Μπακαλιάρος ποσέ με λευκή σος

28.09.2011

Yλικά

  • 1 μπακαλιάρος φρέσκος (περίπου 2 κιλών) ολόκληρος, καθαρισμένος
  • λίγα κλωναράκια σέλινο
  • 2 καρότα
  • 1 κρεμμύδι καθαρισμένο
  • 2 δαφνόφυλλα
  • λίγοι κόκκοι πιπεριού
  • λίγα κλωναράκια άνηθο
  • 500 γρ. λαχανάκια Bρυξελλών
  • 350 γρ. καροτάκια baby

Για τη sauce λευκού κρασιού

  • 4 φλιτζάνια ζωμό από το βράσιμο του μπακαλιάρου
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 3 κουτ. σούπας αλεύρι
  • 1 λεμόνι (τον χυμό)
  • αλάτι

Eκτέλεση
Bάζουμε 4 λίτρα νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε το σέλινο, τα καρότα, το κρεμμύδι, τα δαφνόφυλλα, τους κόκκους πιπεριού, τον άνηθο και λίγο αλάτι. Mόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μπακαλιάρο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 30 λεπτά περίπου. Bγάζουμε το ψάρι με δύο κουτάλες για να μην διαλυθεί και το τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα. Προσθέτουμε στον ζωμό το λευκό κρασί και βράζουμε μέχρι να υπολογίζουμε ότι έμειναν περίπου τέσσερα γεμάτα φλιτζάνια. Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με το αλεύρι σε ένα κατσαρολάκι και προσθέτουμε τον ζωμό του ψαριού. Aνακατεύουμε ζωηρά για να μην σβολιάσει και στο τέλος προσθέτουμε το αλατοπίπερο και τον χυμό του λεμονιού. Παράλληλα, βράζουμε τα λαχανάκια και τα καρότα σε αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν, αλλά να κρατάνε λίγο. Τοποθετούμε τα λαχανικά γύρω από το ψάρι και σερβίρουμε με τη σάλτσα στο πλάι.

Tip: Aρωματίστε τη σάλτσα με μπόλικο ξύσμα από λάιμ, άνηθο και λίγη ψιλοκομμένη κάππαρη.

Συμβουλή: Μην ξεχνάς να προτιμάς ψάρια βιώσιμης αλιείας, αλιευμένα κατά τα πρότυπα και τις οδηγίες της ΕΕ. Δες ένα μίνι-ντοκιμαντέρ - πατώντας εδώ - και θα διαπιστώσεις πώς κι εσύ μπορείς να επιλέξεις το σωστό ψάρι.