ΥΛΙΚΑ
• 1½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
• 1 κιλό κρεμμύδια ξερά τριμμένα
• 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1/2 φλιτζάνι δυόσμο ψιλοκομμένο
• 150 γρ. ρύζι
• 2 λεμόνια (τον χυμό τους)
• 3 κουτ. σούπας κουκουνάρι καβουρντισμένο
• 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
• 3 κουτ. σούπας σταφίδες μαύρες
• 1/2 κιλό αμπελόφυλλα φρέσκα ζεματισμένα ή 2 βάζα σε άρμη
• αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ρίχνουμε τα κρεμμύδια με 1/2 φλιτζάνι νερό σε κατσαρόλα και τα αχνίζουμε. Αποσύρουμε και προσθέτουμε το μισό λάδι, το ρύζι, τον μισό χυμό λεμονιού, όλα τα μυρωδικά, τη ζάχαρη, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και αλατοπίπερο κι ανακατεύουμε. Βάζουμε σε κάθε αμπελόφυλλο από ένα κουταλάκι του γλυκού γέμιση και τυλίγουμε σφιχτά. Στρώνουμε σε άλλη κατσαρόλα μερικά αμπελόφυλλα στον πάτο και από πάνω τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο. Μόλις τελειώσουν όλα τα ντολμαδάκια, στρώνουμε πάλι μερικά αμπελόφυλλα και τα σκεπάζουμε με ρηχό πιάτο, πιέζοντας ελαφρά προς τα κάτω. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και το υπόλοιπο λεμόνι. Συμπληρώνουμε 2-3 ποτήρια νερό. Κλείνουμε την κατσαρόλα και βράζουμε το φαγητό στην αρχή σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σε πολύ χαμηλή, μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μείνει το φαγητό μόνο με το λάδι του. Οταν τα ντολμαδάκια κρυώσουν, τα τοποθετούμε σε στρογγυλό μπολ κατά στρώσεις.
Επιμέλεια: Αλέξης Μίχας
Συνταγές από το Cook Book