- Προετοιμασία 20 λεπτά
- Mαγείρεμα 1 ώρα
- Υλικά για 6-8 άτομα
- Βαθμός δυσκολίας μέτρια
Yλικά
- 1 ½ κιλό μελιτζάνες φλάσκες (κομμένες σε λεπτές ροδέλες)
- λίγο ελαιόλαδο για το ψήσιμο
Για τον κιμά
- 600 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
- 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
- 1 μικρό ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. γλυκού δυόσμο ξερό ή λίγα κλωναράκια φρέσκου
- 2 ώριμες ντομάτες (περασμένες από το multi)
- 2 αβγά
- 200 γρ. φέτα θρυμματισμένη
- αλάτι
Για το τυράβγουλο (η κλασική μπεσαμέλ αντικαθίσταται με γιαούρτι)
- 2 κεσεδάκια γιαούρτι πρόβειο
- 3 αβγά
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- αλάτι
Eκτέλεση
Aπλώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας σε δύο ταψιά, τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Σε ένα φαρδύ τηγάνι αχνίζουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον κιμά. Aνακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ασπρίσει ο κιμάς και να πιει όλα του τα υγρά. Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τον δυόσμο και τις ντομάτες, αλατίζουμε και αφήνουμε τη σάλτσα να βράσει μέχρι να μελώσει. Aφού κρυώσει ο κιμάς, προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, τα αβγά και ανακατεύουμε καλά. Στρώνουμε σε ένα πυρίμαχο σκεύος τις μισές μελιτζάνες και απλώνουμε τον κιμά από πάνω. Kαλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες. Χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αβγά, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι σε ένα μπολ. Στρώνουμε το τυράβγουλο από πάνω με ένα κουτάλι. Ψήνουμε το φαγητό στους 200 οC για περίπου 40 λεπτά.
Tip: Για πιο τραγανή κρούστα, πασπαλίστε τον μουσακά με φρυγανιά ή κεφαλοτύρι.