Αν, όπως η Jennifer Lopez, αγαπάτε τα μπρόκολα, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών, πιθανότατα έχετε επαρκή πρόσληψη βιταμίνης Κ. Πρόκειται για μια βιταμίνη που δεν είναι τόσο γνωστή όσο άλλες (όπως οι βιταμίνες D, C ή E), αλλά είναι εξίσου σημαντική. Σύμφωνα με τη National Library of Medicine, το 13% των ενηλίκων παρουσιάζουν έλλειψη βιταμίνης Κ. Παρόλα αυτά, η βιταμίνη Κ είναι απαραίτητη για την καλή πήξη του αίματος, ενισχύει την υγεία των οστών και της καρδιάς, προλαμβάνει την οστεοπόρωση και βοηθά στην καλή απορρόφηση της βιταμίνης D, μιας ουσίας που είναι ιδιαίτερα σημαντική τον χειμώνα, όταν η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη. Πρέπει να προσαρμόσουμε τη διατροφή μας ή να καταφύγουμε σε συμπληρώματα βιταμίνης Κ; Ας το δούμε πιο αναλυτικά.
Ρόλος της βιταμίνης Κ
Αυτός ο όρος αναφέρεται στην πραγματικότητα σε ένα σύνολο λιποδιαλυτών βιταμινών, που μπορούμε να χωρίσουμε σε δύο ομάδες:
- Η βιταμίνη Κ1, γνωστή και ως φυλλοκινόνη, βρίσκεται κυρίως σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
- Η βιταμίνη Κ2, γνωστή και ως μενακινόνη, βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα και ζυμωμένα τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να παραχθεί από τα βακτήρια του εντέρου.
Η βιταμίνη Κ προσφέρει πολλά οφέλη:
- Είναι απαραίτητη για τη σωστή πήξη του αίματος.
- Ενισχύει τα οστά και μπορεί να προλάβει την οστεοπόρωση καθώς και τα κατάγματα κατά την εμμηνόπαυση.
- Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, μπορεί να προλάβει τη νόσο Αλτσχάιμερ.
- Όταν λαμβάνεται σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, ενισχύει την αποτελεσματικότητα της βιταμίνης D, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο υπερβολικού ασβεστίου στον οργανισμό.
Ποια τρόφιμα περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ;
Μια πλούσια και ποικιλόμορφη διατροφή αρκεί για να καλύψει τις καθημερινές ανάγκες σε βιταμίνη Κ. Επιπλέον, μπορεί να παραχθεί από τα βακτήρια του εντέρου. Όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα, η περίσσεια αποθηκεύεται στο ήπαρ και απελευθερώνεται όταν είναι απαραίτητο. Τα τρόφιμα που περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα βιταμίνης Κ είναι:
- Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, τα σέσκουλα, τα φύλλα από γογγύλια και το μαύρο λάχανο.
- Το κουνουπίδι, τα μπρόκολα και τα λαχανάκια Βρυξελλών.
- Τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο και το σογιέλαιο.
- Ζυμωμένα τρόφιμα, όπως το ξινολάχανο, το κιμτσί ή το κεφίρ.
- Το νάτο, ένα ιαπωνικό φαγητό από ζυμωμένα φασόλια σόγιας πλούσιο σε βιταμίνη Κ.
- Τα αυγά.
- Το βούτυρο.
- Το λευκό κρέας και το συκώτι κοτόπουλου.
- Το γκοργκοντζόλα και άλλα τυριά με μπλε φλέβες (που περιέχουν μύκητες).
- Τα μύρτιλλα.
- Τα σύκα.
Γιατί πρέπει να συνδυάζεται η βιταμίνη D με τη βιταμίνη Κ;
Η βιταμίνη Κ συνδυάζεται συχνά με τη βιταμίνη D όταν η τελευταία συνταγογραφείται για την αντιμετώπιση μιας έλλειψης. Και οι δύο βιταμίνες είναι απαραίτητες για την υγεία των οστών και του καρδιαγγειακού συστήματος και πρέπει να λαμβάνονται μαζί, καθώς τα αποτελέσματά τους είναι συμπληρωματικά. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D συνθέτει πρωτεΐνες που μπορούν να ενεργοποιηθούν μόνο με τη βοήθεια της βιταμίνης Κ. Η μία βιταμίνη είναι επομένως απαραίτητη για την άλλη: χωρίς βιταμίνη Κ, αυτές οι πρωτεΐνες μπορεί να μην ενεργοποιηθούν και να συσσωρευτούν στον οργανισμό.
Ποια ποσότητα βιταμίνης Κ πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά;
Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα είναι 90 μg για τις γυναίκες και 120 μg για τους άνδρες. Συνιστάται η λήψη βιταμίνης Κ μετά από γεύμα που περιέχει λίπη, για καλύτερη απορρόφηση.
Ποιες ομάδες πρέπει να παίρνουν συμπληρώματα βιταμίνης Κ;
Οι άνθρωποι που πάσχουν από:
- Κοιλιοκάκη και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου, οι οποίες εμποδίζουν την απορρόφηση της βιταμίνης Κ.
- Μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, που μπορεί να καταστρέψει τα βακτήρια που παράγουν βιταμίνη Κ.
- Χαμηλά επίπεδα προθρομβίνης, μιας πρωτεΐνης που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος.
Αντενδείξεις
Η βιταμίνη Κ μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα φάρμακα, ειδικά με τα αντιπηκτικά.