Μπάκιγχαμ vs BBC και στη μέση οι πρίγκιπες William και Harry: Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε και επίσημα

25.11.2021
Μπάκιγχαμ vs BBC και στη μέση οι πρίγκιπες William και Harry: Ο πόλεμος μόλις ξεκίνησε και επίσημα
«The Princes and the Press»: Mια συναρπαστική, αντικειμενικά, ανάλυση της περίπλοκης σχέσης των πριγκίπων William και Ηarry και του βρετανικού Τύπου παρουσιάζει η νέα σειρά ντοκιμαντέρ του BBC, όμως το Παλάτι αντιδρά σθεναρά, έχει ασκήσει βέτο και μόλις όρισε και την πρώτη "καμπάνα".

Στο πρώτο επεισόδιο που προβλήθηκε τη Δευτέρα, 22 Νοεμβρίου, ο media editor του BBC και παρουσιαστής του Radio 4, Amol Rajan, εμβαθύνει στα χρόνια μεταξύ του Διαμαντένιου Ιωβηλαίου της Ελισάβετ το 2012 και του αρραβώνα του δούκα και της δούκισσας του Sussex το 2017.

Με περισσότερες από 80 ώρες συνεντεύξεων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιογράφων που ήταν κοντά σε μερικές από τις μεγαλύτερες βασιλικές ιστορίες της περασμένης δεκαετίας, ο Rajan εξετάζει τη μεταβαλλόμενη και ολοένα και πιο διαφορετική σχέση των πριγκίπων με τα μέσα ενημέρωσης ενώ επίσης διερευνά ορισμένες από τις παράνομες δραστηριότητες όπου εμπλέκονται κάποιες εφημερίδες οι οποίες στόχευαν μέλη της βασιλικής οικογένειας και τους συνεργάτες τους.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ορισμένα από τα περιεχόμενα του «The Princes and the Press» έχουν ήδη ενοχλήσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένης της ίδιας της βασιλικής οικογένειας. Αλλά, τι έχουμε μάθει μέχρι στιγμής για τη σχέση των πριγκίπων με τον Τύπο στο ντοκιμαντέρ του BBC;

Το φλέγον θέμα της Meghan

Μια ξεχωριστή στιγμή που παρουσιάστηκε στο πρώτο επεισόδιο, ήταν η εμφάνιση της δικηγόρου Jenny Afia, η οποία εκπροσωπεί τη δούκισσα του Sussex. Μιλώντας στον Rajan, η Afia ισχυρίστηκε ότι οι ισχυρισμοί οι οποίοι διατυπώθηκαν για τη δούκισσα του Sussex περί εκφοβισμού συνεργατών της, ήταν «ψευδείς» και τόνισε ότι διαφωνεί κάθετα με την «αφήγηση» την οποία η Markle ήταν «δύσκολο να διαχειριστεί».

Στο πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ εμφανίζεται επίσης ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Omid Scobie, ο οποίος συνέγραψε την αμφιλεγόμενη βιογραφία των Sussexes, Finding Freedom.

Στο ντοκιμαντέρ, ο Scobie ισχυρίστηκε ότι η «δική του έρευνα και αναφορά» διαπίστωσε ότι αρνητικές ιστορίες για τη Markle είχαν διαρρεύσει στον Τύπο από εργαζόμενους και βοηθούς γύρω από τη βασιλική οικογένεια. «Υπήρχαν κάποιοι άνθρωποι που ένιωσαν ότι η Μeghan έπρεπε να μπει στη θέση της. Νομίζω ότι με τη διαρροή μιας αρνητικής ιστορίας, θεωρούσαν ότι την τιμωρούσαν», πρόσθεσε ο Scobie.

Εν τω μεταξύ, ο πρώην ιδιωτικός ερευνητής, Gavin Burrows, ο οποίος εργαζόταν στο παρελθόν για ταμπλόιντ έντυπα, συμπεριλαμβανομένoυ του News of the World, αποκάλυψε ότι πληρωνόταν για να στοχοποιήσει την πρώην κοπέλα του πρίγκιπα Harry, Chelsy Davy, ενώ το ζευγάρι έβγαινε το 2004. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Burrows παραδέχτηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές, συμπεριλαμβανομένου του χακαρίσματος τηλεφώνου για να παρακολουθεί κάθε κίνηση της Davy και ζήτησε συγγνώμη επειδή ήταν «μέλος μιας ομάδας ανθρώπων» που υπέκλεψαν κομμμάτι της ζωής του πρίγκιπα Harry στα νιάτα του.

Ένας άλλος ισχυρισμός που συμπεριλήφθηκε στο ντοκιμαντέρ είναι ότι ο πρίγκιπας Harry είχε επισκιάσει τη δημοσιότητα του βασιλικού ταξιδιού του πατέρα του, πρίγκιπα Καρόλου στη Μέση Ανατολή το 2016, όταν ο δούκας του Sussex έκανε μια δήλωση στην οποία κατέκρινε την κάλυψη από τα ΜΜΕ της τότε κοπέλας του, Meghan Markle. Κάτι το οποίο έστρεψε το ενδιαφέρον του Τύπου από τον Κάρολο στον Harry.

Πρωτοφανής αντίδραση από το Παλάτι

Το ντοκιμαντέρ είχε ως αποτέλεσμα να αντιδράσει επίσημα το Παλάτι, κάτι που συμβαίνει εξαιρετικά σπάνια. Τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, το Clarence House και το Kensington Palace εξέδωσαν μια κοινή δήλωση ως απάντηση στην εκπομπή The Princes and the Press του BBC, η οποία προβλήθηκε επίσης στο τέλος του πρώτου επεισοδίου.

«Ένας ελεύθερος, υπεύθυνος και ανοιχτός Τύπος είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή δημοκρατία. Ωστόσο, πολύ συχνά είναι υπερβολικοί και αβάσιμοι ισχυρισμοί από ανώνυμες πηγές που παρουσιάζονται ως γεγονότα και είναι απογοητευτικό όταν οποιοσδήποτε, συμπεριλαμβανομένου του BBC, τους δίνει αξιοπιστία».

Το BBC απάντησε υποστηρίζοντας το πόνημά του, ενώ η προβολή του δεύτερου επεισοδίου στις 29/11/2021 προχωρά κανονικά!

Από την πλευρά τους, βέβαια, οι γαλαζοαίματοι παραμένουν έξαλλοι και το δείχνουν έμπρακτα. Με τις φήμες να θέλουν τη βασίλισσα να αποκλείει το BBC από το παραδοσιακό της Χριστουγεννιάτικο μήνυμα, έγινε γνωστό ότι ο δούκας και η δούκισσα του Cambridge το έκαναν ήδη ως προς τη φιλανθρωπική εκδήλωση που διοργανώνουν για τις γιορτές. Το BBC δεν θα γίνει δεκτό στη γιορτή με τα κάλαντα που διοργανώνει η Kate στο Westminster Abbey ενώ η όλη εκδήλωση θα προβληθεί τελικά από το ITV.

Και ο πόλεμος μολις ξεκίνησε!