Ραβιόλια με σέσκουλα Τήνου

22.01.2010

Υλικά (για 4 άτομα)

  • 1/2 κιλό σέσκουλα
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 κρεμμύδια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 1/4 φλιτζάνι κεφαλοτύρι τριμμένο (και παραπάνω για το σερβίρισμα)
  • 1 αβγό
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο (για το σερβίρισμα)

Για το φύλλο:

  • 300 γραμμ. αλεύρι
  • 1/3 φλιτζ. νερό
  • 2 αβγά
  • 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Για τη σάλτσα:

  • 2 φλιτζ. ντομάτα πολτοποιημένη
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • 1 κρεμμυδάκι κομμένο λεπτές φέτες
  • 1 καρότο
  • 1/4 φλιτζ. κρασί κόκκινο
  • 2 κουτ. σούπας ζωμός
  • κρέατος
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • Αλάτι
  • Πιπέρι

Εκτέλεση

1. Βάζετε σε μικρή κατσαρόλα όλα τα υλικά για τη σάλτσα να σιγοβράσουν για 15 λεπτά, μέχρι να πήξει.

2. Ετοιμάζετε το φύλλο: Βάζετε σε λεκάνη το αλεύρι, κάνετε μια λακκούβα και ρίχνετε τα υπόλοιπα υλικά και λίγο λίγο το νερό. Ζυμώνετε ώστε να πετύχετε ένα ζυμάρι μαλακό, χωρίς να κολλάει. Το αφήνετε σκεπασμένο με βαμβακερή πετσέτα μέχι να ετοιμάσετε τη γέμιση.

3. Ετοιμάζετε τη γέμιση: Καθαρίζετε τα σέσκουλα, αφαιρείτε τα σκληρά κοτσάνια (τα βράζετε και τα χρησιμοποιείτε, εάν θέλετε, για σαλάτα) και τα τρυφερά φύλλα τα πλένετε και τα κόβετε σε μικρά κομμάτια. Βράζετε τα σέσκουλα σε νερό μέχρι να μαλακώσουν και τα στραγγίζετε. Σε τηγάνι βάζετε το λάδι, τα κρεμμύδια και σοτάρετε για λίγα λεπτά. Στύβετε τα σέσκουλα, να μην έχουν υγρά, και τα προσθέτετε στο τηγάνι. Τα ανακατεύετε για 5 λεπτά και μετά τα κατεβάζετε από τη φωτιά. Τα αφήνετε να κρυώσουν. Στη συνέχεια προσθέτετε το τυρί, το αβγό, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύετε.

4. Ανοίγετε το ζυμάρι σε λεπτό φύλλο και τοποθετείτε ένα κουταλάκι γέμιση τμηματικά σε απόσταση 8 εκ. Καλύπτετε με φύλλο, κόβετε με ροδέλα μικρά τετραγωνάκια (ένα ένα ραβιόλι) και τα τοποθετείτε σε αλευρωμένη πετσέτα.

5. Βάζετε νερό να βράσει, ρίχνετε αλάτι, μία κουταλιά λάδι, προσθέτετε τα ραβιόλια και βράζετε για 5 λεπτά. Μόλις ανέβουν στην επιφάνεια του νερού που βράζει, είναι έτοιμα.

6. Τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα, τα στραγγίζετε, τα σερβίρετε σε ζεσταμένη πιατέλα και τους ρίχνετε ζεστό βούτυρο. Πασπαλίζετε με το τριμμένο τυρί και περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας. Σερβίρετε αμέσως.