Yλικά
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- 2 κουτ. σούπας σουσάμι
- 6 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 1 κουτ. σούπας ξίδι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κουτ. γλυκού ταχίνι
- 1 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Eκτέλεση
Aν πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε ψησταριά, θα πρέπει να προετοιμάσουμε τα κάρβουνα ώστε να έχουν την κατάλληλη στιγμή την υψηλότερη θερμοκρασία τους. Διαφορετικά, προθερμαίνουμε τον σπιτικό φούρνο στους 220°C και χρησιμοποιούμε τη σχάρα στο κέντρο του. Πρώτα, τρυπάμε με πιρούνι τις μελιτζάνες σε δύο ή τρία σημεία τους. Κατόπιν, τοποθετούμε τα κλωναράκια του δεντρολίβανου πάνω στη σχάρα και πάνω στο καθένα βάζουμε από μία μελιτζάνα. Ψήνουμε για 45 περίπου λεπτά ή μέχρι να καεί η φλούδα τους από όλες τις πλευρές. Eν τω μεταξύ, λιώνουμε το σκόρδο με τη λάμα ενός μαχαιριού, το ρίχνουμε σε ένα γυάλινο μπολ, προσθέτουμε από πάνω του το λάδι, το ταχίνι, τον μαϊντανό και το ξίδι, και τα ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να λιώσει το ταχίνι. Στη συνέχεια, ροδίζουμε το σουσάμι σε ένα στεγνό τηγάνι σε πολύ σιγανή φωτιά ανακατεύοντας συχνά. Τοποθετούμε τις ψημένες μελιτζάνες στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να κρυώσουν. Aφαιρούμε την καμένη φλούδα τους και προσθέτουμε τη σάρκα της μελιτζάνας στο μπολ με το μείγμα λαδόξιδου-ταχινιού. Kόβουμε με ένα πιρούνι τη σάρκα σε πολύ μικρά κομμάτια. Aνακατεύουμε καλά, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, και σερβίρουμε.