Τα μπουζούκια σε κρίση

24.04.2009
Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη νύχτα! Η νέα μόδα θέλει τις πίστες να μεταμορφώνονται σε μουσικές σκηνές, ενώ η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους βρίσκεται προ των πυλών

Από τον ΒΑΣΙΛΗ ΛΟΥΚΑ

Η οικονομική κρίση χτύπησε και τη νύχτα! Η νέα μόδα θέλει τις πίστες να μεταμορφώνονται σε μουσικές σκηνές, ενώ η απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους βρίσκεται προ των πυλών και έχει ήδη δημιουργήσει προβληματισμό στους καταστηματάρχες. Τι αλλάζει στη νυχτερινή διασκέδαση και με ποιον τρόπο οι επιχειρηματίες της νύχτας θέλουν να ξαναφέρουν τον κόσμο πρώτο τραπέζι πίστα;

Oι μεγάλες πίστες κλείνουν
Στο παρελθόν ήταν τα θέατρα που από τη μια μέρα στην άλλη γίνονταν σούπερ μάρκετ και επιχειρήσεις. Τώρα ήρθε η σειρά των μπουζουκιών να υποκύψουν στην οικονομική κρίση. Αρκετοί μεγάλοι χώροι ?με «βαρύ όνομα» στη νυχτερινή διασκέδαση? αλλάζουν χέρια και... αντικείμενο ο ένας μετά τον άλλο. Δεν πάει πολύς καιρός που ένα μέρος από το γνωστό πολυχώρο «Διογένης» στη λεωφόρο Συγγρού μετατράπηκε σε υποκατάστημα μεγάλης αλυσίδας ηλεκτρικών ειδών. Την ίδια στιγμή έντονη είναι η φημολογία της πιάτσας που θέλει να βρίσκεται στα σκαριά άλλη μια εντυπωσιακή αλλαγή πλεύσης πολύ γνωστού πολυχώρου. Σύμφωνα με τις φήμες λοιπόν, το κέντρο «Αθηνών Αρένα» στην Πειραιώς σε λίγο καιρό ενδέχεται να θυμίζει κάτι από «Mall», καθώς η θέση του κρίνεται ιδιαίτερα στρατηγική και ιδανική για χώρο ανάλογης εμπορικής χρήσης.

Τα μπουζουκοstage
Οι μικρές αίθουσες φαντάζουν πλέον ως επιτακτική ανάγκη στον τομέα της διασκέδασης, αφού οι μεγάλοι χώροι δεν γεμίζουν!

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που γνώρισαν πέρυσι οι Onirama, που εμφανίζονταν σε ένα μικρό σχετικά κλαμπ, ολοένα και περισσότεροι καλλιτέχνες προβάλλουν ως ένθερμοι θαυμαστές αυτής της ιδέας.

Ο Nίκος Βουρλιώτης προτιμά πλέον να κάνει επιλεγμένες εμφανίσεις στην πίστα του δικού του κλαμπ, του «Hotel», που μάλιστα βρίσκεται εκτός της συνηθισμένης νυχτερινής πιάτσας, στην Αγία Παρασκευή.

Η Ελένη Βιτάλη πήγε πολύ καλά από εμπορικής πλευράς στο «Κύτταρο», ενώ και ο Φοίβος Δεληβοριάς είχε... ρεύμα στο «Γυάλινο».

Ακολουθώντας τη «μόδα», σύμφωνα με τις φήμες, και η Δέσποινα Βανδή προσανατολίζεται να επιστρέψει τη νέα σεζόν στη νύχτα με μια ιδέα που θα φιλοξενηθεί σε ατμοσφαιρικό χώρο και όχι σε αχανή πίστα.

Από την άλλη, η Έλλη Κοκκίνου ξεκίνησε ήδη τις εμφανίσεις της στο διαμορφωμένο σε κλαμπ πλέον «Romeo», ενώ σε ανάλογο χώρο, στο πρώην «Παραλία», που μετονομάστηκε σε «Suite 64», ετοιμάζεται να εμφανιστεί και η Μαριάντα Πιερίδη.

Προγράμματα με εκπλήξεις
Με μειωμένο το κασέ από πλευράς πρώτων ονομάτων και με πολλούς νεωτερισμούς επιχειρούν πολλοί επιχειρηματίες να πείσουν τον κόσμο να διασκεδάσει στο μαγαζί τους. Εκεί λοιπόν που παλιότερα θα έβλεπες μόνο μία ή δύο φίρμες να ξελαρυγγιάζονται όλη τη νύχτα, βλέπεις ξαφνικά προγράμματα εμπλουτισμένα με περίεργα σκηνικά, εισαγόμενα μπαλέτα, ζογκλέρ, σέξι χορεύτριες, αλλά και ποικιλία από γκεστ σταρ. Γνωστοί ηθοποιοί, όπως ο Αντώνης Λουδάρος και ο Μέμος Μπεγνής, πήραν το μικρόφωνο στο χέρι και δεν διστάζουν να τραγουδήσουν επί σκηνής ?με μεγάλη επιτυχία μάλιστα?, όπως έκαναν φέτος με την Ηρώ στο «Πόλις Stage». Η Ελένη Φιλίνη και η Τζέση Παπουτσή δεν δίστασαν επίσης φέτος να δοκιμάσουν τις ερμηνευτικές ικανότητές τους και να ανέβουν μετά τη θεατρική σκηνή και στο πάλκο. Μοναδικός στόχος των προγραμμάτων και των εμφανίσεων αυτών είναι προφανώς να πείσουν τον κόσμο ότι δεν θα πλήξει, αλλά, αντίθετα, θα περάσει καλά, όχι μόνο ακούγοντας, αλλά και βλέποντας.

Πούλμαν και ξηροί καρποί
Το κόλπο με τους χορούς και τα οργανωμένα ξενύχτια σε προσιτές τιμές είναι γνωστό από παλιά και αποτελεί πάγια τακτική ενίσχυσης των νυχτερινών μαγαζιών. Στρατιές τα πούλμαν λοιπόν και φέτος έξω από τις μεγάλες πίστες. Πρόκειται για ταξίδια που συνδυάζουν ποικιλία από παροχές. Με αυτόν τον τρόπο πολλοί επιχειρηματίες κατάφεραν και έφεραν εκατοντάδες κόσμου από την επαρχία για λίγες ώρες διασκέδασης στην πρωτεύουσα.

«Με 70 ευρώ κόστος το άτομο ταξιδεύεις από την Πελοπόννησο ή μεγάλες πόλεις και χωριά γύρω από την Αθήνα και απολαμβάνεις αγαπημένες φίρμες. Απ’ όλα έχει πλέον το μενού: φαγητό, κρασί και ξενύχτι, ακούγοντας μεγάλα ονόματα, που αν ήθελες να τα απολαύσεις άλλες εποχές, έπρεπε να είχες κλείσει τραπέζι ένα μήνα πριν», είπε χαρακτηριστικά στο ΛΟΙΠΟΝ ο Τέρυ Σιγανός.

Μουσικοί σε κρίση
Ο κλάδος που πλήττεται άμεσα είναι εκείνος των μουσικών. Εκατοντάδες είναι τα ονόματα που αλλάζουν πλεύση και αποφασίζουν πλέον να εργαστούν σε παραπλήσια επαγγέλματα. Φιρμάτοι μπουζουξήδες μεταμορφώνονται ακόμη και σε μετρ μέσα σε μια νύχτα και απλοί μουσικοί, ηχολήπτες ή ηλεκτρολόγοι μετατρέπονται με ευκολία σε σερβιτόρους ή πορτιέρηδες. «Δυστυχώς, δεν έχεις την πολυτέλεια να επιλέξεις. Είναι τεράστια η κρίση στη νύχτα και αν δεν κινηθείς έξυπνα, θα πεινάσεις», τόνισε πασίγνωστος μουσικός, που για χρόνια ήταν το πρώτο όνομα στην ορχήστρα δίπλα σε κορυφαία πρωταγωνίστρια της νύχτας, προσθέτοντας: «Εγώ αναγκάστηκα να δουλέψω σε στούντιο και να πάρω μερικά μεροκάματα σε ηχογραφήσεις δοκιμαστικών και τραγουδιών σε μικρά και μεγάλα στούντιο για να επιβιώσω».

Κάπνισμα τέλος
Το νομοσχέδιο που θα ισχύσει σε λίγο καιρό και στη χώρα μας το λέει ρητά: Απαγορεύεται το κάπνισμα στους δημόσιους χώρους!

Ο πονοκέφαλος, όμως, στους επιχειρηματίες νυχτερινών κέντρων έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ανυπόφορος, αφού βλέπουν ότι η συγκεκριμένη απαγόρευση θα εντείνει ακόμη περισσότερο το αρνητικό κλίμα στη νυχτερινή διασκέδαση.

Από το καλοκαίρι αναμένεται να μπει σε εφαρμογή ο νέος νόμος και σχεδόν κανένας επιχειρηματίας δεν δείχνει να είναι έτοιμος να κινηθεί με βάση τα νέα δεδομένα. Με πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας η νέα ρύθμιση που αφορά την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου 2009 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί.

Σε σχετική διάταξη του νομοσχεδίου, που αφορά την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά, φιλοξενείται η περίφημη απαγόρευση του καπνίσματος. Η επίσπευση μάλιστα κατά ένα εξάμηνο της εφαρμογής αυτής της διάταξης γίνεται, όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, για να μπορέσουν οι πολίτες να προσαρμοστούν καλύτερα. Προφανώς, τα μέτρα μερικής απαγόρευσης που εφαρμόστηκαν το 2002 δεν έφεραν επιθυμητά αποτελέσματα και πλέον θα απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους κλειστούς ή στεγασμένους δημόσιους χώρους. Μάλιστα, οι ιδιοκτήτες θα υποχρεώνονται να έχουν ειδικούς χώρους για καπνιστές που θα διαχωρίζονται πλήρως από τους υπόλοιπους, ενώ όποιοι δεν συμμορφώνονται θα πληρώνουν πρόστιμο 3.000 ευρώ. Παράλληλα, πρόστιμο 300 ευρώ προβλέπεται και για όσους καπνίζουν σε «απαγορευμένες ζώνες»!

Πανικός στη νύχτα!
Στους κύκλους της νυχτερινής διασκέδασης, όπως είναι φυσικό, επικρατεί πανικός. Δεκάδες, για να μην πω εκατοντάδες, είναι πλέον οι άνεργοι σταρ ή, τέλος πάντων, εκείνοι που απουσιάζουν αναγκαστικά από τις πίστες. Πολλοί καταξιωμένοι τραγουδιστές έχουν επιλέξει να απέχουν είτε για να μην τραυματίσουν το προφίλ τους ή γιατί δεν θέλουν να αναγκαστούν να ρίξουν το κασέ τους. Άλλοι, πάλι, κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να βρίσκονται στο προσκήνιο, προτιμώντας ακόμη και να αμείβονται με ένα μεροκάματο την εβδομάδα, ανεξάρτητα από τις ημέρες που είναι ανοιχτό το κέντρο τους, μόνο και μόνο για να υπάρχουν κάπου και να δίνουν το στίγμα τους στη νύχτα.

Τα μειωμένα νυχτοκάματα είναι πλέον κατεστημένο, καθώς οι εποχές με τις τεράστιες αμοιβές και τα εξωπραγματικά κασέ φαντάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Άλλοι, πάλι, όταν δεν περπατάει ένα πλάνο, αμέσως εφαρμόζουν μια δεύτερη λύση μέσα στη σεζόν, για να μη χάσουν την επαφή τους με το κοινό τους. Ο Λευτέρης Πανταζής, για παράδειγμα, όταν είδε τη συνεργασία του με τον Τόλη Βοσκόπουλο να μη μακροημερεύει, προτίμησε να ηγηθεί νεανικού σχήματος σε πίστα των βορείων προαστίων, ξεκινώντας τις εμφανίσεις του λίγο πριν από τις απόκριες. Την ίδια στιγμή μερικοί συνάδελφοί του επενδύουν απλώς στις παλαιότερες καταθέσεις και τις οικονομίες τους, δημιουργώντας άλλου είδους επιχειρήσεις, που κινούνται μακριά από τη νύχτα και βρίσκονται εκτός ανταγωνισμού των μαγαζιών διασκέδασης. Δεν λείπουν πάντως και οι εκπλήξεις, με ονόματα που είτε ακούσια είτε εκούσια έχουν κουνήσει εδώ και καιρό μαντίλι στις μεγάλες πίστες!