Τάρτα με blue cheese και καραμελωμένα κρεμύδια

03.12.2010

Yλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 κρεμμύδια
  • ½ λεμόνι (το ξύσμα του)
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 100 γρ. blue cheese
  • 10 ελιές μαύρες (χωρίς το κουκούτσι)
  • θυμάρι
  • αλάτι, πιπέρι

Eκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί κουζίνας και βάζουμε μέσα τη σφολιάτα. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια με το λάδι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να καραμελώσουν. Προσθέτουμε τις ελιές κομμένες και το θυμάρι. Aφού κρυώσει λίγο το μείγμα, βάζουμε και το τυρί τριμμένο με το χέρι. Στρώνουμε τη γέμιση πάνω στο φύλλο σφολιάτας αφήνοντας περιμετρικά ένα περιθώριο 2 εκ. Ψήνουμε για 25 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα η σφολιάτα. Aφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και την κόβουμε σε παραλληλόγραμμα κομμάτια.

Tips: Αν δεν μας αρέσει το blue cheese, μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κατσικίσια φέτα. ? Για να γίνει πιο ελαφριά η γέμιση, βάζουμε τα κρεμμύδια για 30 λεπτά σε νερό με μπόλικο αλάτι, τα στραγγίζουμε και συνεχίζουμε τη συνταγή μας κανονικά.