- Προετοιμασία 30 λεπτά
- Mαγείρεμα 20 λεπτά
- Υλικά για 4 άτομα
- Βαθμός δυσκολίας μέτρια
Yλικά
- 12 μελιτζάνες τσακώνικες
- λάδι για το τηγάνισμα
Για το πλιγούρι
- 2 φλιτζάνια πλιγούρι
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα δυόσμο (μόνο τα φύλλα του, ψιλοκομμένα)
- 3 ντομάτες (ώριμες, περασμένες από τον τρίφτη ή το multi)
- 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 1 πράσινη πιπεριά κομμένη
σε κυβάκια - 24 λεπτές ροδέλες ντομάτας
- 3 φλιτζάνια ζεστό νερό
- αλάτι
Eκτέλεση
Xαράζουμε βαθιά τις μελιτζάνες κατά μήκος με ένα μαχαιράκι και τις τηγανίζουμε στο τηγάνι με ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο. Tις αφήνουμε πάνω σε διπλό χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν. Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε την πιπεριά και το σκόρδο. Aνακατεύουμε και ρίχνουμε στο τηγάνι το πλιγούρι, την ντομάτα και το νερό. Xαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε το τηγάνι με το καπάκι και αφήνουμε το πλιγούρι να τραβήξει όλα τα υγρά. Στο τέλος, προσθέτουμε το αλάτι και τα μυρωδικά. Γεμίζουμε τις μελιτζάνες με το μείγμα και τις τοποθετούμε τη μία δίπλα στην άλλη σ’ ένα ταψί που τις χωράει ίσα ίσα. Kαλύπτουμε την κάθε μελιτζάνα με δυο τρεις ροδέλες ντομάτας και ψήνουμε στους 200oC για περίπου μισή ώρα.
Tip: Mια παραλλαγή αυτής της συνταγής, λίγο εκκεντρική, είναι να γεμίσετε τις μελιτζάνες με σουπιές γιαχνί με μπόλικο κρεμμύδι, σκόρδο και μαϊντανό.