Γ. Αυτιάς: "Δεν μου χαρίστηκε τίποτα απολύτως"!

07.01.2009
Με τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς θελήσαμε να κάνουμε με τον «Μr Καλημέρα σας» Γιώργο Αυτιά μια συζήτηση εφ όλης της ύλης. Για τα τηλεοπτικά, το συμβόλαιό του με το κανάλι της Κάντζας που λήγει

Από τη ΝΑΝΣΥ ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ

Με τον ερχομό της καινούργιας χρονιάς θελήσαμε να κάνουμε με τον «Μr Καλημέρα σας» Γιώργο Αυτιά μια συζήτηση εφ όλης της ύλης. Για τα τηλεοπτικά, το συμβόλαιό του με το κανάλι της Κάντζας που λήγει, το επόμενο επαγγελματικό του βήμα, την πολιτική, την οικογένειά του, την πρόσφατη απώλεια της μητέρας του και για πολλά άλλα Εχουν ακουστεί κατά καιρούς τόσο πολλά για τον Γιώργο Αυτιά. Πολλές φορές ίσως και κάποια σχόλια σκληρά. Εκείνος όμως δεν πτοείται Κλείνει τα αφτιά του σε οτιδήποτε τον στεναχωρεί και συνεχίζει ακάθεκτος να κάνει τη δουλειά του μένοντας πιστός στο πρωινό ενημερωτικό ραντεβού του με τους τηλεθεατές. Ο γνωστός δημοσιογράφος έχει κερδίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κόσμου, η οποία του έχει χαρίσει το εισιτήριο απεριορίστων τηλεοπτικών διαδρομών στον Alpha.

Το πρώτο μέρος της σεζόν πέρασε και το «Καλημέρα σας» το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι πρώτο στους πίνακες τηλεθέασης. Είστε ευχαριστημένος;

«Ναι, πολύ ευχαριστημένος, αν και μετά από τόσα χρόνια κατάλαβα πως πρώτος και δεύτερος δεν υπάρχει. Κακά τα ψέματα. Τη μία μέρα είσαι πρώτος εσύ, την άλλη είναι ο άλλος και το αντίστροφο. Ανάλογα με τη θεματολογία και τη διάθεση του κόσμου».

Μετά από έξι χρόνια στην... πρωινή φρουρά του Alpha αισθάνεστε ότι πατάτε ακόμα πιο σταθερά στα πόδια σας;

«Όχι, αισθάνομαι το ίδιο δυνατός όπως αισθανόμουν την πρώτη μέρα που ξεκίνησα. Αν επαναπαυτείς βέβαια στην τηλεόραση και πιστέψεις πως είσαι ένας και μοναδικός και πως όλα πια τα έχεις μάθει, έχεις καταστραφεί την επόμενη στιγμή. Η τηλεόραση θέλει ορθοπεταλιά για να σταθείς όρθιος σε ένα δρόμο που δεν είναι ευθεία. Κρύβει πολλές και επικίνδυνες στροφές».

Έξι χρόνια μετά έχετε γίνει πιο ώριμος;

«Όντως έχω γίνει. Ωρίμασα μέσα από τα λάθη μου».

Δηλαδή, έχετε κάνει λάθη...

«Πολλά, πάρα πολλά. Δεν γίνεται να έχεις κάθε μέρα μια τετράωρη ζωντανή εκπομπή και να μην κάνεις λάθη. Το ζωντανό είναι ελεύθερη πτώση χωρίς αλεξίπτωτο και ό,τι γίνει».

Η πρωινή ζώνη έχει ωριμάσει;

«Ναι, η πρωινή ζώνη έχει πια ωριμάσει. Περάσαμε όλες τις παιδικές ασθένειες και έχουμε πια ηρεμήσει. Μωρέ, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα».

Κατά καιρούς, όμως, όλοι έχετε κάνει σαν να έχετε πραγματικά να χωρίσετε κάτι...

«Έχεις δίκιο και ήταν λάθος και μέγα σφάλμα όλων μας. Όταν προκύπτει μια περίεργη στιγμή, χρειάζεται ψυχραιμία και αυτοκυριαρχία, για να μη χάνεται ο έλεγχος».

Πάντως, στην πρωινή ζώνη ούτε που θυμάμαι πόσες φορές έχει χαθεί ο έλεγχος.

«Γι αυτό σου είπα ότι πιστεύω πως ενηλικιωθήκαμε και ηρεμήσαμε».

Όλα αυτά τα χρόνια που παρουσιάζετε το «Καλημέρα σας» έχετε κατηγορηθεί πως λαϊκίζετε για χάρη των ποσοστών τηλεθέασης.

«Καταρχήν οι συνταξούλες και τα επιδοματάκια πλέον τελείωσαν. Δεν ασχολούμαστε μόνο με τις συντάξεις. Όμως, θα σου πω και το άλλο, το θέμα για τη γενιά των 700 ευρώ που τώρα το έχουν πάρει όλοι σκοινί-κορδόνι ποιος το ξεκίνησε; Το θέμα για το μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών και για τους ανασφάλιστους νέους ποιος το ξεκίνησε; Το θέμα για τα εργασιακά αυξημένα όρια ηλικίας ποιος το ξεκίνησε; Εάν όλα αυτά τα ζητήματα που μας καίνε είναι λαϊκισμός, ε ναι, είμαι κι εγώ λαϊκιστής. Οι αριθμοί δεν είναι λαϊκισμός, είναι η ίδια μας η ζωή».

Το συμβόλαιό σας με τον Alpha λήγει τον Ιούνιο. Ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

«Το συμβόλαιό μου λήγει το καλοκαίρι, οπότε το τι ακριβώς θα κάνω θα το συζητήσω πρώτα με το κανάλι μου και με τους ανθρώπους αυτούς που με εμπιστεύτηκαν».

Οι μετεγγραφικές σειρήνες θα αρχίσουν ήδη να ηχούν...

«Ναι, αλλά προτεραιότητα έχει ο Αlpha».

Και αν μείνετε στον Alpha, τι θα γίνει;

«Αν μείνω, θα συνεχίσω μοιραία το πρωινό για κάποια ακόμα χρόνια, αφού είναι κάτι τόσο επιτυχημένο».

Αν δεν μείνετε στον Alpha και αποφασίσετε να πάτε σε ένα άλλο κανάλι;

«Πραγματικά δεν ξέρω αν θα έκανα πάλι πρωινό».

Είναι επικίνδυνη μια μετεγγραφή;

«Καμία μετεγγραφή δεν είναι επικίνδυνη, αν κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Αν και εμένα μου αρέσουν τα επικίνδυνα και μόνο βάσει επικίνδυνων αποφάσεων έχω προχωρήσει μέχρι τώρα. Όταν έφυγα από τον 9,84 και πήγα στον ΑΝΤ1, όλοι μου έλεγαν πως είμαι τρελός. Όταν έφυγα από τον ΑΝΤ1 για τον Alpha, ήταν σαν να έφευγα από τη φρεγάτα και πήγαινα στο καϊκάκι. Κι όμως, δεν ήταν έτσι τα πράγματα».

Να υποθέσω πως τώρα που λήγει το συμβόλαιο δεν ανοίγετε ακόμα πανιά για την πολιτική;

«Η πολιτική σαφέστατα και με ενδιαφέρει και δεν σ' το κρύβω. Όμως, μπορεί να περιμένει. Πιστεύω πως είναι νωρίς να ασχοληθώ με την πολιτική και με το δήμο του Πειραιά, που λατρεύω. Για μένα ακόμα προηγείται η TV. Θαρρώ πως έχω αρκετά πράγματα να κάνω στην τηλεόραση».

Πρόσφατα χάσατε τη μητέρα σας κι όμως βγήκατε κανονικά και κάνατε εκπομπή.

«Νομίζω πως τέτοιες στιγμές δεν σε νοιάζει για το αν θα φανείς ή όχι άψογος επαγγελματίας, γιατί δεν τίθεται θέμα επαγγελματισμού. Το να μην κάνεις μια δυο εκπομπές γιατί δεν είσαι σε θέση να τις κάνεις δεν πάει να πει πως δεν είσαι επαγγελματίας, γιατί πολύ απλά είσαι άνθρωπος και κάποια πράγματα είναι πάνω από τις δυνάμεις σου. Οπότε κι εγώ δεν έμεινα κανονικά στο πόστο μου για να αποδείξω αν είμαι ή όχι άψογος επαγγελματίας. Έμεινα στο πόστο μου, γιατί για μένα ήταν μια κίνηση αυτοάμυνας. Ήταν μια διέξοδος. Είχα την αίσθηση ότι η μάνα μου με έβλεπε ακόμα. Για μένα η εκπομπή λειτούργησε σαν φάρμακο. Με άλλα λόγια, ακολούθησα την παλιά και αποδεδειγμένα αποτελεσματική μέθοδο της εργασιοθεραπείας».

Ας ελαφρύνουμε λίγο τη συζήτηση, ας φύγουμε από αυτό το θέμα. Αλήθεια, εξακολουθείτε να πηγαίνετε κάθε Σάββατο στο σούπερ μάρκετ;

«Εννοείται. Εκτός του ότι μου αρέσει, είναι και πολύτιμο εργαλείο για τη δουλειά μου. Εκεί πιάνω το σφυγμό της αγοράς, το σφυγμό του κόσμου».

Ο Γιώργος Αυτιάς πάνω απ όλα είναι ρεπόρτερ;

«Γιατί; Τι άλλο είναι; Μόνο ρεπόρτερ είμαι και θα είμαι. Αλίμονο αν σταματήσω το ρεπορτάζ. Θα είναι σαν να σταματάω να κάνω αυτή τη δουλειά. Εγώ δεν είμαι σαλονάτος, να γυρνάω από δω κι από κει με ένα ποτήρι στο χέρι. Μακριά από μένα όλες αυτές οι γελοιότητες».

Κλείνοντας τα μάτια και κάνοντας ένα ταξίδι πίσω σε όλα αυτά τα χρόνια που έχετε περάσει στο χώρο εργασίας σας για να φτάσετε μέχρι εδώ, είστε ευχαριστημένος;

«Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος. Και δεν το λέω αυτό γιατί είμαι άπληστος ή αχόρταγος. Προς Θεού! Δεν είμαι ευχαριστημένος, γιατί πιστεύω πως έχω ακόμα πολλά πράγματα να μάθω, να κάνω, να τελειοποιήσω».

Νιώθετε τυχερός;

«Όχι, δεν νομίζω πως με βοήθησε η τύχη για να καταφέρω να κάνω αυτά τα πέντε πράγματα, αλλά η πολύ επίμονη σκληρή δουλειά. Έδωσα και δίνω αγώνα για ό,τι έχω καταφέρει. Δεν μου χαρίστηκε τίποτα απολύτως. Μπορεί κάποια πράγματα στη συνέχεια να μου ήρθαν γενναιόδωρα, αλλά δεν μου χαρίστηκε τίποτα, δεν έγινε τίποτα κατά τύχη».

Η τηλεόραση θέλει τύχη;

«Θέλει και τύχη, αλλά θέλει και γνώση, καλούς συνεργάτες. Αν δεν έχεις καλούς συνεργάτες, δεν γίνεται τίποτα και, αφού το έφερε η κουβέντα, εγώ θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ τους συνεργάτες μου. Το Καλημέρα σας δεν είναι η δική μου εκπομπή, αλλά η δική μας εκπομπή».

Ο Γιώργος Αυτιάς έχει γίνει πλούσιος από την τηλεόραση;

«Αν είχα γίνει πλούσιος, θα είχα σταματήσει να δουλεύω. Ευτυχώς, έχω μια δουλειά που με αμείβει καλά, αλλά, επειδή δεν είμαι από τζάκι, επειδή έχω ξεκινήσει από το μηδέν και έχω και δύο παιδιά που πρέπει να τακτοποιήσω, όπως όλοι οι γονείς, έχω πολύυυ δρόμο μπροστά μου για να πω ότι έβγαλα λεφτά κι έγινα πλούσιος. Πλούσιος μπορεί να μην γίνω και ποτέ».

Πώς είναι για εσάς οι φετινές γιορτές;

«Μετά το χαμό της μητέρας μου σίγουρα πιο μελαγχολικές. Όμως, και οι φετινές γιορτές είναι μόνο οικογένεια. Αυτές τις ημέρες για να τις καταλάβεις πρέπει να μείνεις με τους αγαπημένους σου ανθρώπους και να τους πεις πόσο τους αγαπάς».

Και τι θέλετε να φέρει ο νέος χρόνος στον Γιώργο Αυτιά και στην οικογένειά του;

«Υγεία, μόνο υγεία».

Στον κόσμο;

«Μόνο υγεία και ειρήνη. Όσο κοινότοπο και αν ακούγεται αυτό, τόσο πολύτιμο αποδεικνύεται».