Κατσικομακαρονάδα στο χαρτί

17.04.2012

Υλικά για 6 άτομα

  • 1 κιλό περίπου κατσίκι σπάλα σε μερίδες
  • 1/2 φλ. τα. ελαιόλαδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης μπαστουνάκια (προαιρετικά)
  • 1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 ποτήρι του κρασιού γλυκό σαμιώτικο κρασί
  • 1 ποτήρι του κρασιού λευκό ξηρό κρασί
  • 1 ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη
  • 1 κουτί ντοματάκια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κιλό χοντρά μακαρόνια Νο 5 ή χυλοπίτες
  • 150 γρ. κεφαλοτύρι κομμένο σε κυβάκια
  • χαρτί αντικολλητικό για τον φούρνο

Εκτελεση

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε πλυμένο το κατσίκι και σε σιγανή φωτιά το αφήνουμε να πει το νερό του. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και την πάπρικα. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και στη συνέχεια με το λευκό. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα ντοματάκια, την ντομάτα και τον πελτέ, το αλάτι και το πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και ψήνουμε το φαγητό ώσπου να μαλακώσει τελείως το κατσικάκι.

(Αν έχουμε χρόνο στη διάθεσή μας, σιγοβράζουμε το φαγητό στην πιο χαμηλή θερμοκρασία του ματιού για 3 περίπου ώρες). Φροντίζουμε να έχει μείνει αρκετή σάλτσα στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε 1 ποτήρι βραστό νερό.

Σπάμε τα μακαρόνια στα 2, βάζουμε την κατσαρόλα να πάρει βράση η σάλτσα με το κατσικάκι και ρίχνουμε τα μακαρόνια, χαμηλώνοντας τη θερμοκρασία και αφήνοντας να βράσουν τον μισό χρόνο από όσο αναγράφεται στη συσκευασία. Στρώνουμε μια γάστρα με χαρτί ψησίματος αφήνοντας αρκετό να εξέχει ώστε να σκεπάσουμε κατόπιν την επιφάνεια. Ρίχνουμε μέσα το φαγητό (το κατσίκι με τα μακαρόνια) με τη σάλτσα του και από πάνω τους κύβους του τυριού. Σκεπάζουμε καλά με το χαρτί ψησίματος την επιφάνεια και ψήνουμε στον φούρνο στους 180ο για 25-30 λεπτά.

Σημειώσεις: Το φαγητό αυτό είναι ιδανικό για την 28η Οκτωβρίου γιατί γυρίζοντας από την παρέλαση δεν χρειάζεται να βράσουμε τα μακαρόνια την τελευταία στιγμή και να τρίψουμε το τυρί. Θα τα έχουμε έτοιμα!

  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο κρέας ή όποιο ζυμαρικό ή όποιο τυρί σας αρέσει. Περί ορέξεως «κατσικομακαρονάδα!».