Τα μανιτάρια γίνονται γλυκό! Το ήξερες;

18.07.2016
Μπορούν τα μανιτάρια να γίνουν γλυκό; Κι όμως...

Οι εκδοχές που μπορεί να πάρει το μανιτάρι είναι πολλές. Δεν χρησιμοποιείται μόνο σε συνταγές με ζυμαρικά αλά κρεμ και ομελέτες. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές του, όπως για παράδειγμα το λάδι τρούφας αλλά και σε... γλυκό!

Όσο περίεργο κι αν σου ακούγεται υπάρχει λικέρ μανιταριών ακόμη και λουκούμι ή γλυκό του κουταλιού. Οι νόστιμοι μήκυτες που προσφέρει απλόχερα η φύση μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σε γκουρμέ εκτελέσεις με μεγάλη επιτυχία.

Στην επόμενη σελίδα σου δίνουμε τις συνταγές & όλα τα μυστικά τους.

Σπιτικό λικέρ με μανιτάρια

Η διαδικασία είναι παρόμοια με αυτή των άλλων λικέρ με βάση τα φρούτα. Μια απλή κι εύκολη συνταγή (από τις πιο απλές και κλάσικές εκδοχές) για σπιτικό λικέρ μανιταριών είναι η εξής: Βάζεις σε ένα μεγάλο βάζο 40 γραμμάρια αποξηραμένα μανιτάρια, προσθέτεις ποτό με υψηλό βαθμό αλκοόλ όπως για παράδειγμα το τσίπουρο, ρακί ή βότκα, προσθέτεις και μισό κιλό ζάχαρη κι αφήνεις το μείγμα στον ήλιο για 1 εβδομάδα. Ανακινείς καλά κι αποθηκεύεις σε σκοτείνο μέρος. Το λικεράκι σου είναι έτοιμο.

Γλυκό του κουταλιού νερατζάκι [όχι αυτό που ήξερες, το άλλο του μανιταριού]

Δεν είναι μόνο το κάστανο, το καρυδάκι, το νεράτζι κτλ που γίνονται γλυκά του κουταλιού αλλά και τα μανιτάρια και κυρίως οι κανθαρίσκοι, τα λεγόμενα νερατζάκιια που έχουν την κατάλληλη σάρκα κι άρωμα για νόστιμο γλυκό του κουταλιού. Είναι παρόμοιο με το πλευρώτους αλλά είναι μικρότερο σε μέγεθος και πιο ανοιχτόχρωμο.

Η κλασική συνταγή της γιαγιάς θέλει τη συνταγή ως εξής: Σε πρώτη φάση βράζεις το νερό μαζί με τη ζάχαρη - υπολόγισε 1 κιλό ζάχαρη σε 1 λίτρο νερό για κάθε μισό κιλό μανιτάρια. Μόλις δέσει το σιρόπι ρίχνεις μέσα τα μανιτάρια καιτα αφήνεις να βράσουν για 4- με 45 λεπτα της ώρας. Κατά το βράσιμο φροντίζεις να τα ξαφρίζεις. Λίγο πριν γίνει το γλυκό το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε λεμόνι και αμπαρόριζα γι΄άρωμα και γεύση.

Λουκούμι με μανιτάρι

Αυτή τη συνταγή την αφήνουμε στους ειδικούς. Αν ποτέ βρεθείς προς Γρεβενά μη διστάσεις να δοκιμάσεις το γλύκισμα. Ένα μοναδικό γλυκό που θα σε ξαφνιάσει ευχάριστα με την υπέροχη γεύση του.