Γιαούρτι με μέλι. Παραδοσιακό κι αγαπημένο, το ελληνικό θρεπτικό επιδόρπιο που σερβίρεται μέχρι και σήμερα μετά από ένα καλό γεύμα. Για να το κάνουμε λίγο πιο επίσημο και ολοκληρωμένο, χωρίς να χάνει καθόλου από την αυθεντική του γεύση αλλά να κερδίζει από την εμφάνιση και την υφή του, το γιαούρτι μπήκε μέσα στην panna cotta για να εξελιχθεί.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα γάλακτος για πιο πλούσια γεύση ή απλά γάλα ή να συνδυάσετε τα δύο. Η προσθήκη ζάχαρης είναι στην δική σας επιλογή, αφού μπορείτε να το φάτε και άγλυκο με μπόλικο μέλι.
Όσο για το γιαούρτι προτείνω με πολλά λιπαρά, ζωντανό φυσικά, αν και η συνταγή θα πετύχει μια χαρά και με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών όχι όμως επιδόρπια γιαουρτιού κλπ. Σίγουρα το πρώτο δίνει ξεχωριστή και αυθεντική γεύση.
Σερβίρετε το μέσα σε ποτηράκια ή μπολ ατομικά, διαφορετικά ξεφορμάρετε το σε πιάτο και διακοσμήστε από πάνω με μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
Υλικά για 8 φορμάκια
8 γρ. ζελατίνη (περίπου 5 φύλλα)
60 γρ. νερό
240 γρ. γιαούρτι full fat
240 γρ. κρέμα γάλακτος ή γάλα ή μισό μισό
80 γρ. ζάχαρη
εσάνς βανίλιας
4-5 σταγόνες χυμός λεμονιού
λίγο ηλιέλαιο
Εκτέλεση
-
Αφήνουμε τα φύλλα ζελατίνης μέσα στο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
-
Ανακατεύουμε με το σύρμα σε ένα μπολ το γιαούρτι με την μισή ποσότητα κρέμας.
-
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την υπόλοιπη κρέμα, την ζάχαρη και την βανίλια αφήνοντας να πάρει μία βράση.
-
Κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε τα φύλλα ζελατίνης που έχουμε προηγουμένως στραγγίξει. Ανακατεύουμε καλά για να διαλυθούν.
-
Ρίχνουμε το μίγμα στο γιαούρτι και ομογενοποιούμε.
-
Προσθέτουμε τις σταγόνες λεμονιού.
-
Αν θέλουμε μετά να ξεφορμάρουμε, βάζουμε σε χαρτί κουζίνας λίγο ηλιέλαιο και περνάμε τα μπολάκια.
-
Μοιράζουμε το μίγμα.
-
Αφήνουμε στο ψυγείο 3 ώρες τουλάχιστον ή όλο το βράδυ.
-
Βυθίζουμε για 10 δευτερόλεπτα το κάθε μπολ σε καυτό νερό και ξεφρμάρουμε ανάποδα σε πιάτο.
-
Σερβίρουμε με μέλι και χοντροκομμένο καρύδι.
Τη συνταγή μας έδωσε η foodblogger γεύσις Ελένη Εντζερίδου.