Τη Μακεδονία επισκέφτηκε το Όπου υπα΄ρχει Ελλάδα την εβδομάδα που μόλις τελείωσε. Γρεβενά, Κοζάνη, Πιερία, Ημαθία ήταν οι νομοί που βρέθηκε η κάμερα της εκπομπής και η Ευλαμπία Ρέβη όπως κάθε εβδομάδα μάς δίνει τα highlights του ταξιδιού.
«Την τελευταία ημέρα του Μαρτίου ξεκινήσαμε υπό βροχή για Μακεδονία και συγκεκριμένα για την πόλη των Γρεβενών, μια περιοχή που είναι ο παράδεισος των μανοταρόφιλων, βερασιτεχνών αλλά και επαγγελματιών.
Όπου και αν γυρίσεις μέσα στην πόλη βλέπεις διάσπαρτα γλυπτά μανιτάρια και έτσι γρήγορα ένας επισκέπτης καταλαβαίνει ότι εδώ έχει έρθει στην πρωτεύουσα των μανιταριών. Εδώ μπορεί κανείς να μαζέψει, εάν γνωρίζει βέβαια και κατόπιν να γευτεί πολλά είδη μανιταριών.
Ο Ανδρέας Σλιάρας δεινός μανιταροσυλλέκτης μας έδειξε λίγα από τα μυστικά του πάνω στην συλλογή μανιταριών αλλά και την τέχνη του μαγειρέματος.
Και το αποτέλεσμα ήταν απολαυστικό!
Τα Γρεβενά όμως είναι η γενέτειρά του μεγαλύτερου αθλητή μας στον στίβο, Του δύο φορές ολυμπιονίκη Μίλτου Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος, με τα 11 συνολικά χρυσά σε μεγάλες διοργανώσεις.
Καλύψαμε τις ελλείψεις στις εγκαταστάσεις του σταδίου της πόλης, ένα στάδιο χωρίς φωτισμό, με αίθουσες που με υγρασίας και νερό, αλλά και έναν στίβο σε άσχημη κατάσταση. "Δεν άλλαξε τίποτα" μας είπαν αθλητές αλλά και προπονητές, σε σχέση με πριν από 10 χρόνια όταν εδώ γυμναζόταν ο έφηβος τότε Μίλτος Τεντόγλου σε ένα στάδιο που σήμερα έχει πάρει το όνομα του.
Και το γειτονικό κολυμβητήριο όμως παραμένει κλειστό για τουλάχιστον οκτώ χρόνια με τους αθλητές να αναγκάζονται να ξενιτεύονται σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα για προπονήσεις.
Όμως στα Γρεβενά θαυμάσαμε μια νέα αγρότισσα με την δυναμική της και την ιδέα της να καλλιεργήσει Κεχρί ένα είδος δημητριακού που έχει ευεργετικές ιδιότητες και της έχει δώσει ώθηση στο νέο της ξεκίνημα.








Την επόμενη μέρα ανεβήκαμε ψηλότερα, στη Σαμαρίνα, το πιο ψηλό χωριό των Βαλκανίων και στο γραφικό και πνιγμένο στο πράσινο χωριό Σπήλαιο Γρέβενων όπου στήσαμε το σκηνικό μας στην κεντρική πλατεία αλλά και σε ένα γραφικό ταβερνάκι το οποίο μας φιλοξένησε για να προστατευτούμε από την βροχή.
Η διαδρομή για να φτάσουμε στο χωριό μοναδική. Σε ένα τοπίο βγαλμένο μέσα από τα παραμύθια. Ατελείωτα δάση, και ορεινοί όγκοι, με τον ποταμό Βενέτικο να συνθέτει ένα πανέμορφο σκηνικό. Όπως γύρω από το φαράγγι της Πορτίτσας όπου στέκει και το περίφημο γεφύρι δίπλα από τις "Συμπληγάδες" του φαραγγιού, όπως αποκαλούν, τους θεόρατους βράχους και όχι άδικα αν κάνεις τους δει από κοντά.
Στο χωριό Σπήλαιο ζουν 80 με 100 κυρίως ηλικιωμένοι. Τα Γρεβενά είναι στην κορυφή της λίστας με τις περιοχές που παρουσιάζουν μείωση πληθυσμού. Κόντρα στο ρεύμα αυτής της φυγής, μια παρέα νέων που διατηρούν δύο ταβερνάκια αλλά και ένα καφέ του Σπηλαίου, παραμένουν εδώ πεισματικά προσπαθώντας να αναπτύξουν τουριστικά το χωριό τους και να του δώσουν ζωή. Όμως το οδικό δίκτυο παραμένει πολύ δύσκολο και επικίνδυνο λόγω των κατολίσθησεων και πτώσεων βράχων κάτι που διαπιστώσαμε κατά την ανάβαση μας.











Μετά το τέλος της εκπομπής αναχωρήσαμε για τον Πλαταμώνα καθώς εκεί θα ήταν η βάση μας για την εξόρμηση μας στην Πιερία.
Ο επιβλητικός και μαγικός Όλυμπος, το κάστρο του Πλαταμώνα, η παραλία της Κατερίνης ,ο υδροβιότοπος στις Αλυκές Κίτρους, αλλά και το μοναδικό φαράγγι Ορλιά καθιστούν την περιοχή ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για όσους επιλέγουν εναλλακτικές δραστηριότητες.
Η εκπομπή μας όμως στην Κατερίνη ξεκίνησε με τους μυδοκαλλιεργητές της περιοχής και την ζημιά που έχουν υποστεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών στην θάλασσα κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ζημιά είναι τόσο μεγάλη που θα αναγκάσει πολλούς να αλλάξουν ακόμα και επάγγελμα μας είπαν.
Αφού εξασκηθήκαμε στο άθλημα της διελκυστίνδας, τραβώντας το σχοινί με δύο διαφορετικές ομάδες, εντυπωσιαστήκαμε από τα λόγια του μικρού Κατερινιώτη συγγραφέα Χρήστου Τατσόπουλου ο οποίος μίλησε για τον εθισμό του στο διαδίκτυο στην ηλικία των 8 ετών κάτι που αποτύπωσε και στο βιβλίο του "Το πετράδι της ζωής" μέσα από συναισθήματα και συμπεριφορές που είχε σε αυτή την περίοδο της ζωής του.



Την Πέμπτη αναχωρήσαμε για την πόλη της Κοζάνης.
Στην πλατεία Νίκης έστησε η ομάδα μας το υπαίθριο στούντιο μας, με φόντο το καμπαναριό και το ρολόι του Αγίου Νικολάου. Η Κοζάνη είναι μία περιοχή που αποτέλεσε τον βασικό ενεργειακό πυλώνα για την χώρα και που τώρα προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της. Χωριά όπως η Ποντοκώμη και Ακρινή διπλά από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς Καρδιάς και Αγίου Δημητρίου περιμένουν μέχρι και σήμερα λύσεις στα περιβαλλοντικά τους προβλήματα και τις μετεγκαταστάσεις.
Την ίδια ημέρα οι κάτοικοι άκουσαν και τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή, για νέες θέσεις εργασίας αλλά και δημιουργία πράσινων και βιώσιμων ενεργειακά χωριών.








Η εβδομάδα μας έκλεισε από την όμορφη Βέροια.
Σε μικρή απόσταση απο την Βεργίνα, τις Αρχαίες Αιγές των Μακεδόνων και τον τάφο του Βασιλιά Φιλίππου του Β' , θαυμάσαμε τον απέραντο κάμπο με τις ροδακινιές.
Φιλοξενήσαμε μια αγρότισσα και μητέρα τριών παιδιών, την Βούλα Στεργιοπούλου, η οποία μας μίλησε για τις δυσκολίες του επαγγέλματος αλλά και τις συνέπειες στην σοδειά της από το χτύπημα του παγετού κατά την ανθοφορία που θα φέρει μείωση παραγωγής.






Συναντήσαμε επίσης δύο πολύτεκνες οικογένειες της πόλης οι οποίες μας παρουσίασαν τα προβλήματα τους αλλά και τον γραφειοκρατικό και απόλυτα άδικο τρόπο που τους αντιμετωπίζει η πολιτεία όταν τους μειώνει ή κόβει επιδόματα σε περίπτωση μικρής αύξησης τους εισοδήματος που έχουν.
Και αφού γευτήκαμε το ξακουστό ρεβανί της Βέροιας αναχωρήσαμε για την βάση μας γεμάτοι νέες εμπειρίες από την Μακεδονία».
Η εκπομπή από τη Δευτέρα 7/4 κατεβαίνει πιο νότια και θα βρεθεί στα Καλάβρυτα.