Υλικά
- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη
- 2 φλιτζάνια αμυγδαλόψιχα σκόνη
- 2 φλιτζάνια αλεύρι
- 3/4 φλιτζανιού βούτυρο
- 5 αβγά χωρισμένα
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού άρωμα πικραμύγδαλο
- 1 πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα)
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- αμύγδαλα για διακόσμηση
Eκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Χτυπάμε τα ασπράδια με αλάτι σε μαρέγκα. Προς το τέλος ρίχνουμε το 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη. Κρατάμε τη μαρέγκα στην άκρη. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με το 1 φλιτζάνι ζάχαρη μέχρι να γίνει αφράτο. Προσθέτουμε τους κρόκους αβγών, τον χυμό και το ξύσμα, το άρωμα πικραμύγδαλο κι ελάχιστο αλάτι και κοσκινίζουμε μέσα το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ. Βάζουμε την αμυγδαλόψιχα, ανακατεύοντας απαλά. Μεταφέρουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι. Διακοσμούμε την επιφάνεια με τα αμύγδαλα και ψήνουμε τη βασιλόπιτα για 35-40 λεπτά.
Tip: Παραδοσιακή και νόστιμη σαν τσουρέκι, η βασιλόπιτα θέλει τον κόπο της, υπομονή και μια κάποια τεχνική για να φουσκώσει. Aκόμη κι αν δεν βγει όσο αφράτη την ονειρευτήκατε, η γεύση της θα παραμείνει το ίδιο υπέροχη.
Συνταγές από το Cook Book