Άγχος: Οι τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου αν θες να το καταπολεμήσεις

07.08.2024
Άγχος: Οι τροφές που πρέπει να προσθέσεις στη διατροφή σου αν θες να το καταπολεμήσεις
ΠΗΓΗ:PEXELS
Πες αντίο στο άγχος μια για πάντα με αυτές τις τροφές.

Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε συχνό τσιμπολόγημα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα αρνητικό, αν γίνονται σωστές διατροφικές επιλογές. Παρακάτω σου ΄έχουμε τέσσερις τροφές που μπορούν να σε βοηθήσουν να χαλαρώσεις.

Τροφές που καταπολεμούν το άγχος

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεση, ενώ οι πολύ λιπαρές τροφές μπορεί να επιβαρύνουν τον οργανισμό, λόγω της δυσκολίας αφομοίωσής τους.

1. Μπρόκολο

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με ένα μέτριο πορτοκάλι. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και της κορτιζόλης – ορμόνης που συνδέεται με το στρες. Επίσης, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, που συχνά αποδυναμώνεται από το άγχος. Μπορείς να προσθέσεις μπρόκολο στην πρωινή σου ομελέτα.

2. Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τη διάθεση. Τα ωμέγα-3 επίσης προστατεύουν την καρδιά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό όταν τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι υψηλά. Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, εκκρίνεται σε περιόδους πίεσης και μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αν παραμείνει υψηλή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απόλαυσε ένα φιλέτο σολομού στο μεσημεριανό ή το βραδινό σου γεύμα.

3. Αμύγδαλα

Μια μερίδα αμύγδαλα περιέχει το 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης μαγνησίου, ενός μεταλλικού στοιχείου που ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης. Το μαγνήσιο έχει ηρεμιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο. Κράτα πάντα αμύγδαλα στο γραφείο ή στο σπίτι (μια μερίδα των 30 γραμμαρίων ισούται με ένα σφηνάκι).

4. Αβοκάντο

Το αβοκάντο είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος, βιταμίνες που βοηθούν στη μείωση του άγχους διατηρώντας τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Παρέχει επίσης κάλιο (ένα αβοκάντο περιέχει 975 mg, ενώ μια μπανάνα 422 mg), που είναι ευεργετικό για την καρδιά και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση. Πρόσθεσε μερικές φέτες αβοκάντο στη σαλάτα σου ή φτιάξε ένα μπολ γουακαμόλε.

Με αυτές τις τέσσερις τροφές μπορείς να καταπολεμήσεις το άγχος και να διατηρήσεις την ηρεμία και την ευεξία σου.

Τελευταία τροποποίηση στις 06.08.2024 - 20:50