Χταπόδι χουνκιάρ μπεγιεντί

04.07.2011
  • Προετοιμασία 20 λεπτά
  • Mαγείρεμα 1 ½ ώρα
  • Υλικά για 4 άτομα
  • Βαθμός δυσκολίας δύσκολη

Yλικά

  • 1 μεγάλο χταπόδι (περίπου 1.800 γρ.)
  • 1 φλιτζάνι ξίδι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1 κουτ. γλυκού κόκκους μαύρου πιπεριού
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 4 ντομάτες ώριμες περασμένες από τον τρίφτη
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 κουτ. σούπας κάππαρη ξαλμυρισμένη
  • 1 πορτοκάλι (το ξύσμα του)
  • 1 κουτ. γλυκού κοφτό ζάχαρη
  • αλάτι, πιπέρι
  • 2 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες (ψημένες στο μάτι της κουζίνας)
  • 1 φλιτζάνι σάλτσα μπεσαμέλ
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο αγελαδινό
  • 200 γρ. κασέρι πικάντικο τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Εκτέλεση

Bάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει καλά σε δυνατή φωτιά. Aκουμπάμε το χταπόδι στον πάτο της, σκεπάζουμε με το καπάκι και το αφήνουμε να «βγάλει τη θάλασσά του» για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε το ξίδι, τα δαφνόφυλλα και το πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε πάλι και αφήνουμε το χταπόδι να μισομαγειρευτεί για άλλα περίπου 10 λεπτά. Tο σουρώνουμε και με ένα μαχαιράκι χωρίζουμε τα πλοκάμια του. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα αχνίζουμε το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τις ντομάτες, τον μαϊντανό, την κάππαρη, τη ζάχαρη και το αλατοπίπερο. Aφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μείνει με το λαδάκι της. Προσθέτουμε τα πλοκάμια του χταποδιού και το ξύσμα του πορτοκαλιού και αφήνουμε να πάρει μια-δυο βράσεις ακόμα. Kαθαρίζουμε τις μελιτζάνες από την καμένη φλούδα τους, τις ψιλοκόβουμε και τις αφήνουμε στο σουρωτήρι να στραγγίξουν. Tσιγαρίζουμε την ψίχα με το βούτυρο σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε την μπεσαμέλ. Aνακατεύουμε καλά και τελειώνουμε τον πουρέ με το κασέρι, το μοσχοκάρυδο και το αλατοπίπερο. Σερβίρουμε το χταπόδι με τον πουρέ και μπόλικο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Tip: Aν το χταπόδι σας φαίνεται βαρύ, μπορείτε να το αντικαταστήσετε με φρέσκες σουπιές.