Όταν σκεφτόμαστε βιολογικά προϊόντα, συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει στα λαχανικά και το κρέας. Όμως, στη νέα της καμπάνια, η Soil Association αναδεικνύει τα οφέλη των βιολογικών γαλακτοκομικών, ειδικά για τους μήνες Μάρτιο έως Μάιο. Εκτός από το ότι είναι πιο υγιεινά και σέβονται την ευζωία των ζώων, τα βιολογικά γαλακτοκομικά είναι πιο οικολογικά και εποχιακά την άνοιξη. Οι ειδικοί εξηγούν το γιατί.
Τι είναι τα βιολογικά γαλακτοκομικά;
Τα βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα προέρχονται από αγελάδες που έχουν εκτραφεί σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, αποφεύγοντας τα συνθετικά λιπάσματα και ακολουθώντας υψηλότερα πρότυπα ευζωίας των ζώων.
«Το βιολογικό γάλα έχει πολλές σημαντικές διαφορές από το μη βιολογικό», εξηγεί η Kate Still, επικεφαλής γεωργίας στη Soil Association. «Για παράδειγμα, οι βιολογικές αγελάδες πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 60% της διατροφής τους από χόρτα και τα δημητριακά που τρώνε πρέπει να είναι 100% βιολογικά και χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (GM-free). Αυτό σημαίνει ότι οι βιολογικές αγελάδες περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους σε σύγκριση με τις μη βιολογικές, βόσκοντας ελεύθερα σε πλούσια λιβάδια με τριφύλλι».
Γιατί τα βιολογικά γαλακτοκομικά είναι καλύτερα για το περιβάλλον;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάνουν τη βιολογική γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον:
- Λιγότεροι ρύποι και χαμηλότερες εκπομπές άνθρακα, καθώς χρησιμοποιείται λιγότερη ενέργεια και αποφεύγονται τα χημικά λιπάσματα, τα οποία συχνά εισάγονται από το εξωτερικό.
- Μείωση της ρύπανσης του αέρα και των υδάτων, καθώς δεν υπάρχει νιτρική ρύπανση που επηρεάζει τις θάλασσες και τα ποτάμια.
- Προστασία του εδάφους, το οποίο παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποθήκευση του CO₂. Έρευνες δείχνουν ότι τα βιολογικά εδάφη αποθηκεύουν 25% περισσότερο άνθρακα σε σχέση με τα συμβατικά.
Επιπλέον, η βιοποικιλότητα ευνοείται ιδιαίτερα από τη βιολογική κτηνοτροφία, όπως εξηγεί η Still:
«Η βόσκηση των αγελάδων αναγεννά τα λιβάδια και συμβάλλει στην αποθήκευση του άνθρακα στο έδαφος. Επίσης, καθώς στη βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιούνται τεχνητά φυτοφάρμακα και εντομοκτόνα, οι βιολογικές φάρμες έχουν 50% περισσότερα πουλιά, έντομα και φυτά».
Επιπλέον, η άνοιξη είναι η καλύτερη περίοδος για να καταναλώνουμε βιολογικά γαλακτοκομικά προϊόντα! Οι αγελάδες βγαίνουν ξανά στα λιβάδια, τα οποία είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να παράγουν περισσότερο και πιο πλούσιο γάλα.
Είναι τα βιολογικά γαλακτοκομικά πιο υγιεινά;
Υπάρχει συζήτηση χρόνων για το αν τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο ωφέλιμα για την υγεία, όμως πολλές μελέτες υποδεικνύουν ότι το βιολογικό γάλα έχει σημαντικά διατροφικά πλεονεκτήματα.
«Η διατροφή των βιολογικών αγελάδων είναι ο βασικός λόγος που το γάλα τους έχει διατροφικές διαφορές σε σχέση με το μη βιολογικό», εξηγεί η Still. «Οι αγελάδες που τρώνε περισσότερα χόρτα και τριφύλλι παράγουν γάλα πλουσιότερο σε ωφέλιμα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει χαμηλά επίπεδα μακράς αλυσίδας Ωμέγα-3, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή υγεία και τη συνολική ευεξία».
Το γάλα που παράγεται την άνοιξη περιέχει ακόμα περισσότερα Ωμέγα-3, τα οποία έχουν συνδεθεί με οφέλη όπως:
- Παροχή ενέργειας
- Μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων
- Ενδεχόμενη επιβράδυνση της βιολογικής γήρανσης
Επιπλέον, η Still αναφέρει:
«Το τριφύλλι συμβάλλει στην αύξηση των Ωμέγα-3 στο γάλα περισσότερο από το απλό χορτάρι. Μια μελέτη έδειξε ότι οι αγελάδες που τρέφονταν με διατροφή πλούσια σε τριφύλλι είχαν 20% περισσότερα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και 90% περισσότερα Ωμέγα-3 σε σύγκριση με αυτές που έτρωγαν μόνο δημητριακά. Οι βιολογικές φάρμες βασίζονται στο τριφύλλι για την φυσική λίπανση των φυτών, αντί να χρησιμοποιούν τεχνητά νιτρικά λιπάσματα και αυτό μεταφέρεται στο γάλα τους».
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βιολογικά γαλακτοκομικά μπορεί να περιέχουν περισσότερες μικροθρεπτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, σίδηρο και μαγνήσιο, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ευνοούν και την υγεία του δέρματος.
Αξίζει να επιλέξουμε τα βιολογικά;
Αν αναζητάς έναν εύκολο τρόπο να βελτιώσεις τη διατροφή σου, τα βιολογικά γαλακτοκομικά είναι μια καλή αρχή! Είναι πιο φυσικά, πιο υγιεινά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. Οπότε, την επόμενη φορά που θα διαλέξεις γάλα ή τυρί, δοκίμασε μια βιολογική επιλογή, ίσως να μην επιστρέψεις ποτέ πίσω!