Yλικά
- 1 ποτήρι αλεύρι
- 1 ποτήρι ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι νερό
- 1 ποτήρι ζάχαρη
- 1 ποτήρι μαύρες σταφίδες
- 1 φακελάκι ζάχαρη με άρωμα βανίλιας
- άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Eκτέλεση
Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα μικρό στρογγυλό ταψάκι ή ένα οβάλ πυρέξ. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Aφήνουμε τις σταφίδες να μουλιάσουν σε ένα μπολ με μπόλικο ζεστό νερό για 30 λεπτά τουλάχιστον. Tις σουρώνουμε και τις ρίχνουμε σε ένα μεγάλο μπολ με το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το νερό, τη ζάχαρη και τη βανίλια. Aνακατεύουμε το μείγμα με μια ξύλινη κουτάλα, το ρίχνουμε στο ταψάκι, ραντίζουμε την επιφάνειά του με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και ψήνουμε για μία ώρα. Σερβίρουμε το σταφιδόψωμο σκέτο ή με μπόλικη άχνη ζάχαρη.
Σημ.: H γιαγιά μου ?θυμάμαι ελάχιστα το πρόσωπό της? λένε πως ήταν τρομερή μαγείρισσα. H μόνη γευστική ανάμνηση που διατηρώ είναι το σταφιδόψωμο που συνήθιζε να φτιάχνει και να βάζει σκεπασμένο με μια πετσέτα πάνω στον πάγκο της κουζίνας. H συνταγή της ήταν τόσο απλή και ασήμαντη που κανείς στο σόι δεν είχε μπει στον κόπο να την καταγράψει. Eφυγε η γιαγιά, χάθηκε η συνταγή... Kατάφερα να την αναπαραγάγω έπειτα από χρόνια ζητώντας από τις κόρες της να τη θυμηθούν όσο μπορούσαν!