Τα δύο βασικά είδη οικιακών ζυγαριών είναι οι μηχανικές ζυγαριές με δείκτη και οι ηλεκτρονικές με μπαταρία και ψηφιακό καντράν. Υπάρχουν επίσης ηλεκτρονικές ζυγαριές που εκτός από το σωματικό βάρος παρέχουν επιπλέον μετρήσεις, όπως δείκτη μάζας και ποσοστό λίπους, αφού πρώτα καταχωρίσεις κάποια συγκεκριμένα στοιχεία, π.χ. ύψος και φύλο.
Μικρά αλλά σημαντικά μυστικά
- Για να έχεις σωστά συγκριτικά δεδομένα, πρέπει να ζυγίζεσαι πάντα στην ίδια ζυγαριά, στον ίδιο χώρο, την ίδια περίπου ώρα, φορώντας τα ίδια περίπου ή καθόλου ενδύματα.
- Ποτέ μη ζυγίζεσαι φορώντας βαριά ενδύματα, σαγιονάρες ή παπούτσια.
- Απόφυγε να ζυγίζεσαι τοποθετώντας τη ζυγαριά πάνω σε κρύο πάτωμα (μικρότερη ένδειξη), σε χώρους με μεγάλη υγρασία (π.χ. στο μπάνιο) ή κοντά σε χώρους με αυξημένα μαγνητικά πεδία (αλλοίωση ενδείξεων ηλεκτρονικών ζυγαριών).
- Η ζυγαριά θα πρέπει να είναι απολύτως ελεγμένη και κατά προτίμηση ακριβείας, χωρίς φθορές ή σπασίματα (π.χ. σπασμένο τζάμι).
- Μην ζυγίζεσαι όταν περιμένεις περίοδο, όταν είσαι αδιάθετη ή αν έχεις δυσκοιλιότητα για κάποιες συνεχόμενες ημέρες.
- Μην ζυγίζεσαι αμέσως μετά το φαγητό, άσκηση ή άλλη σωματική δραστηριότητα, ούτε τις βραδινές ώρες ή πριν από τον ύπνο.
- Η ιδανική στιγμή ζυγίσματος είναι το πρωί, αμέσως μετά την τουαλέτα, πριν φας και πριν πιεις οτιδήποτε, με την προϋπόθεση ότι το προηγούμενο βράδυ δεν έχεις ξενυχτήσει.
- Μην ζυγίζεσαι περισσότερο από μία-δύο φορές την εβδομάδα. Το καλύτερο είναι να ζυγίζεσαι μόνο μία φορά εβδομαδιαίως σε συγκεκριμένη ημέρα, προτιμότερο την Τρίτη και όχι τη Δευτέρα.
Τι να προσέχεις
- Βεβαιώσου ότι τα τακάκια στήριξης είναι στη θέση τους και ότι η ζυγαριά είναι ανέπαφη και καθαρή. Αν είναι ηλεκτρονική, βεβαιώσου επίσης ότι το ψηφιακό καντράν και η μπαταρία δεν παρουσιάζουν προβλήματα.
- Ρύθμισε σωστά τη ζυγαριά πριν ανεβείς σε αυτήν. Σιγουρεύσου ότι ο δείκτης ή η ένδειξη είναι στο μηδέν.
- Ανέβα στο κέντρο της ζυγαριάς γυμνή ή φορώντας τα λιγότερα δυνατόν ενδύματα.
- Ισορρόπησε καλά πάνω στην πλατφόρμα χωρίς να κρατιέσαι από οπουδήποτε. Μην κοιτάς προς τα κάτω, μη γέρνεις προς τα πλάγια, μη ρουφάς το στομάχι σου και μη βιάζεσαι.
- Κοίταξε την ένδειξη της ζυγαριάς μετακινώντας απαλά το κεφάλι σου και όχι όλο το σώμα σου. Δες με ακρίβεια το σωματικό βάρος σου.
- Αν η ζυγαριά έχει μνήμη μετρήσεων, σώσε την ένδειξη, ειδάλλως κατάγραψέ την.
- Επαλήθευσε: Κατέβα από τη ζυγαριά, έλεγξε ξανά τη ρύθμιση και επανάλαβε τη ζύγιση με τον ίδιο τρόπο. Οποιαδήποτε διαφορά άνω ή κάτω του ενός κιλού μέσα σε διάστημα 1-2 λεπτών σημαίνει ότι «κάτι πάει στραβά» και ίσως πρέπει να αλλάξεις ζυγαριά.
Ο πιο αξιόπιστος τρόπος ζύγισης: Ζήτησε από τον σύντροφό σου να δει το ακριβές νούμερο που δείχνει η ζυγαριά.
Γιατί δείχνει περισσότερα κιλά;
Ιδού μερικά από αυτά που μπορεί να πηγαίνουν «στραβά» και να οδηγούν σε λανθασμένη ένδειξη...
- Η ζυγαριά είναι χαλασμένη ή έχει χάσει την ακριβή ρύθμισή της ή δεν την έχεις ρυθμίσει σωστά.
- Η μπαταρία έχει πρόβλημα.
- Έχεις τοποθετήσει τη ζυγαριά σε πάτωμα που δεν είναι εντελώς επίπεδο ή είναι υγρό ή την έχεις τοποθετήσει πάνω σε χαλί ή πατάκι (υπερύψωση).
- Δεν κάθεσαι ακριβώς στο κέντρο της.
- Δεν στέκεσαι ακίνητη.
- Γέρνεις υπερβολικά προς τα κάτω ή προς τα πλάγια για να δεις την ένδειξη.
Δεν είναι αστείο: Έχεις μυωπία, δεν φοράς τα γυαλιά σου και δεν βλέπεις καλά, οπότε ή κάνεις λάθος στην ανάγνωση ή γέρνεις υπερβολικά προς τα μπρος για να δεις καλύτερα την ένδειξη…
Προσοχή στις λιπομετρήσεις
Οι ζυγαριές που μετρούν εκτός από το βάρος και το ποσοστό λίπους είναι ένα χρήσιμο «εργαλείο» που πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή τους. Οι ζυγαριές αυτές υπολογίζουν την αγωγιμότητα και κατόπιν τη «μετατρέπουν», με βάση αξιόπιστες επιστημονικές εξισώσεις, σε ένδειξη ποσοστού λίπους. Επειδή όμως η αγωγιμότητα επηρεάζεται από διάφορες καταστάσεις, θα πρέπει:
- Να καταχωρίσεις σωστά τα στοιχεία που ζητούνται (π.χ. μη γράψεις λανθασμένη ηλικία ή βασιστείς στο ύψος που αναγράφει η ταυτότητά σου).
- Να μην έχεις γυμναστεί ή ιδρώσει υπερβολικά πριν από τη λιπομέτρηση.
- Να έχεις «αδειάσει» απόλυτα την ουροδόχο κύστη σου.
- Να μην έχεις πιει υπερβολικές ποσότητες νερού ή –αντίθετα– να μην έχεις παραμείνει για αρκετές ώρες διψασμένη.
- Να μην επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (π.χ. καύσωνας ή ψύχος), ούτε να υπάρχει υπερβολική υγρασία.
- Να μην κάνεις τη ζύγιση κοντά σε ασύρματο ή κινητό τηλέφωνο ή άλλη πηγή εκπομπής ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων.
Ποιο είδος ζυγαριάς είναι καλύτερο;
Η απάντηση είναι σαφής: Η ζυγαριά που λειτουργεί πιο αξιόπιστα και σου παρέχει τις περισσότερες ενδείξεις! Οι ηλεκτρονικές ζυγαριές που μετρούν το βάρος και το λίπος και επιπλέον έχουν τη δυνατότητα αποθήκευσης προηγούμενων μετρήσεων σε βοηθούν να αξιολογήσεις καλύτερα την κατάστασή σου, να έχεις περισσότερα συγκριτικά δεδομένα από μέτρηση σε μέτρηση και να γνωρίζεις με σχετική ακρίβεια αν τα κιλά που διατηρείς, χάνεις ή παίρνεις είναι περισσότερο λίπος ή άλιπη μάζα (μύες, νερό κ.λπ.).
ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ
Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 158
Update: Αύγουστος 2016.