Το πιο γλυκό "φάρμακο" για τον διαβήτη

14.11.2013
Ένα φλιτζάνι σοκολάτας πριν τον ύπνο προλαμβάνει τον διαβήτη, σύμφωνα με νέα μελέτη επιστημόνων.
Όπως εξηγούν οι ειδικοί, το κακάο είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή που ενισχύουν την ροή του αίματος διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία και μειώνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση διαφόρων παθήσεων,
Δοκιμές σε ποντίκια έδειξαν πως η κατανάλωση κακάο, ελαττώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Τα τρωκτικά ακολουθούσαν δίαιτα με λιπαρά, που αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου ΙΙ. Όπως αποδείχτηκε, σε όσα χορηγούταν κακάο σε σκόνη, παρουσιάζαν περιορισμένη φλεγμονή σε σχέση με τα υπόλοιπα. Μάλιστα - ισχυρίζονται οι ειδικοί - τα εν λόγω οφέλη ισχύουν και στην περίπτωση των ανθρώπων.
5 φλιτζάνια κακάο την ημέρα... το γιατρό τον κάνει πέρα
Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό "European Journal of Nutrition" τα ποντίκια έτρωγαν ισοδύναμα με 10 κουταλιές της σούπας σκόνης κακάο, ποσότητα με την οποία θα μπορούσαμε να παρασκευάσουμε περίπου 5 φλιτζάνια ζεστού ροφήματος.
Ο καθηγητής Τζόσουα Λάμπερτ, επικεφαλής της μελέτης, λέει πως αρκετοί δείκτες φλεγμονής, που προκαλείται από την αντίσταση στην ινσουλίνη, ήταν χαμηλότεροι στα ποντίκια που λάμβαναν κακάο. Η ινσουλίνη πλάσματος για παράδειγμα, εξηγεί, έπεσε κατά 27% και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων μειώθηκαν αισθητά, κατά περίπου 1/3.
Κακάο: Φάρμακο των Μάγια
Το κακάο ήταν γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες ήδη από την εποχή των Μάγια, πριν 2000 χρόνια, που το χρησιμοποιούσαν για την ανακούφιση από τον πόνο, τις καρδιοπάθειες αλλά και τις ενοχλήσεις του εντέρου.
Σήμερα, αν και οι περισσότερο τοπ γνωρίζουμε απλά ως μια απολαυστική τροφή, καθημερινά συλλέγουμε νέα στοιχεία για τη διατροφική αξία της εν λόγω τροφής που επιβεβαιώνουν τις ευεργετικές της δράσεις.
Προσοχή: Το κακάο είναι "φάρμακο" όταν καταναλώνεται αυτούσιο, δίχως ζάχαρη και προσθήκη λιπαρών.