Είναι πραγματικά τόσο κακό να βγαίνεις με κάποιον που δουλεύετε μαζί;

26.09.2024
Είναι πραγματικά τόσο κακό να βγαίνεις με κάποιον που δουλεύετε μαζί;
ΠΗΓΗ:FREEPICK
Απαντάμε στις ερωτήσεις που ταλανίζουν το μυαλό σου.

Λένε να μην «βουτάς την πένα σου στο μελάνι της εταιρείας», αλλά το να ακολουθήσεις αυτή τη συμβουλή είναι πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη. Εξάλλου, είναι σχεδόν αδύνατο να μην αναμείξεις τη δουλειά με την ευχαρίστηση όταν δουλεύεις με κάποιον που σε κάνει να λιώνεις για 40 ώρες την εβδομάδα, 52 εβδομάδες το χρόνο. Επιπλέον, είναι λογικό ότι περνώντας τόσο χρόνο με κάποιον θα θέσεις τις βάσεις για μια επιτυχημένη σχέση. Σε αντίθεση με άλλους πιθανούς συντρόφους, έχεις ήδη μια φιλία που έχει χτιστεί μέσα από τη δουλειά. Αλλά τι κάνεις όταν το να βγαίνεις με έναν συνάδελφο θεωρείται απαγορευμένο;

Όλα αυτά μας οδηγούν στο ερώτημα: Είναι πραγματικά τόσο κακό να βγαίνεις με κάποιον που δουλεύεις μαζί του; Παρακάτω σου έχουμε την απάντηση, μαζί με το γιατί υπάρχει το στίγμα γύρω από τις σχέσεις στον εργασιακό χώρο, πώς μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σου η ανάμειξη δουλειάς και έρωτα και τι να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις μια σχέση με έναν συνάδελφο.

Γιατί υπάρχει στίγμα γύρω από τις σχέσεις μεταξύ συναδέλφων;

Δεν έχει σημασία πού δουλεύεις ή τι κάνεις: Το να βγαίνεις με έναν συνάδελφο συνοδεύεται από στίγμα, ειδικά όταν η σχέση περιλαμβάνει κάποιον ανώτερο και έναν υφιστάμενο. Σύμφωνα με την ψυχοθεραπεύτρια και πρώην σύμβουλο ανθρώπινου δυναμικού Madeleine Phelan, αυτού του είδους οι σχέσεις παραδοσιακά θεωρούνται ως τρόπος να προωθήσεις την καριέρα σου και να λάβεις ειδική μεταχείριση στον χώρο εργασίας. Όταν ένας ρομαντικός σύντροφος έχει επιρροή στην αξιολόγηση της απόδοσής σου, στις προαγωγές ή στη σταδιοδρομία σου, όχι μόνο δημιουργεί μια ανισορροπία δυνάμεων στη σχέση, αλλά και ανισότητα μεταξύ των συναδέλφων. Είναι μεροληπτικό και αντιδεοντολογικό.

Οι σχέσεις μεταξύ συναδέλφων μπορούν επίσης να θολώσουν τα όρια μεταξύ της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής σου, σύμφωνα με τη Natasha Marie Narkiewicz, ειδικό σε θέματα σεξουαλικής ευεξίας. «Όταν η ερωτική σου ζωή συνδέεται με τη δουλειά σου, μπορεί να είναι δύσκολο να "αποσυνδεθείς" νοητικά», εξηγεί. Επιπλέον, η δυναμική της ομάδας συνήθως αλλάζει αν βγαίνεις με κάποιον μέσα στο τμήμα σου που βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο. Οι συνάδελφοί σου μπορεί να νιώσουν άβολα να σου εμπιστευτούν πράγματα, υποθέτοντας ότι θα τα πεις στον σύντροφό σου. Και, φυσικά, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να προκύψει ένα δύσκολο χωρισμό, που θα επηρεάσει όχι μόνο εσάς τους δύο, αλλά ολόκληρη την ομάδα.

Μπορεί η ανάμειξη δουλειάς και έρωτα να επηρεάσει αρνητικά την καριέρα σου;

Οι σχέσεις στον χώρο εργασίας δεν είναι κάτι νέο, αλλά το να βγαίνεις με έναν συνάδελφο μπορεί ακόμα να θεωρηθεί αντιεπαγγελματικό. Κάθε εταιρεία έχει τις δικές της πολιτικές σχετικά με τις σχέσεις στον χώρο εργασίας, αλλά ακόμα και όταν μια σχέση είναι αποδεκτή και έχει εγκριθεί από το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού, μπορεί να βλάψει τη φήμη σου και να αλλάξει τον τρόπο που σε βλέπουν οι συνάδελφοί σου. Είναι δύσκολο να παραμείνεις αντικειμενικός και να μην αφήσεις τον σύντροφό σου να επηρεάσει τις αποφάσεις σου στη δουλειά. Αν οι συνάδελφοί σου υποψιάζονται ότι υπάρχει ευνοιοκρατία, θα δημιουργηθεί ένταση. Επιπλέον, το να εργάζεστε μαζί μπορεί να επηρεάσει την απόδοσή σου, και αν η σχέση τελειώσει, ο συναισθηματικός αντίκτυπος μπορεί να διαταράξει τη δουλειά σου.

Μπορεί το να βγαίνεις με έναν συνάδελφο να σε οδηγήσει σε απόλυση;

Αν και η ανάμειξη δουλειάς και έρωτα μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σου αρνητικά, το να βγαίνεις με έναν συνάδελφο δεν θα σε οδηγήσει σε απόλυση, εφόσον τηρείς τις πολιτικές της εταιρείας σχετικά με τις σχέσεις στον χώρο εργασίας. Ωστόσο, αν δεν ακολουθήσεις αυτές τις πολιτικές ή δεν αναφέρεις μια σχέση που πρέπει να δηλωθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απόλυση.

Τι πρέπει να σκεφτείς πριν ξεκινήσεις μια σχέση με έναν συνάδελφο

Πριν προχωρήσεις σε σχέση με έναν συνάδελφο, πρέπει να εξετάσεις τους κανόνες της εταιρείας σου, πώς μπορεί να επηρεάσει την καριέρα σου, και τι θα συμβεί αν η σχέση δεν πάει καλά. Η ειλικρίνεια και η διαφάνεια είναι πάντα η καλύτερη πολιτική, ώστε να διατηρήσεις ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον και να προστατεύσεις τόσο τη δουλειά σου όσο και τη σχέση σου.

Τελικά, είναι τόσο κακό να βγαίνεις με έναν συνάδελφο;

Δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Αν και οι σχέσεις στον χώρο εργασίας μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την καριέρα σου, μπορούν επίσης να λειτουργήσουν, εφόσον ακολουθείς τις σωστές πρακτικές και είσαι προετοιμασμένος για τις συνέπειες. Στο τέλος της ημέρας, εσύ και ο συνάδελφός σου είστε οι μόνοι που μπορείτε να αποφασίσετε αν αξίζει να προχωρήσετε.

Ωστόσο, αν διστάζεις, θυμήσου ότι η καριέρα σου δεν θα ξυπνήσει μια μέρα και θα σου πει ότι δεν σε αγαπάει πια. Μην ρισκάρεις όσα έχεις πετύχει για κάποιον που ίσως δεν θα έκανε το ίδιο για σένα.

Τελευταία τροποποίηση στις 26.09.2024 - 15:52