Μυδοπίλαφο

18.02.2010

Υλικά

  • 1 1/2 κιλό μύδια με το κέλυφος
  • 2 φλιτζ. ρύζι καρολίνα
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό αρετσίνωτο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Πλένετε καλά τα μύδια και τα βουρτσίζετε. Κρατάτε μόνο τα κλειστά και πετάτε όσα τυχόν βρείτε ανοιγμένα. Αφαιρείτε το «μουστάκι» τους.

2. Τα ζεματίζετε σε βραστό νερό για 5 λεπτά. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και κρατάτε το νερό που τα ζεματίσατε. Κρατάτε το ψαχνό και πετάτε τα κελύφη, εκτός από κάποια που θα χρησιμοποιήσετε για να διακοσμήσετε το πιάτο σας.

3. Σοτάρετε σε μια κατσαρόλα το κρεμμύδι στο λάδι και ρίχνετε τα μύδια. Λίγα λεπτά μετά προσθέτετε και τις ντομάτες με 4 φλιτζάνια από το ζωμό των μυδιών.

4. Στη συνέχεια ρίχνετε το ρύζι και αφήνετε να βράσουν όλα μαζί μέχρι να μαλακώσει το ρύζι. Κοιτάζετε μήπως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμα και, αν ναι, φροντίζετε να είναι ζεστό. Ανακατεύετε κατά διαστήματα να μην κολλήσει.

5. Σερβίρετε στα πιάτα βάζοντας και 2-3 μύδια με το κέλυφος.