από το κρεβάτι, φωνάζοντας: «Θα είναι μια υπέροχη μέρα!».
Β. Mουρμουράς, πατάς το snooze και στη συνέχεια σηκώνεις το πάπλωμα πάνω από το κεφάλι σου.
Αν η απάντησή σου είναι η Α, τότε καλό για σένα. Στην πιο πιθανή περίπτωση που η απάντησή σου είναι η Β, μην ανησυχείς, υπάρχει τρόπος να το ξεπεράσεις. Ακολουθούν 6 προτάσεις για το πώς να ξεπεράσεις γρήγορα την πρωινή κατήφεια και να ξεκινήσεις την ημέρα σου πιο ανανεωμένη.
1. Να κοιμάσαι σωστά
Ο καλύτερος τρόπος για να ξυπνήσεις είναι να έχεις έναν καλό ύπνο. Αυτό σημαίνει:
Καθόλου καφεΐνη μετά το μεσημεριανό γεύμα αφού η καφεΐνη μπορεί να είναι διεγερτική και να σε κρατήσει ξύπνια. Και μόνο ένα ποτήρι κρασί στο δείπνο. Πάρα πολύ κρασί μπορεί να σε κοιμίσει και στη συνέχεια να σε κάνει να ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Βεβαιώσου ότι το δωμάτιό σου είναι δροσερό. «Η μείωση της θερμοκρασίας είναι ένα φυσικό σύνθημα για το σώμα σου να κοιμηθεί», λέει στο Considerable, ο W. Christopher Winter, ιατρικός διευθυντής στο κέντρο ύπνου Martha Jefferson στο Charlottesville.
Μην ασκείσαι κοντά στην ώρα του ύπνου. Θα ξυπνήσει το σώμα σου.
Μείνε μακριά από τον υπολογιστή - και μακριά από οποιαδήποτε αναμμένη οθόνη - μια ώρα πριν από το κρεβάτι. Το φως κάνει τον εγκέφαλό σου να πιστεύει ότι είναι μέρα.
Διάβασε και αυτό: 5 πράγματα που κάνουν οι επιτυχημένοι άνθρωποι κάθε πρωί -Εσύ;
2. Πάντα να ξυπνάς την ίδια ώρα - ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
«Ανεξάρτητα από το πόσο καλά κοιμηθήκες ή τι ώρα έπεσες να κοιμηθείς, πάντα να σηκώνεσαι σε μια καθορισμένη ώρα αφύπνισης», συνιστά ο Winter.
Ο κιρκαδικός μας ρυθμός, η βιολογική διαδικασία που καθορίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης, χρειάζεται σταθερότητα για να λειτουργήσει σωστά. Δεν χρειάζεται ο καθένας οκτώ ώρες ύπνου - κάποιοι χρειάζονται περισσότερο, κάποιοι μπορούν να κοιμηθούν λιγότερο.
Αν επιμείνεις σε μια σταθερή ώρα αφύπνισης, το σώμα σου θα ξεκινήσει να σου λέει πότε πρέπει να πας για ύπνο για να πετύχεις την καλύτερη δυνατή ξεκούραση. Η συνολική ρουτίνα θα σε βοηθήσει να αποκτήσεις τον υγιεινό ύπνο που χρειάζεσαι για να αναπληρώσεις τα ενεργειακά αποθέματα σου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα ξυπνάς σαν στραπατσαρισμένη.
3. Μην πατάς το κουμπί snooze στο ξυπνητήρι
Ρύθμισε το ξυπνητήρι σου στην ώρα που πρέπει να σηκωθείς και μην αλλάξεις την ώρα αφύπνισης. Το να πατάς ξανά και ξανά το snooze, απλά σε οδηγεί σε κατακερματισμένο ύπνο και θα ξυπνήσεις πιο κουρασμένοη.
Αν δεν μπορείτε να εμπιστευτείς τον εαυτό σου, μετακίνησε το ξυπνητήρι σε ένα μέρος που δεν μπορείς να το φτάσεις.
4. Πιες νερό όταν ξυπνήσεις
Χάνεις πολλά υγρά όταν κοιμάσαι και αναπνέεις τη νύχτα και η αφυδάτωση μπορεί να σε κάνει να αισθάνθείς υποτονική και νυσταγμένη.
Η ενυδάτωση είναι αποτελεσματική στην τόνωση σου. Δεν χρειάζεται να πιεις νερό μονορούφι, απλά να ξεδιψάσεις.
5. Να ασκείσαι κάθε πρωί
«Ο καλύτερος χρόνος είναι όταν ξυπνάς. Κάνει το σώμα σου να συνηθίσει να ενεργοποιείται το πρωί. Εάν μπορείς να μείνεις σε αυτήν τη ρουτίνα, είναι καταπληκτικό το τι θα καταφέρεις με την ενέργεια και τη διάθεση σου», λέει ο Winter.
Διάβασε και αυτό: Τι συμβαίνει στο σώμα σου αν πίνεις κάθε πρωί ένα ποτήρι νερό με σταφίδες
6. Φάε ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες
«Η πρωτεΐνη το πρωί μετατρέπεται σε ντοπαμίνη, η οποία σε ενεργοποιεί», δήλωσε ο Winter.
Ναι σε κρέας, πουλερικά, θαλασσινά, αυγά, μεταποιημένα προϊόντα σόγιας, ξηρούς καρπούς και σπόρους. Αν προτιμήσεις υδατάνθρακες (ψωμιά και δημητριακά) και επεξεργασμένα τρόφιμα με πολλή προσθήκη ζάχαρης, θα σε κάνουν να νιώσεις βαριεστημένη και υποτονική.