Τα όσπρια... αλλιώς - Έξυπνες ιδέες!

09.03.2016
Ιδέες για νόστιμες και υγιεινές μαγειρικές δημιουργίες με όσπρια…

Εκτός από βραστά και σούπα, τα περισσότερα όσπρια γίνονται επίσης γιαχνί στην κατσαρόλα, πουρές («κρέμα»), πλακί στο φούρνο, κεφτεδάκια και μπιφτέκια. Μπορούν να συνδυαστούν κατά το μαγείρεμα με λαχανικά, χόρτα, δημητριακά (ρύζι, πλιγούρι, ζυμαρικά, καλαμπόκι, πατάτες) αλλά και μεταξύ τους, π.χ. φασόλια με φακές, ή/και να προστεθούν σε διάφορες σαλάτες.

Στην αγορά θα βρεις δεκάδες προϊόντα από όσπρια, όπως π.χ. ροφήματα, επιδόρπια, «κιμάς» και «τυρί» σόγιας, καφές από ρεβίθια, στραγάλια, αλεύρι κ.ά. Μάλιστα, μια νέα διατροφική τάση είναι τα προϊόντα από λούπινα, τα οποία αντικαθιστούν τα προϊόντα κρέατος και σόγιας: «φιλέτο», «σνίτσελ», «μπιφτέκια», «λουκάνικα», «γύρος» (!) και άλλα πολλά, ιδιαιτέρως ευφάνταστα, εξαιρετικά νόστιμα και πολύ θρεπτικά.

Προτάσεις

Πώς τρώγεται καλύτερα τι…

Κουκιά: Βραστά, πλακί ή ψητά. Ταιριάζουν με σκόρδο, κρεμμύδι, κύμινο, κόλιανδρο και μαϊντανό.

Λούπινα: Μπορούν να καταναλωθούν ολόκληρα, π.χ. ως φασόλια βραστά ή επεξεργασμένα σε ποικίλες μορφές.

Ρεβίθια: Λεμονάτα, σούπα, στο φούρνο, γιαχνί στην κατσαρόλα με ελαιόλαδο, ντομάτα, πιπεριές, καρότα, σκόρδο και κρεμμύδι ή πολτοποιημένα μαζί με ταχίνι (χούμους).

Σόγια: Καλύτερη επιλογή είναι τα πράσινα φασόλια (edamame). Τρώγονται είτε βρασμένα είτε ελαφρώς καβουρδισμένα (π.χ. ως σνακ).

Φάβα από λαθούρι: Βραστή σαν κρέμα με τσιγαριστό κρεμμύδι. Ταιριάζει με ελαιόλαδο ωμό, κρεμμύδια ωμά και χυμό λεμονιού.

Φακές: Ταιριάζουν πολύ με σκόρδο, κρεμμύδι και δάφνη. Είναι νοστιμότατες ως σούπα ή με ρύζι (φακόρυζο) ή μέσα σε σαλάτες λαχανικών.

Φασόλια: Προτιμότερο κλασική φασολάδα ή βρασμένα «άσπρα», χωρίς σάλτσα. Μαυρομάτικα, κόκκινα και χάντρες γίνονται εύγευστη σαλάτα, ενώ οι γίγαντες πλακί με ελαιόλαδο, ντομάτα, σκόρδο, κρεμμύδι, άνηθο και μαϊντανό.


ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΔΕΔΟΥΚΟ

Πρώτη δημοσίευση: Περιοδικό Αρμονία, τεύχος 146

Update: Μάρτιος 2016.