Robert Powell: «Κόντεψα να χάσω τη ζωή μου στα γυρίσματα του Ιησού από τη Ναζαρέτ»

27.04.2021
Robert Powell: «Κόντεψα να χάσω τη ζωή μου στα γυρίσματα του Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Το 1977, ο Βρετανός ηθοποιός Robert Powell έπαιξε τον ρόλο του Ιησού στο «Ιησούς από τη Ναζαρέτ» του Franco Zeffirelli. Πρωταγωνιστώντας πλάι σε μεγάλους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, όπως οι Anne Bancroft, Christopher Plummer και James Mason, ο Powell έκανε την ερμηνεία της ζωής του. Η σειρά έγινε τεράστια επιτυχία και παρακολουθήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ακόμα και ο Πάπας την παρακολούθησε και την αγάπησε τόσο πολύ που το ενέκρινε επίσημα, αδιαφορώντας για τις επικρίσεις.

Πριν από λίγους μήνες ο Powel μίλησε στην Daily Mail για τη σχέση του με τον Zeffirelli αλλά και για ένα παρ’ ολίγον ατύχημα που είχε στα γυρίσματα του «Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: «Ο σκηνοθέτης Franco Zeffirelli, ήταν ιδιοφυΐα και έγινε αγαπητός φίλος και νονός στα παιδιά μου. Μάλιστα κόντεψα να χάσω τη ζωή μου κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων στην Τυνησία όταν κάποιος άφησε ένα σχοινί που με κρατούσε σε χαλύβδινο σταυρό 40 κιλών. Ένας καμεραμάν άρπαξε το σχοινί πριν πέσω από ύψος 4 μέτρων με όλο αυτό το βάρος στο λαιμό μου».

«Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ»: Συγκλονίζει ο Πάουελ 40 χρόνια μετά με το γράμμα που έλαβε από μια γυναίκα!

Σαράντα χρόνια αργότερα από την πρώτη προβολή της σειράς, το 2017, ο Powell επέστρεψε στον χαρακτήρα που τον έκανε διάσημο με τη σειρά «Ο Πραγματικός Ιησούς από τη Ναζαρέτ». Η σειρά τεσσάρων επεισοδίων ακολουθεί τον ηθοποιό καθώς ταξιδεύει στους Αγίους Τόπους εξερευνώντας τη ζωή του Ιησού Χριστού, θέτοντας ερωτήσεις και αμφισβητώντας τις αντιλήψεις που έχουμε.

Στη μίνι σειρά ο Powell εκμυστηρεύθηκε:

«Ήταν μια πολύ διαφορετική επιστροφή στην ιστορία του Ιησού επειδή επέστρεψα με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο. Αυτός ήταν ένας από τους λόγους που ήθελα να κάνω τη σειρά. Αρχικά, πριν από σαράντα χρόνια, απέφευγα εντελώς τον Ιησού. Ο Franco Zeffirelli και εγώ αρχικά πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να συνδυάσουμε τον θεϊκό Χριστό με τον ανθρώπινο και ότι θα μπορούσαμε να δείξουμε την ανθρώπινη πλευρά του, αλλά ανακαλύψαμε ότι δεν ήταν δυνατόν.

Πηγαίνεις ως ηθοποιός και εργάζεσαι υποκειμενικά, αλλά τη στιγμή που αρχίζεις να προσπαθείς και να τον υποδυθείς ως πραγματικό άτομο, χάνεις εντελώς τη θεότητα. Με αυτήν την ιστορία, το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να έχει αυτός ο χαρακτήρας, είναι να είναι εξαιρετικός. Έτσι, από εκείνη τη στιγμή, τον ερμήνευσα αντικειμενικά χωρίς να προσπαθήσω να του δώσω συγκεκριμένες ιδιοσυγκρασίες, αποφεύγοντας εσκεμμένα τα κανονικά ανθρώπινα πράγματα. Το να προσπαθείς να παίξεις έναν Θεό και να πάρεις την ιδέα, μπορεί να σου προκαλέσει νευρική βλάβη. Έτσι, αποχώρησα εντελώς. Βρήκα έναν τρόπο που ήταν αντίθετο με την κανονική προσέγγιση του ηθοποιού.

Ο λόγος για την επιτυχία του Ιησού για πάνω από 2.000 χρόνια είναι το γεγονός ότι είναι όποιος θέλεις να είναι. Δεν είναι άτομο. Δεν είναι άτομο με χαρακτηριστικά ή ιδιοσυγκρασίες ή τρόπους, μπορείς να του επιβάλλεις ότι θέλεις. Ωστόσο, επιθυμείς να είναι ο Ιησούς σου, αυτός είναι ο Ιησούς σου και αυτός είναι ο λόγος που οι άνθρωποι μπορούν να τον πάρουν μαζί τους όπου κι αν πάνε και ο καθένας έχει διαφορετική εντύπωση, διαφορετική εικόνα στο κεφάλι του. Νομίζω ότι αυτό επιτρέψαμε στην ταινία μας. Τα δεκάδες χιλιάδες γράμματα που λάβαμε όλοι έλεγαν το ίδιο πράγμα: "Ακριβώς όπως τον φαντάστηκα να είναι". Σε αυτό το επίπεδο το πετύχαμε, το κάναμε πραγματικά. Καταφέραμε να το κάνουμε τόσο μη ειδικό».