Βγήκαν νικητές στα δύσκολα

02.02.2010
Θέλει μεγάλη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά κάποιος επώνυμος για σοβαρό πρόβλημα που πέρασε ο ίδιος ή η οικογένειά του. Κι αν στο εξωτερικό οι μεγάλοι σταρ έχουν απενοχοποιηθεί, στην Ελλάδα

Από τον ΓΙΑΝΝΗ ΠΟΛΕΜΗ

Θέλει μεγάλη δύναμη να μιλήσει ανοιχτά κάποιος επώνυμος για σοβαρό πρόβλημα που πέρασε ο ίδιος ή η οικογένειά του. Κι αν στο εξωτερικό οι μεγάλοι σταρ έχουν απενοχοποιηθεί, στην Ελλάδα δεν ισχύει το ίδιο. Ελάχιστα πρόσωπα της ελληνικής σοουμπίζ βγήκαν και μίλησαν ανοιχτά για το πρόβλημά τους, εξήγησαν πώς το ξεπέρασαν και έδωσαν κουράγιο σε χιλιάδες άλλους συνανθρώπους τους. Παραδείγματα προς μίμηση, με κουράγιο και αισιόδοξη άποψη για τη ζωή.

Bάσια Τριφύλλη: «Ξεγέλασα τον καρκίνο και την καρδιά μου, θέλω να δω από τι θα πάω»

Πριν από 15 χρόνια κι ενώ η γνωστή ηθοποιός βρισκόταν σε μεγάλη επαγγελματική άνοδο, έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο. Όχι μόνο αντιμετώπισε με μεγάλη αισιοδοξία το πρόβλημα και το ξεπέρασε, αλλά ήταν και από τις πρώτες που μίλησαν τόσο ανοιχτά για ένα θέμα-ταμπού, ακόμη και σήμερα. Η Βάσια κάνοντας ένα βήμα παραπάνω συμμετείχε σε πολλές οργανώσεις καταπολέμησης της μάστιγας της εποχής μας, δίνοντας κουράγιο σε χιλιάδες συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα. «Όλα ήρθαν ενώ βρισκόμουν στο πικ της καριέρας μου, αλλά δεν έχασα την ψυχραιμία μου. Ίσως γιατί την ίδια εποχή πάλευα με τον καρκίνο. Δεν πρόλαβα να καβαλήσω κανένα καλάμι. Είχα πόλεμο με τον εχθρό μου», είπε η γνωστή ηθοποιός, ενώ με αρκετό αυτοσαρκασμό λέει ακόμη και σήμερα χαμογελώντας: «Ξεγέλασα τον καρκίνο και την καρδιά μου, θέλω να δω από τι θα πάω!».

Αντώνης Βαρδής: «Εγώ ήμουν τυχερός»

Την επάρατη νόσο αντιμετώπισε με απίστευτο θάρρος ο Αντώνης Βαρδής. «Νομίζω πως όταν ο άνθρωπος αρρωστήσει από μια σοβαρή ασθένεια, δύο πράγματα μπορούν να συμβούν. Ή να τον πάρει από κάτω ή να το παλέψει. Εγώ ήμουν τυχερός. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου παλικάρι. Όταν ξαφνικά έμαθα πως πρέπει να χειρουργηθώ, γιατί είχα καρκίνο, είπα: Ό,τι προκύψει. Μία νύχτα μόνο πριν πάω στο νοσοκομείο συνειδητοποίησα ότι είναι πολύ σοβαρή η ασθένειά μου. Έκλαψα, ήρθε σε φλας μπακ όλη μου η ζωή. Είπα πως ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει». Δεν μπορούσα να κάνω τίποτε. Ήταν οι γιατροί και ο Θεός. Κάποια στιγμή τώρα, όταν πονάει λίγο η κοιλιά μου, το έντερό μου ή το στομάχι μου, το μυαλό μου πάει στο κακό... Λέω: "Οπ, τι γίνεται;". Με πιάνει άγχος. Αλλά και να μου ξανασυμβεί θα το αντιμετωπίσω με την ίδια δύναμη. Μην ξεχνάς ότι αυτό συνέβη όταν ήμουν 42 ετών. Τώρα είμαι 61 και δόξα τω Θεώ έχω ζήσει τη ζωή μου αρκετά», δήλωσε σε μια εκ βαθέων συνέντευξή του.

Καίτη Χωματά: «Πότε δεν είπα ?γιατί σ’ εμένα?»

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του ’80, όταν η Καίτη Χωματά έμαθε ότι πάσχει από καρκίνο. Για περισσότερο από 5 χρόνια έδωσε μια τιτάνια μάχη, από την οποία βγήκε νικήτρια.

Σήμερα είναι απολύτως καλά στην υγεία της, ζει μια φυσιολογική ζωή και έχει επιστρέψει και στη μεγάλη αγάπη της, το τραγούδι. Μάλιστα, αυτή την περίοδο εμφανίζεται σε νυχτερινό κέντρο στην Πλάκα.

«Πέρασα μια μεγάλη περιπέτεια, αλλά ποτέ δεν είπα "γιατί σ’ εμένα". Ποτέ δεν φοβήθηκα την ασθένεια. Δεν το έβαλα ποτέ κάτω. Περισσότερο φοβόντουσαν οι άλλοι, παρά εγώ. Ήμουν εγώ που έδινα κουράγιο ακόμη και στις δύο κόρες μου», είχε πει η ίδια σε παλαιότερη συνέντευξή της, ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστεί τους Έλληνες γιατρούς που της έσωσαν τη ζωή.

«Είχα παρατήσει τελείως το τραγούδι, καθώς το μόνο που με ενδιέφερε ήταν να γίνω καλά. Έκανα φίλους πάρα πολλούς γιατρούς. Με βοήθησαν πάρα πολύ, αλλά είχα κι εγώ μεγάλη θέληση». Η δύναμη ψυχής της Καίτης Χωματά ήταν αυτή που την έσωσε από την ασθένεια.

Τώρα πια δεν ντρέπεται να μιλάει για το πρόβλημα που αντιμετώπισε στο παρελθόν, δίνοντας κουράγιο σε εκατοντάδες συνανθρώπους μας.

Μαρία Χούκλη: «Δόξα τω Θεώ είμαι καλά»

Σκληρή μάχη έδωσε το 2002 και η παρουσιάστρια του κεντρικού δελτίου ειδήσεων της ΝΕΤ Μαρία Χούκλη. Μάχη που κέρδισε και σήμερα είναι πιο δυνατή από ποτέ.

Όπως η ίδια δήλωσε σε εβδομαδιαία εφημερίδα, ποτέ δεν μετάνιωσε που μοιράστηκε το πρόβλημά της με τον κόσμο. Ωστόσο, υπήρξαν πράγματα που την ενόχλησαν. «Όταν αυτό ανακυκλώνεται, σου επιστρέφεται πολλαπλασιασμένο. Έχει αξία, γιατί καταλαβαίνουν όλοι ότι έχουμε την ίδια μοίρα. Είναι όμως μια τόσο λεπτή χορδή, που, είτε αγγίζεται είτε όχι, ακόμα και τώρα με πονάει. Παρόλο που έχουν περάσει χρόνια και "δόξα τω Θεώ" είμαι καλά!», παραδέχτηκε η δημοσιογράφος.

Συνέχισε λέγοντας πως οι άνθρωποι κάνουν λάθος όταν πιστεύουν πως κάτι τόσο άσχημο, όπως ο καρκίνος δεν πρόκειται να συμβεί σ’ αυτούς. «Τίποτα δεν είναι σίγουρο για κανέναν. Αν κινείσαι με βάση αυτό και όλα τα μετράς έτσι, ζεις καλύτερα και πιο προσγειωμένα».

Kώστας Καίσαρης: «Αναθεώρησα πολλά  πράγματα»

Δεκαοχτώ ημέρες στην εντατική νοσηλεύτηκε ο γνωστός κοσμηματοπώλης, δίνοντας τη μεγαλύτερη μάχη της ζωής του. «Έπρεπε να υποβληθώ σε εγχείρηση χολής. Δυστυχώς, υπήρξαν επιπλοκές και αναγκάστηκα να νοσηλευτώ για 40 ολόκληρες ημέρες. Τις 18 από αυτές ήμουν στην εντατική. Έζησα τρομερά άσχημες στιγμές, η ζωή μου κρεμόταν από μια κλωστή. Σε σημείο που η γυναίκα μου, η Χριστιάνα, δεν ήξερε αν το επόμενο πρωί θα με έβρισκε ζωντανό», είχε δηλώσει σε καθημερινό έντυπο. «Έπειτα από αυτή την περιπέτεια αναθεώρησα πολλά πράγματα και πρώτα απ’ όλα τη σχέση μου με τους ανθρώπους. Είναι τόσο κουτό να υπάρχουν αντιπαλότητες, κακίες και μίση. Αυτά τα συναισθήματα νομίζω πως μας τα έδωσε ο Θεός για να μας τυραννά και να μας δοκιμάζει. Πλέον το μότο μου είναι "αγνόησέ τα και προχώρα"», δήλωσε ο γνωστός κοσμηματοπώλης βλέποντας πλέον τη ζωή με άλλο μάτι.

Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν έπεσα ούτε  για μια στιγμή»

Ήταν λίγο πριν από το καλοκαίρι όταν έντονες φήμες έκαναν λόγο για σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας. Αρκετό καιρό αργότερα ο ίδιος σε συνέντευξή του μίλησε ανοιχτά για το θέμα που αντιμετώπισε, αλλά και πώς το ξεπέρασε. «Είναι σίγουρο ότι αυτοί που καπνίζουν θα πάθουν κάτι. Το άκουγα, αλλά πίστευα ότι δεν θα με βρει ποτέ. Όταν έκανα τη βιοψία, αποδείχτηκε ότι ήταν από το τσιγάρο, αφού ήταν γεμάτη πίσσα. Αυτή η κύστη θα μπορούσε να εξελιχθεί σε κάτι πάρα πολύ κακό, που θα επηρέαζε τον τράχηλο, τους λεμφαδένες και ίσως και άλλα όργανα. Ευτυχώς, το εντοπίσαμε έγκαιρα, έκανα τις απαραίτητες θεραπείες και το καθάρισα».

Στην εκ βαθέων εξομολόγησή του ο Κώστας Χαρδαβέλλας αποκάλυψε πως αντιμετώπισε με αισιοδοξία το πρόβλημα. «Δεν άφησα τον εαυτό μου να πέσει ούτε για μια στιγμή. Δεν υπήρχε περίπτωση να μην τα καταφέρω. Πίστεψα στον εαυτό μου και έμαθα πως έχουμε απίστευτες δυνάμεις μέσα μας. Όταν γυρνούσα σπίτι μου, έλεγα: "Κώστα, εσύ έχεις το πρόβλημα απέναντί σου, αλλά θα νικήσεις". Πιστεύω ότι οι μαχητές της ζωής κερδίζουν μέχρι η τελευταία σταγόνα αίματος να πέσει κάτω! Έχω γλιτώσει πολλές φορές από το θάνατο. Όταν ντεραπάρισε το αυτοκίνητό μου, όταν γλίτωσα από μάχες ως πολεμικός ανταποκριτής ή από σεισμό στην Τουρκία».

Κάτια Νικολαΐδου: «Είμαι καλύτερα από ποτέ»

Με διαφορετικό μάτι, πολύ πιο αισιόδοξο από πριν, αντιμετωπίζει τις όποιες δυσκολίες προκύπτουν στην καθημερινότητά της η Κάτια Νικολαΐδου. Πριν από μερικά χρόνια η ηθοποιός ανακάλυψε ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες. Δεν το έβαλε όμως κάτω και πάλεψε με όλες της τις δυνάμεις. Σήμερα είναι καλύτερα από ποτέ και φροντίζει να εκμεταλλεύεται ευχάριστα και ωφέλιμα τον ελεύθερο χρόνο της. «Προσπαθώ να βρω όσο περισσότερο χρόνο μπορώ. Μου αρέσει πάρα πολύ να ταξιδεύω, είναι το χόμπι μου. Επίσης, μου αρέσουν πολύ τα σπορ "χειμώνα καλοκαίρι" και πάντα κάτι βρίσκω να κάνω. Μου αρέσει το διάβασμα, έχω μια υπέροχη ανιψιά τριάμισι χρόνων, στην οποία αφιερώνω όσο χρόνο μπορώ. Περνάω το χρόνο μου με τους ανθρώπους που αγαπώ».