Πεντανόστιμα ντόνατς

21.12.2010

Χρόνος προετοιμασίας: 15’ και 1.30’ για το φούσκωμα
Χρόνος ψησίματος: 15’
Γίνονται 23-25 ντόνατς

Υλικά:

  • 1 φακελάκι μαγιά μπίρας
  • 1/2 κ. χλιαρό νερό
  • 1 κ. τσ. ζάχαρη
  • 6 κ. περίπου αλεύρι σκληρό
  • 1/2 κ. γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
  • 1/2 κ. μαργαρίνη
  • 3/4 κ. ζάχαρη
  • 1 κ. τσ. αλάτι
  • 2 αβγά χτυπημένα ελαφρά
  • ξύσμα ενός λεμονιού
  • ξύσμα ενός πορτοκαλιού
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη διακόσμηση:

  • ζάχαρη
  • σοκολάτα κουβερτούρα
  • γλάσο βανίλιας
  • μικρά ζαχαρωτά ή καραμελάκια

1 Σε μπολ ανακατέψτε τη μαγιά, το νερό, τη 1 κ. τσ. ζάχαρη και τη 1 κ. από το αλεύρι. Αφήστε τον χυλό σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί, σκεπάζοντάς τον με πετσέτα.

2 Στο μεταξύ, σε μπολ λιώστε στον φούρνο μικροκυμάτων το βούτυρο με το γάλα, τη ζάχαρη και το αλάτι. Κατ’ άλλον τρόπο, ζεστάνετε τα ελαφρά σε κατσαρολάκι στο μάτι της κουζίνας.

3 Οταν το μείγμα είναι χλιαρό προσθέστε το στον χυλό, μαζί με τα αβγά, το ξύσμα λεμονιού - πορτοκαλιού και 4 κ. από το αλεύρι. Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι σιγά σιγά έως ότου έχετε ζύμη σφιχτή σαν του ψωμιού, λεία και ελαστική. Τη σκεπάζετε και την αφήνετε σε χλιαρό μέρος περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί.

4 Ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο 2 εκ. πάχους. Κόβετε με κουπ-πατ δίσκους διαμέτρου 5-7 εκ. Αριαδιάζετε τα ντόνατς σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόχαρτο, αφήνοντας 3 εκ. απόσταση μεταξύ τους. Σκεπάζετε και τα αφήνετε να φουσκώσουν περίπου 30’.

5 Σε φριτέζα ή κατσαρολίτσα ψήνετε τα ντόνατς περίπου 30’’ (δεύτερα) από κάθε πλευρά. Προσοχή γιατί το ζυμάρι παίρνει χρώμα πολύ γρήγορα. Βγάζετε σε απορροφητικό χαρτί.

6 Σε διπλό σακουλάκι βάλτε ζάχαρη και γυρίστε τα ντόνατς. Αλλιώς, αλείψτε τα με γλάσο σοκολάτας ή βανίλιας δικό σας ή έτοιμο και διακοσμήστε τα με ζαχαρωτά της αρεσκείας σας.