Ο food blogger Σπύρος Παγιατάκης (libetobake.gr) λύνει όλες τις απορίες μας σχετικά με το φαγητό που ακούμε χρόνια τώρα σε όλες τις αμερικανικές ταινίες και σειρές. "Το μόνο κακό είναι ότι είναι η χαρά της θερμίδας", υπογραμμίζει, "αλλά σε μικρή ποσότητα (αν κρατηθείς), μια στο τόσο, δεν είναι κακό! Είναι ιδανικό για μπουφέ μια που με ένα πακέτο ζυμαρικά βγάζει πολλές μερίδες. Η τέλεια αντίθεση της τραγανής κρούστας με την απαλή υφή των ζυμαρικών, είναι αυτό που κάνει τόσο ενδιαφέρον αυτό το κατά τα άλλα απλό πιάτο. Ειδικά η κρούστα είναι από τα βασικά του ατού. Μπορείτε να προσθέσετε κάποια υλικά όπως μία ψιλοκομμένη πιπεριά τσίλι για να το κάνετε λίγο πιο adult ή ψιλοκομμένο προσούτο στην κρούστα. Όπως και αν έχει πάντως, το Mac & Cheese σίγουρα ανήκει στην κατηγορία “Comfort Food”"
Ιδού και καλή επιτυχία.
Υλικά για ένα μεγάλο πυρέξ
Για την κρούστα
- 4 κουταλιές λάδι
- 1-2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- 6 φέτες του τοστ τριμμένες σε ένα μούλτι
- (Θέλουμε 2 κούπες ψίχουλα)
Για τα ζυμαρικά
- 500γρ ζυμαρικά (κοραλάκι για original Mac & Cheese ή κοφτό μακαρονάκι)
- 60γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
- 60γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 λίτρο γάλα
- 200ml κρέμα γάλακτος
- 2 κουταλιές μουστάρδα
- 300γρ κίτρινο τσένταρ τριμμένο
- 300γρ λευκό τσένταρ τριμμένο
- αλάτι
Εκτέλεση
Για την κρούστα
- Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε τα ψίχουλα και το σκόρδο. Ανακατεύουμε και ψήνουμε μέχρι τα ψίχουλα να πάρουν ένα ελαφρό χρυσό χρώμα.
- Μην το παρακάνετε γιατί θα ψηθούν και στον φούρνο.
- Αποσύρουμε από την φωτιά και τα μεταφέρουμε σε ένα πιάτο, πάνω σε απορροφητικό χαρτί για να κρυώσουν και να βγάλουν το περιττό λάδι τους.
- Είναι σημαντικό να τα αφήσουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν γιατί αυτό είναι που θα κάνει καλύτερη την κρούστα.
Για τα ζυμαρικά
- Βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό, μέχρι να είναι al dente και τα σουρώνουμε καλά.
- Στο μεταξύ λιώνουμε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε συνέχεια και ψήνουμε για 2 λεπτά περίπου.
- Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνέχεια, την κρέμα γάλακτος και την μουστάρδα.
- Μετά από 4-5 λεπτά το μείγμα θα αρχίσει να πήζει.
- Προσθέτουμε τα τυριά, δοκιμάζουμε αν χρειάζεται αλάτι.
- Προσθέτουμε τα ζυμαρικά στην κρέμα τυριού, ανακατεύουμε καλά και τα μεταφέρουμε σε ένα πυρέξ. Σκορπάμε από πάνω, ομοιόμορφα, τα ψίχουλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για μισή ώρα περίπου ή μέχρι να αρχίσει να κοχλάζει στις άκρες.
Tips
Αν θέλετε μπορείτε να ετοιμάσετε τα πάντα εκτός από την κρούστα και αφού το αφήσετε να κρυώσει το φυλάτε στο ψυγείο για να το ψήσετε ακόμα και μετά από 2 μέρες στον φούρνο.