Τάρτα με σφολιάτα, σταφίδες και σιρόπι κόκκινου κρασιού

09.05.2012

Yλικά

  • 1 φύλλο σφολιάτας
  • 2 φλιτζάνια μαύρες σταφίδες μουλιασμένες σε χλιαρό νερό και καλά σουρωμένες
  • 1 φλιτζάνι ζάχαρη καστανή
  • 3 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
  • 1 γερή πρέζα κανέλα

Για το σιρόπι

  • 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC. Aπλώνουμε τη σφολιάτα σε ένα ρηχό ταψί και τρυπάμε πολλές φορές όλη την επιφάνειά της με ένα πιρούνι. Aπλώνουμε τις σταφίδες πάνω στη σφολιάτα και πασπαλίζουμε με την καστανή ζάχαρη. Κόβουμε το βούτυρο με ένα μαχαιράκι σε μικρά κομματάκια και το μοιράζουμε σε όλη την επιφάνεια της τάρτας. Ψήνουμε την τάρτα στον φούρνο μέχρι να γίνει τραγανή και να ροδίσει. Στο μεταξύ, βράζουμε σε ένα κατσαρολάκι το κρασί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μειωθεί ο αρχικός όγκος του κρασιού και να γίνει σαν πηχτό σιρόπι. Σερβίρουμε περιχύνοντας την τάρτα με λίγο σιρόπι κρασιού και συνοδεύουμε με παγωτό βανίλια.

Σημ.: Ξεκίνησα να φτιάχνω αυτήν την τάρτα επειδή με εντυπωσίασε η φωτογραφία της στο βιβλίο της Nigella Lawson, μια σκουριασμένη, προπολεμική λαμαρίνα με μια φουσκωτή τετράγωνη τραγανή σφολιάτα και τις σταφίδες ριγμένες επιμελώς ατημέλητα στο περβάζι ενός ξυλόφουρνου (που μπορεί να βρίσκεται κάπου στην Kάρπαθο ή στην αυλή κάποιας Mαροκινής στην εξωτική Oυαζαζάτ!). Πιο πολύ στάθηκα σε μια λεπτομέρεια: Κάποιος είχε κόψει ένα κομμάτι πριν από τη φωτογράφηση -στοιχείο που μπορεί να έχει διπλή εξήγηση, ή ότι ο στυλίστας ήθελε να προσδώσει ρεαλισμό στη λήψη με το μισοφαγωμένο γλυκό ή ότι η Mαροκινή μαγείρισσα πεινούσε πολύ!