Για καλύτερη ποιότητα στη διατροφή μας, επιλέγουμε βιολογικά προϊόντα, μαγειρεύουμε σπίτι με μη επεξεργασμένες ύλες και όταν βγαίνουμε, διαλέγουμε βιολογική κουζίνα.
H παρουσία βιολογικών προϊόντων στα σουπερμάρκετ ξεπερνά το επίπεδο της δυνατότητας επιλογής και γίνεται καθοριστικής σημασίας όταν στην εξίσωση μπαίνουν οι παράγοντες «οικονομική κρίση» και «εισόδημα».
Η συνειδητοποίηση του ότι τα χαμηλά εισοδήματα οδηγούν άμεσα σε υπέρβαρους ανθρώπους, τους οποίους το σύστημα διανομής προϊόντων αντιμετωπίζει σαν «δεξαμενές» για τα δεκάδες χημικά που εμπεριέχουν τα περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα? καθιστά αναγκαία τη μείωση του κόστους των βιολογικών προϊόντων. Αν, μάλιστα, συνυπολογίσουμε ότι τα βιολογικά προϊόντα ξεπερνούν τον στενό κύκλο της διατροφής και επεκτείνονται και σε προϊόντα που αφορούν την ποιότητα της καθημερινότητας (π.χ. καθαριστικά και καλλυντικά), το ζήτημα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.
Είναι κατανοητό, λοιπόν, ότι το δίλημμα «βιολογικό ή όχι» μετατρέπεται σε πολυτέλεια για τη μέση ελληνική οικογένεια, που θα πρέπει να δαπανήσει πλέον του μισού της εισοδήματος για την καθημερινή της διατροφή. Στο πλαίσιο της οικονομίας, μια λύση είναι να ενημερωθούμε για το ποια λαχανικά και φρούτα συμβατικής παραγωγής ενσωματώνουν (λόγω της ιδιομορφίας τους) λίγα βλαβερά χημικά, να κάνουμε μια λίστα επιλογής συμβατικών ή βιολογικών που μπορούμε να καταναλώνουμε και να μπούμε ξανά στην κουζίνα.
Η μαγειρική, τα βιολογικά και η οικονομία: Η βιολογική κουζίνα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιεί επεξεργασμένες πρώτες ύλες, οι οποίες τελικά καταλήγουν να είναι ακριβότερες από τις μη επεξεργασμένες. Αυτό σημαίνει ότι αν μαγειρεύουμε με βιολογικά προϊόντα, στην πραγματικότητα έχουμε το ίδιο κόστος. Επιστροφή, λοιπόν, στο βιο-λογικό μαγείρεμα!
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΓΚΑΣ