Β. Χατζηβασιλείου: "Ακόμη και στα δύσκολα έρχεται το καλό"

09.01.2009
Με ένα «Γράμμα» και ένα «Πακέτο» γεμάτα συναίσθημα και ανθρωπιά έκανε τη διαφορά στην ελληνική τηλεόραση. Το κοινό την ανέβασε στην κορυφή χαρίζοντάς της γενναιόδωρα επιτυχία, αποδοχή, καταξίωση και υψηλά νούμερα τηλεθέασης.

Από την ΑΡΙΑΝΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Με ένα «Γράμμα» και ένα «Πακέτο» γεμάτα συναίσθημα και ανθρωπιά έκανε τη διαφορά στην ελληνική τηλεόραση. Το κοινό την ανέβασε στην κορυφή χαρίζοντάς της γενναιόδωρα επιτυχία, αποδοχή, καταξίωση και υψηλά νούμερα τηλεθέασης. Εκείνη όμορφη, φωτογενής, άμεση, ευγενής και αυθόρμητη αποδείχτηκε η πρωτοπόρος και η καλύτερη οικοδέσποινα του είδους, βάζοντας την προσωπική της σφραγίδα στα τηλεοπτικά πράγματα, ακόμη και τις στιγμές που λυγίζει μπροστά στον ανθρώπινο πόνο, προσπαθώντας να συγκρατήσει την ψυχραιμία και τα δάκρυά της μπροστά στην κάμερα. Η Βίκυ Χατζηβασιλείου δεν κρατάει τυχαία τα σκήπτρα της προτίμησης του τηλεοπτικού κοινού τα βράδια της Πέμπτης. Και δεν είναι καθόλου τυχαία η διαδρομή της από το δελτίο ειδήσεων στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης, το «Καλημέρα Ελλάδα», με ανταποκρίσεις από τη Θεσσαλονίκη, οι ανταποκρίσεις της για τις πρωινές εκπομπές της Ρούλας Κορομηλά, τα ιατρικά ρεπορτάζ και, βέβαια, το «Έχεις γράμμα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία στον Alpha. Οι σπουδές, η χάρη, η ευγένεια και η τελειομανία της αποτελούν τα βασικά γνωρίσματα της παρουσιάστριας, που καταφέρνει να ισορροπεί αρμονικά ανάμεσα στη δουλειά και στην ευτυχισμένη οικογενειακή της ζωή, πάντα με έδρα την αγαπημένη της Θεσσαλονίκη και μόνιμο όχημα το αεροπλάνο, που τη φέρνει κάθε δεύτερη εβδομάδα στην Αθήνα για τα γυρίσματα του «Πάμε πακέτο».

Σε μια τέτοια πτήση προς την Αθήνα για γύρισμα της εκπομπής της μας έδωσε τις ευχές της για το νέο έτος και μας εξομολογήθηκε πολλά για τα καλύτερα πακέτα της τηλεόρασης αλλά και της ζωής της που θα έρθουν στο εγγύς μέλλον.

Πού και πώς υποδέχτηκες τον καινούργιο χρόνο;

«Στο σπίτι μου στο γραφικό ορεινό χωριό Άγιος Αθανάσιος, που βρίσκεται 12 χλμ. μακριά από το Καϊματσκαλάν, με την οικογένειά μου. Τα Χριστούγεννα με όλη την οικογένεια, γονείς, ανίψια κ.λπ. και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς με τον άντρα μου και τα παιδιά μου, με το στρωμένο παραδοσιακό τραπέζι με τη ζεστή γαλοπούλα. Κόψαμε τη βασιλόπιτα και μετά πήγαμε στο χωριό να δούμε τα πυροτεχνήματα για την υποδοχή του νέου έτους. Αργότερα κάναμε και μια βόλτα στα πολύ όμορφα μπαράκια του χωριού. Και η πρώτη μέρα του 2009 μας συνάντησε στις πίστες του σκι, μέσα στο κατάλευκο και πανέμορφο χιονισμένο τοπίο. Η νέα χρονιά μπήκε δηλαδή πολύ όμορφα για μας».

Πώς σε βρήκε το 2009;

«Νιώθω πολύ ευχαριστημένη και όχι επειδή μπήκε ο καινούργιος χρόνος. Έτσι νιώθω κάθε μέρα. Είμαι ευλογημένη, γιατί έχω στη ζωή θετική σκέψη και τα βλέπω όλα καλώς καμωμένα. Διεκδικώ πάντα κάτι καλύτερο. Είμαι αισιόδοξη, δεν βλέπω ποτέ την τρύπα, βλέπω το λουκουμά. Κάποιοι βλέπουν μόνο την τρύπα. Ο καινούργιος χρόνος με βρήκε όπως όλες οι προηγούμενες χρονιές. Να πιστεύω ακόμη ότι και στα δύσκολα το καλό θα έρθει. Αρκεί να το ψάχνεις και να το ανακαλύπτεις».

Μια Πρωτοχρονιά που δεν ξέχασες ποτέ;

«Νομίζω ότι ήταν το Millenium. Ήμουν στην πλατεία Αριστοτέλους, όπου ως δημοτική σύμβουλος και πρόσωπο της τηλεόρασης μου είχε ανατεθεί να υποδεχτώ τη χιλιετία στην πόλη μου. Έτσι παρουσίαζα όλο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της νέας χιλιετίας. Από κάτω ήταν ο άντρας μου, τα παιδιά μου, απίστευτος κόσμος με υπομονή και προσμονή μέσα στο κρύο να μετράει αντίστροφα το χρόνο».

Έχεις στείλει πολλά «Πακέτα» σε πολλές ελληνικές οικογένειες και τις έχεις συγκινήσει πολύ. Ποιο ήταν το πιο συγκινητικό για σένα;

«Αν έπρεπε να ξεχωρίσω κάποιο, θα ήταν εκείνο με το κωφάλαλο κορίτσι που είχε χάσει τη μητέρα του και ήταν μόνο του στη ζωή. Ο πατέρας του ήταν Δανός και είχε χαθεί εδώ και 27 χρόνια. Όταν φέραμε τον πατέρα του στο πλατό, μίλησε και είπε μπαμπά Όλο το πλατό ήταν γεμάτο κόσμο, τεχνικούς, δημοσιογράφους, όλοι έκλαιγαν. Ήταν πολύ ανθρώπινο και συγκινητικό».

Εσένα, Βίκυ, ποιο προσωπικό πακέτο θα σε συγκινούσε περισσότερο;

«Κοίταξε Ίσως μια επιστολή που να μου έγραφε ότι κάποιος εκτιμά αυτά που έχω κάνει, ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειές μου. Αυτό είναι κάτι που προσλαμβάνω βέβαια καθημερινά από τους ανθρώπους γύρω μου. Οι περισσότεροι μου λένε ότι μέσα από την εκπομπή μου τους έκανα να αισθάνονται, να αντιλαμβάνονται, να αντιδρούν. Είναι πολύ σημαντικό, ιδίως για τους νέους, να παρουσιάζονται υγιή πρότυπα οικογένειας. Είναι επικίνδυνο μέσο η τηλεόραση και πολλές φορές ντρέπομαι που δουλεύω στην τηλεόραση. Όμως, αυτή η εκπομπή είναι το άλλοθί μου σαν μορφή επικοινωνίας και τρόπο ψυχαγωγίας».

Διακρίνω μια πίκρα για τη μορφή της τηλεόρασης σήμερα;

«Στεναχωριέμαι, γιατί πολλές φορές γίνεται με αναξιοπρεπή τρόπο. Δεν μου αρέσει καθόλου να αναμοχλεύονται συνεχώς οι ζωές των άλλων. Και δεν το λέω από προσωπική εμπειρία, γιατί εγώ δεν έχω τροφοδοτήσει εκπομπές με τέτοιου είδους πληροφορίες, αλλά το θεωρώ αγενή παρέμβαση στην προσωπική ζωή των άλλων. Θα μου προσφέρει κάτι σαν άνθρωπο, στην εξέλιξή μου, αν γνωρίζω πότε γέννησε η τάδε τραγουδίστρια; Η τηλεόραση έχει γίνει απαράδεκτα αδιάκριτη. Μακάρι να μπορούσα, παρότι δουλεύω στην τηλεόραση, να αλλάξω τη μορφή της».

Αν σου πρότειναν να παρουσιάσεις ένα άλλο είδος εκπομπής, θα το έκανες;

«Εξαρτάται τι θα ήταν. Θα το κάνω, φαντάζομαι, όταν κάποτε κλείσει ο κύκλος της εκπομπής που κάνω τώρα. Είμαι ανοιχτή γενικά. Το σημαντικότερο κριτήριο θα είναι να έχει αυτή η όποια εκπομπή χρηστικό χαρακτήρα ή κοινωνική απόδοση, να έχει λόγο να υπάρχει. Τα ιατρικά ρεπορτάζ που έκανα κάποτε είχαν λόγο ύπαρξης. Δεν θέλω να κάνω εκπομπή για να υπάρχω στην τηλεόραση. Παραδέχομαι ότι οι άνθρωποι που κάνουμε τηλεόραση έχουμε ανασφάλειες, ένα ψώνιο, αρκεί όμως να μπορούμε να το χειραγωγούμε».

Αν έστελνες προσωπικά ένα πακέτο στους Έλληνες τηλεθεατές που σε στηρίζουν σταθερά κάθε Πέμπτη βράδυ, τι θα έβαζες μέσα;

«Θα έβαζα ένα μεγάλο ευχαριστώ και την υπόσχεση ότι όσο υπάρχουν οικογένειες που έχουν ανάγκη την παρέμβαση της εκπομπής, το Πάμε πακέτο θα υπάρχει για να τους βοηθάει με εντιμότητα και αλήθεια. Το μεγάλο ευχαριστώ είναι λίγο μπροστά στο ότι με βοήθησαν στο ακατόρθωτο: να μοιράσω το συναίσθημα και, παρόλο που το μοιράζω, αυτό να πολλαπλασιάζεται σε τέτοιο βαθμό».

Είσαι η μοναδική παρουσιάστρια της τηλεόρασης που έχεις κρατήσει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας την οικογένειά σου. Είναι η προέκταση της γενικότερης στάσης ζωής σου;

«Θα προτιμούσα να είμαι έξω από τα πράγματα από το να ξεπουλάω τα παιδιά μου και την οικογενειακή μου κατάσταση, προκειμένου να υπάρχω. Αν αξίζω για τη δουλειά μου, να προβληθώ».

Πακέτο που θα ήθελες να σου στείλει το 2009 στην προσωπική σου ζωή;

«Αν θα μπορούσα να ανοίξω ένα πακέτο ζωής, θα ήθελα να περιλαμβάνει ένα συμβόλαιο διάρκειας όσων έχω κατακτήσει μέχρι σήμερα. Υγεία, αγάπη, δυνατούς δεσμούς με τα μέλη της οικογένειάς μου. Δεν θέλω τίποτα περισσότερο. Να κρατήσουν αυτά που έχω!».

Μεταξύ αυτών που έχεις κατακτήσει μέχρι σήμερα είναι, όπως φαίνεται, και κάποια μυστικά για «Νιάτα διαρκείας», όπως ήταν ο τίτλος του πρώτου σου βιβλίου. Θέλεις να μας τα αποκαλύψεις;

«Θα σας αποκαλύψω και την είδηση: μέσα στο 2009 θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο βιβλίο μου με τίτλο Όμορφα μυστικά, που θα περιλαμβάνει πιο κωδικοποιημένα τα μυστικά της υγείας, της ευεξίας και της ομορφιάς από την ώρα που ξυπνάμε και στη διάρκεια της ημέρας και του ύπνου».

Ποια θεωρείς τα δύο κορυφαία μυστικά;

«Τη θετική σκέψη και τον οκτάωρο ύπνο απαραίτητα».

Ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Τι συμβουλή θα έδινες στους νέους και τι στους ενήλικες αυτού του κόσμου;

«Είναι δεδομένο ότι όλα κατακτώνται με αγώνες, αλλά ας έχουν οι νέοι μέσα τους τα κριτήρια της δικαιοσύνης. Να αγωνίζονται για τα ιδανικά τους , αλλά όχι προσβάλλοντας τα κεκτημένα δικαιώματα άλλων ανθρώπων, που κατακτήθηκαν μέσα από δύσκολους και επίπονους προσωπικούς αγώνες. Για να το συνοψίσω, θα αναφέρω μια φράση του Βολταίρου: Δεν συμφωνώ ούτε με μια λέξη από όλα όσα λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου ελεύθερα να λες αυτά που πιστεύεις».

Στη δική σου διαδρομή κάποιοι πρόσβαλαν κάποια κεκτημένα της δουλειάς σου. Τότε πικράθηκες, σήμερα πώς τα θυμάσαι;

«Να είναι καλά όλοι τους».

Μια ευχή για την TV του 2009;

«Να εξωραϊστεί από την αδιακρισία της και να μάθει καλύτερα ελληνικά».

Μια ευχή για την οικογένειά σου;

«Να μπορέσει ο καθένας να πραγματοποιήσει τους δικούς του προσωπικούς στόχους και να μείνουν οι σχέσεις έτσι ζεστές μεταξύ μας. Γιατί οι σχέσεις θέλουν χρόνο, προσπάθεια και κατάθεση ψυχής, δεν είναι δεδομένες».

Τέλος, μια ευχή για όλο τον κόσμο;

«Να ανακαλύψει ο καθένας τον καλύτερο εαυτό που κρύβει μέσα του. Αυτό θα μας πάει ένα βήμα μπροστά στην οικογένεια, στο σχολείο, στην κοινωνία, στον πλανήτη!».