Ι. Τριανταφυλλίδης: "Το 90% των σκανδάλων το δίνουν οι ίδιοι"

02.04.2010
Το DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου, η συνέντευξη στην Τατιάνα Στεφανίδου, τα πρόστιμα του ΕΣΡ, η οικονομική κρίση αλλά και τα διαζύγια που μας απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη.

Από την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ

Το DVD της Τζούλιας Αλεξανδράτου, η συνέντευξη στην Τατιάνα Στεφανίδου, τα πρόστιμα του ΕΣΡ, η οικονομική κρίση αλλά και τα διαζύγια που μας απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο του Ιάσονα Τριανταφυλλίδη. Με τον καυστικό του λόγο τα λέει έξω από τα δόντια ελπίζοντας να συνεχίσει να λέει «καλημέρα» μόνο σε αυτούς που σέβεται και εκτιμά.

Πώς σου φάνηκε που είδαμε την Τζούλια Αλεξανδράτου καλεσμένη στην εκπομπή της Τατιάνας Στεφανίδου και στο κοινό υπήρχαν 16άχρονα που τη χειροκροτούσαν;

«Ανατριχιαστικό! Το πρόβλημα της συγκεκριμένης πορνοστάρ δεν είναι τι κάνει. Ας γυρίζει τσόντες, ας κάνει ό,τι θέλει, το θέμα είναι να μη γίνεται πρότυπο. Γιατί έχω ακούσει 16άχρονα να λένε: "Μια χαρά τα κάνει η Τζούλια, μακάρι κι εγώ". To ανατριχιαστικό είναι ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε μια κοινωνία της αρπαχτής».

Τελικά, με τον Αιμίλιο Λιάτσο σας συνδέει σχέση αγάπης ή μίσους;

«Σχέση φιλίας καταρχήν 20 χρόνων. Τον αγαπάω και πιστεύω ότι με αγαπάει κι αυτός. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα μπορούσα να μιλάω με έναν άνθρωπο τον οποίο δεν εκτιμώ. Γενικά, προσέχω να μην είμαι στο ίδιο πλάνο με ανθρώπους που δεν εκτιμώ. Γιατί η δύναμη της εικόνας είναι τεράστια».

Συνηθίζεις να τα λες έξω από τα δόντια;

«Γενικά λέω αυτό που θέλω. Έτσι κι αλλιώς, γι’ αυτό επέλεξα αυτήν τη δουλειά, διαφορετικά θα έκανα κάτι άλλο».

Έχει τύχει ποτέ να σου κόψοει κάποιος την «καλημέρα»;

«Καλημέρες ανταλλάσσω με αυτούς που αγαπάω, σέβομαι κι εκτιμώ. Καμιά φορά, λοιπόν, τα λέω έξω από τα δόντια ακριβώς για να μη μου πει κάποιος "καλημέρα". Βέβαια, υπάρχουν και μερικοί που συνεχίζουν να τη λένε ό,τι κι αν έχεις πει γι’ αυτούς. Αυτό με κάνει έξαλλο!».

Κάποιοι ίσως το θεωρούν και διαφήμιση...

«Βέβαια, τα παράσιτα πώς ζουν; Με σκουπίδια».

Το ΕΣΡ δεν θα έπρεπε να πάρει θέση;

«Θεωρούσα πάντα έτσι κι αλλιώς το ΕΣΡ κάτι άχρηστο, γιατί δεν χρειάζομαι ούτε εγώ ούτε κανείς παιδονόμο. Αν ζούσα πριν από 30 χρόνια, θα ήθελα να είναι ο Χατζιδάκις, η Ελένη Βλάχου, ο Ελύτης κ.λπ. Αυτό όμως που συμβαίνει αυτές τις μέρες είναι επικίνδυνο για το κοινωνικό σύνολο. Δεν είναι καν έρπων, είναι καλπάζων φασισμός. Από τη μία η επίθεση στο "Ράδιο Αρβύλα" του ΑΝΤ1, από την άλλη η επιβολή ποινής στο Μega για το "Straight Story", δηλαδή μια ελαφριά κωμωδία κατάλληλη διά ανηλίκους, επειδή, λέει, μεταδόθηκε πριν από τις 11 το βράδυ, και μετά στον Λαζόπουλο καθιστά τη συγκεκριμένη κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη αρχή. Κάποιος πρέπει να κάνει κάτι γι’ αυτούς τους τύπους, που πλέον είναι επικίνδυνοι για το δημόσιο ήθος. Και όλα αυτά ενώ η γνωστή πορνοστάρ των περιπτέρων καλπάζει ανενόχλητη, χωρίς να ενοχλεί τα συγκεκριμένα μέλη - προφανώς είναι του επιπέδου τους».

Όλος αυτός ο ντόρος για το διαζύγιο της Ελένης Μενεγάκη πιστεύεις ότι της έκανε κακό;

«Ναι, και φταίει εκείνη. Ομολογώ ότι με άφησε άλαλο και με στεναχώρησε πάρα πολύ. Αυτό το δελτίο Τύπου ήταν καταστροφικό».

Μήπως τελικά ήταν μια κίνηση που δεν τη σκέφτηκε πολύ;

«Φαντάζομαι πως θα τη σκέφτηκε, αλλά δεν την υπολόγισε αρκετά. Δεν είναι η Μενεγάκη από αυτούς που κάνουν "αυθόρμητες κινήσεις"».

Πιστεύεις ότι όλη αυτή η ιστορία άλλαξε την εικόνα της;

«Μπορεί ναι, μπορεί και όχι. Η ελληνική κοινωνία μπορεί να τα συγχωρήσει όλα, ποτέ όμως δεν ξέρεις τι είναι αυτό στο οποίο θα σταθεί. Έχουμε παραδείγματα ανθρώπων στο παρελθόν με τεράστια καριέρα, που συνέβη κάτι και ο κόσμος τούς γύρισε ξαφνικά την πλάτη».

Με αφορμή το διαζύγιο της Ελένης Μενεγάκη βγήκε στην επιφάνεια και αυτό του Ανδρέα Μικρούτσικου...

«Εγώ θυμάμαι πάντα κάτι άλλο: το 1980 το πιο διάσημο πρόσωπο της Ελλάδας, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, παντρεύτηκε τον Ηλιάδη στη Μητρόπολη Αθηνών. Έπειτα από ενάμιση χρόνο πήρε διαζύγιο και το μάθαμε 15 χρόνια μετά. Αν η Αλίκη κατάφερε να το κρατήσει μυστικό, ο καθένας μπορεί να αντιμετωπίσει όπως πρέπει τη δημοσιότητα».

Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα;

«Ότι στην πραγματικότητα το 90% από τα λεγόμενα και τα φερόμενα ως σκάνδαλα και αποκαλύψεις είναι δοσμένα από τους ίδιους. Όπως λέει και ο Άκης Πάνου διά στόματος του Γιώργου Νταλάρα: "Δεν είναι εύκολο να αλλάξεις άμα χαλάσεις εντελώς, δεν έχεις μάτια να κοιτάξεις ποιος είναι ο δρόμος ο σωστός... Για μένα ο δρόμος είναι δρόμος, τι πάει να πει είναι στραβός; Ποιο θα ’ναι το φινάλε όμως δεν το μαντεύεις ακριβώς". Αυτό το αφιερώνω είτε σε αυτούς που κάνουν τη ζωή τους σφουγγαρόπανο και την περιτριγυρίζουν είτε σε άλλους, που βρίσκουν το σφουγγαρόπανο και το χρησιμοποιούν αυτοβούλως».

Σε έχει ανησυχήσει όλο αυτό που ακούς για την οικονομική κρίση;

«Σίγουρα ανησυχώ κι εγώ. Ελπίζω μόνο σε ένα πράγμα: είναι μια ευκαιρία η Ελλάδα να μπει σε έναν ίσιο δρόμο οικονομικά. Μακάρι, γιατί αν τη γλιτώσουμε πάλι με μπαλώματα, το χάσαμε διά παντός το παιχνίδι».

Σε κάτι τέτοιες στιγμές πιστεύεις ότι η Μελίνα Μερκούρη λείπει από την Ελλάδα;

«Ναι, η Μελίνα θα έβγαινε έξω και θα τραβούσε θετικά τα ΜΜΕ πάνω της. Αυτό που μας λείπει είναι μια μεγάλη προσωπικότητα διεθνούς βεληνεκούς, η οποία να έχει και αυτόν το χαρακτήρα».

Καθημερινά 13:00-14:00 σε ακούμε και μέσα από τη συχνότητα του Αθήνα 9,84. Πόσο διαφορετική είναι η επαφή με τον κόσμο στο ραδιόφωνο;

«Στο ραδιόφωνο είσαι μόνο εσύ, ένα μικρόφωνο και οι ακροατές. Δεν είναι υπέροχο αυτό; Είναι το πιο μαγικό μέσο. Η τηλεόραση είναι ομαδική δουλειά, περισσότερο απ’ όλα όμως αγαπώ το γραπτό λόγο, γιατί έχει ουσία».

Ο Ιάσονας σχολιάζει τα τηλεοπτικά πρόσωπα:

«Ράδιο Αρβύλα»: «Με έχει κάνει έξαλλο η επίθεση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου στους "Ράδιο Αρβύλα", καθώς και όλων όσοι επιτίθενται. Βρίσκω ότι γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω. Και το λέω εγώ αυτό, που η συγκεκριμένη εκπομπή δεν είναι ακριβώς αυτό που με ενθουσιάζει».

Καραμέρος-Χαριτάτος: «Ο μόνος τρόπος για να καταφέρεις να αποκτήσεις αυτό που θες είναι να μην έχεις άλλη επιλογή».

Ελένη Μενεγάκη: «Σκουντούφλησε! Ελπίζω όταν σηκωθεί με το καλό να μην έχει ουσιαστικά τραύματα. Κι ελπίζω να καταφέρει να ξαναγίνει αυτό που ήταν».

Τατιάνα Στεφανίδου: «Δεν με πειράζει να κάνει... τατιανιές, όπως η ίδια τις χαρακτηρίζει, αλλά οπωσδήποτε με πειράζει να προσπαθεί να τους δώσει δημοσιογραφική ή θεωρητική βάση».

Γιώργος Παπαδάκης: «Τον αγαπάω πολύ. Κάνει τη δουλειά του καλά και με εντιμότητα όσο λίγοι στην ελληνική τηλεόραση».

Νίκος Ευαγγελάτος: «Επειδή τον γνωρίζω από τότε που ξεκινούσε αποφασισμένος ρεπόρτερ να τα καταφέρει στη δημοσιογραφία, έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τον Νίκο. Ελπίζω σε ό,τι καινούργιο κι αν κάνει να τα καταφέρει».

Χριστόφορος Παπακαλιάτης: «Νομίζω ότι θα ήταν πολύ καλύτερος αν δεν ασχολούνταν με όλα σε αυτό που κάνει, αλλά με ένα κάθε φορά».

Χριστίνα Λαμπίρη: «Η Χριστίνα Λαμπίρη είναι μία από τις πιο αξιοπρεπείς παρουσιάστριες που υπάρχουν στην ελληνική τηλεόραση. Έχει την ικανότητα κάτι που μπορεί πολύ εύκολα να γλιστρήσει προς τη χυδαιότητα αυτή να το κάνει να φαίνεται ότι είναι απλά χαριτωμένο και διασκεδαστικό».

Ευγενία Μανωλίδου: «Είναι μια πολύ ειδική περίπτωση, γι’ αυτό θέλει και ειδικά πράγματα. Φοβάμαι ότι η ελληνική τηλεόραση δεν προσφέρει ειδικά πράγματα, αλλά και η ίδια δεν κάνει κάτι. Αφού δεν μπορούν οι άλλοι να φτιάξουν κάτι μόνο για εκείνη, πρέπει η ίδια να φτιάξει ένα ειδικό πλαίσιο, στο οποίο να χωράει και να το δεχτεί η τηλεόραση. Γιατί οι ξεχωριστές κατηγορίες, οι characters, όπως τους αποκαλούμε στο σινεμά δεν μπορούν να κάνουν τα πάντα».