Πάπια λάχανο με τουρσί

12.08.2010

ΥΛΙΚΑ

  • 1 πάπια (περίπου 2 κιλών)
  • 1 κιλό λάχανο τουρσί
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 καρότα
  • 3-4 κλωναράκια σέλινο
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 ποτηράκι κρασί λευκό
  • 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • αλάτι
  • πιπέρι ολόκληρο σε κόκκους
  • 2 ποτήρια νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε την πάπια εσωτερικά και εξωτερικά με τρεχούμενο νερό, την κόβουμε σε μερίδες και τη στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Συνεχίζουμε καθαρίζοντας τα λαχανικά και κόβοντάς τα σε λεπτές φέτες. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο και ροδίζουμε την πάπια από όλες τις πλευρές σε δυνατή φωτιά. Οταν πάρει ομοιόμορφο χρώμα, τη βγάζουμε από την κατσαρόλα, αφαιρούμε το περιττό λίπος και ροδίζουμε τα λαχανικά. Ξαναβάζουμε την πάπια στο σκεύος, σβήνουμε το φαγητό με το κρασί, ρίχνουμε το σέλινο ψιλοκομμένο και συμπληρώνουμε με νερό (όσο να τη σκεπάσει). Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τα ολόκληρα πιπέρια, τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για μία ώρα περίπου. Οσο βράζει η πάπια, ξεπλένουμε το λάχανο τουρσί με χλιαρό νερό 2-3 φορές ώστε να βγάλει την άρμη. Ψιλοκόβουμε το λάχανο τουρσί σε λεπτές λωρίδες (όπως στη λαχανοσαλάτα) και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο νερό και σιγοβράζουμε για άλλα 30 λεπτά ώστε το φαγητό να δέσει και να μείνει με τη σάλτσα του.

ΣΗΜ.: Σε περίπτωση που η πάπια είναι με τα πούπουλα, μην πτοηθείτε! Η διαδικασία έχει ως εξής: Ξεκινάμε βράζοντας αρκετό νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Οταν βράσει το νερό, αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και βουτάμε μέσα ολόκληρη τη πάπια. Τη γυρίζουμε από όλες τις πλευρές της ώστε να μαλακώσουν καλά τα φτερά και να αφαιρούνται εύκολα χωρίς να σκίζεται το δέρμα της. Βγάζουμε τα πούπουλα και αφαιρούμε το κεφάλι και τα πόδια. Ανοίγουμε με μαχαιράκι και απομακρύνουμε τα εντόσθια. Καθαρίζουμε τον λαιμό της από τους πόρους καψαλίζοντας εξωτερικά, στη φλόγα από ένα γκαζάκι. Με αυτόν τον τρόπο, είμαστε σίγουροι ότι θα αφαιρέσουμε ακόμα και τα πιο ψιλά φτερά, που θα χαλούσαν το φαγητό. Ακολούθως, την πλένουμε καλά και προχωρούμε στο μαγείρεμα.