Το μηλόξυδο φαίνεται να έχει διαδοθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, λόγω της φήμης που το συνοδεύει, η οποία το θέλει να βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους. Τι ισχύει όμως στην πραγματικότητα;
Κατά καιρούς, με βάση πολυάριθμες μελέτες, το ξύδι έχει κατηγορηθεί ως υπεύθυνο για προβλήματα στο στομάχι, στον οισοφάγο, ακόμη και στα δόντια. Παρ'όλα αυτά, πολλοί είναι εκείνοι που εξακολοθούν να το περιλαβάνουν στη διατροφή τους, ή να το καταναλώνουν με τη μορφή μολόξυδου το πρωί, ελπίζοντας πως θα συμβάλει στην απώλεια των περιττών κιλών. Σύμφωνα με την Carol S. Johnston, επικεφαλής του τομέα διατροφικών ερευνών του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, η φήμη έχει βάση. Όπως χαρακτηριστικά λέει «με το να προσθέσουμε έξτρα ξύδι στη διατροφή μας, μπορούμε να χάσουμε κιλά. Αρκεί να είμαστε πολύ πολύ υπομονετικοί».
Κλικινές δοκιμές που έγιναν το 2009 στην Ιαπωνία σε ενήλικες που αντιμετώπιζαν πρόβλημα με το βάρος τους, έδειξαν πως μετά από 2 κουταλιές της σούπας ξύδι στο καθημερινό τους διατροφολόγιο επί 12 εβδομάδες, τα άτομα που συμμετείχαν έχασαν δύο επιπλέον κιλά, πέρα από αυτά που θα έχαναν ακολουθώντας αποκλειστικά τη δίαιτα τους. Στις συγκεκριμένες δοκιμές είχε χορηγηθεί μηλόξυδο, αντί οποιασδήποτε άλλης μορφής ξυδιού.
Επίσης, πολλές μελέτες επιχειρηματολογούν υπέρ της κατανάλωσης μικρής ποσότητας ξυδιού, όπως σε μία μικρή σαλάτα πριν από ένα γεύμα υψηλής θερμιδικής αξίας, αφού σύμφωνα με τους επιστήμονες το ξύδι έχει την ιδιότητα να μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη σε ποσοστό άνω του 20%. Σύμφωνα με τον δόκτωρα David S. Ludwig, το γεγονός ότι το ξύδι μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά από κάθε γεύμα, μπορεί προοδευτικά να οδηγήσει στην απώλεια βάρους.
Από την άλλη πλευρά, δεν είναι λίγοι οι διαιτολόγοι και ειδικοί ο οποίοι επισημαίνουν πως άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τις ποσότητες ξυδιού που καταναλώνουν. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της σύγχρονης διατροφής είναι ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες που καταναλώνουμε χωνεύονται πάρα πολύ γρήγορα, γεγονός που οδηγεί σε απότομη αύξηση του σακχάρου και της ινσουλίνης στο αίμα και αυτό μετά από λίγες πυροδοτεί μία νέα έκρηξη πείνας», λέει καθηγητής του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, ενώ σύμφωνα με την Dr. Margaret Powers, με ειδικότητα στα διατροφικά προβλήματα ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη, σε καμία περίπτωση το ξύδι δεν πρέπει να θεωρείται το «μαγικό φίλτρο» με το οποίο μπορεί κάποιος να χάσει κιλά ή να ελέγξει το σάκχαρο του.