Υλικά
- 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες
- 250 γραμμ. μανιτάρια πορτομπέλο χοντροκομμένα
- 100 γραμμ. γραβιέρα τριμμένη
- Ελαιόλαδο για το σωτάρισμα
- 1 φύλλο δάφνη
- 300 ml κρέμα γάλακτος
- 200 ml γάλα
- 2 κουτ. γλυκού μουστάρδα ντιζόν
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- Λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος
- Αλάτι
- Πιπέρι
Εκτέλεση
1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C.
2. Βράζετε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά. Τις στραγγίζετε και τις κόβετε σε λεπτές φέτες.
3. Σoτάρετε σε ελαιόλαδο τα μανιτάρια με τη δάφνη μέχρι να ροδίσουν.
4. Λαδώνετε ένα πυρέξ και βάζετε εναλλάξ πατάτες και μανιτάρια, αλατίζοντας ενδιάμεσα μέχρι να τελειώσουν τα υλικά σας. Φροντίστε να τελειώσετε με στρώση από πατάτες.
5. Ανακατεύετε σε ένα μπολ την κρέμα γάλακτος, το γάλα, τη μουστάρδα, το σκόρδο και το μαϊντανό και περιχύνετε με αυτό το μείγμα τις πατάτες πασπαλίζοντας τη γραβιέρα στην επιφάνεια.
6. Ψήνετε για 30-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να ροδίσουν.