Ηλιακό έγκαυμα στα χείλη: Τι είναι και πώς θα το αντιμετώπισεις;

Ηλιακό έγκαυμα στα χείλη: Τι είναι και πώς θα το αντιμετώπισεις;
ΠΗΓΗ:INSTAGRAM
Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύεις και τα χείλη σου απο τον ήλιο, μην τα αφήνεις παραπονεμένα!

Νομίζω δε θα κουραστώ ποτέ να το λέω! Αντιηλιακό φοράμε χειμώνα καλοκαίρι, κάθε μέρα και δεν παίζει κανένα ρόλο η εποχή. Οι βλαβερές ακτίνες UV είναι επικίνδυνες για την υγεία του δέρματος και ειδικά το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει περισσότερο και το δέρμα μας είναι εκτεθειμένο σε αυτόν, η αντιηλιακή προστασία έτσι απλά είναι απαραίτητη για την αποφυγή εγκαυμάτων.

Παρόλο που πολλοί γνωρίζουν το πόσο σημαντικό είναι το αντιηλιακό συνεχίζουν και το κάνουν skip στην καθημερινή τους ρουτίνα περιποίησης με αποτέλεσμα να θέτουν το δέρμα τους σε κίνδυνο. Έρευνες δείχνουν ότι περίπου το 10% του προσώπου μένει ακάλυπτο από αντηλιακή προστασία, περιλαμβάνοντας περιοχές όπως τα μάτια, τα αυτιά και τα χείλη.

Συγκεκριμένα για τα χείλη, πολλοί τα ξεχνούν, πιστεύοντας λανθασμένα ότι δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία. Ωστόσο, αυτή η περιοχή είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και επηρεάζεται έντονα από τις περιβαλλοντικές συνθήκες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, καθώς είναι πάντα εκτεθειμένη. Το εξωτερικό στρώμα του δέρματος των χειλιών είναι λεπτό και περιέχει ελάχιστη μελανίνη, τη χρωστική που βοηθά στην προστασία από τον ήλιο. Επιπλέον, χωρίς τη σωστή προστασία, το κολλαγόνο στα χείλη μπορεί να υποστεί βλάβες λόγω της έκθεσης στον ήλιο, με τα χείλη να είναι συνεχώς ξηρά και αφυδατωμένα. Για να αποφύγεις εγκαύματα και να διατηρήσεις τα χείλη σου υγιή και ζουμερά, πρέπει να εφαρμόζεις ένα lip balm με δείκτη προστασίας SPF κατά τη διάρκεια της ημέρας.

{https://www.tiktok.com/@skn.log/video/7066516219653786926?q=lip%20care&t=1719517174570}

Αν, παρόλα αυτά, τα χείλη σου καούν από τον ήλιο, θα παρατηρήσεις πρήξιμο και έντονη ερυθρότητα, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν φουσκάλες. Τι μπορείς να κάνεις σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος στα χείλη; Αρχικά, απέφυγε την έκθεση στον ήλιο μέχρι να επουλωθούν τα χείλη σου. Για να μειώσεις τον πόνο, μπορείς να πάρεις ένα αντιφλεγμονώδες παυσίπονο όπως η ιβουπροφαίνη και να κάνεις κομπρέσες με ένα απαλό πανί και παγωμένο νερό. Στη συνέχεια, εφάρμοσε απαλά μια θεραπεία για τα χείλη που θα προσφέρει ενυδάτωση και θρέψη.

{https://www.tiktok.com/@srnserenity/video/7231579070293675291?q=lip%20care&t=1719517174570}

Η φροντίδα των χειλιών είναι εξίσου σημαντική με τη φροντίδα του υπόλοιπου δέρματος. Μην παραλείπεις να τα προστατεύεις από τον ήλιο για να τα διατηρείς υγιή και όμορφα.

Τελευταία τροποποίηση στις 27.06.2024 - 23:39