Στη μηχανή του κιμά

27.11.2012
Στην κουζίνα του Cook Book μπαίνουν ο Κώστας Τσίγκας και η Εφη Γιαλούση και φτιάχνουν κεφτέδες παραδοσιακούς με γεύση και έμπνευση από χωριό.

Από την Eφη Γιαλούση

Κεφτέδες με τα κλίκια τους

  • ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ 30 λεπτά
  • ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ 3 ώρες και 45 λεπτά
  • ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 6 άτομα I ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ μέτρια

Yλικά

  • 300 γρ. κιμά
  • 3 κρεμμύδια μεγάλα
  • 1/2 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
  • 1 αβγό
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 κουτ. σούπας ρίγανη
  • δυόσμο ψιλοκομμένο
  • 1 κουτ. σούπας κύμινο
  • 2-3 κουτ. σούπας ούζο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • αλεύρι για το τηγάνισμα
  • λάδι για το τηγάνισμα

Για τα κλίκια

  • 2 αβγά (χωριστά τους κρόκους από τα ασπράδια)
  • 1/2 φλιτζάνι τυρί τριμμένο
  • λίγο αλεύρι
  • λίγο νερό
  • πιπέρι
  • 1-2 κουτ. σούπας από το λάδι του τηγανίσματος

EKTEΛEΣH

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί (το ψωμί βρεγμένο και στραγγισμένο, σε ποσότητα ίση με αυτήν των κρεμμυδιών) και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει το μείγμα αφράτο και ομογενές. Το αφήνουμε στο ψυγείο για μία ώρα περίπου. Πλάθουμε μπαλίτσες διαμέτρου 3 εκ. ή μεγάλους μακρόστενους κεφτέδες σαν μεγάλα σουτζουκάκια, αλευρώνουμε καλά, πλαταίνουμε με τις παλάμες και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι. Ετοιμάζουμε τα κλίκια: Στο αλεύρι που περίσσεψε από το αλεύρωμα των κεφτέδων προσθέτουμε 1-2 κουταλιές από το λάδι όπου τους τηγανίσαμε. Τρίβουμε καλά το μείγμα με το χέρι, προσθέτουμε τους κρόκους και τα ασπράδια, το τυρί, το πιπέρι και όσο νερό χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη που να πλάθεται. Φτιάχνουμε μικρά «κουλουράκια», τα τηγανίζουμε στο λάδι και τα σερβίρουμε μαζί με τους κεφτέδες.

Τι είναι τα κλίκια;
Η συγκεκριμένη συνταγή προέρχεται από τη Γέρα της Λέσβου. Τα κλίκια είναι η χαρά των παιδιών, καθώς μοιάζουν με κουλουράκια που έχουν γεύση κεφτέ. Κάποτε αποτελούσε συμπλήρωμα στο τραπέζι όταν τα στόματα ήταν πολλά και οι κεφτέδες λιγοστοί. Εκτός αυτού, ακολουθούν και τη φρόνιμη λογική τού «τίποτα δεν πετιέται».